Wednesday, January 27, 2010

Peadpööritavalt head kakao-vanillispiraalid

Esimene küpsetamise katsetus meie uues Istanbuli kodus. Kui aus olla siis pidi mul ikka väga suur küpsetamise isu olema sest sellist vaeva ei oleks ma tavaliselt küll ette võtnud. Alustuseks otsisin kõik võimalikud ja võimatumad kohad läbi, et leida mikser, kahjuks tulutult. Samuti ei olnud mul mõõtetopsikut, mõõtsin hoopis 100g jogurtitopsiga. Hiljem kui soetan endale mõõtetopsiku võrdlen huvi pärast kogused üle ja vajadusel ka parandan neid siin :)

Niisiis peale pooletunnist kappides tuhlamist võis küpsisetegu alata.




Vaja läheb:
5 dl nisujahu (5 jogurti topsi) 
1 tl küpsetuspulbrit
0,25 tl soola
175 g võid (82%)
2,5 dl suhkrut (2,5 jogurti topsi)
1 spl mett
1 muna (M)
1,5 tl vanillisuhkrut (5g)
9 tl magustamata kakaod (25 g)

Leidsin kapist suure kausi ja puulusika, see ju nigu ennemuistsel aal või vahustamine. Mõõtsin hoolikalt suhkru, mee ja või kaussi. Vahustamine oli algul väga raske, et pidin energia saamiseks õuna kõrvale hammustama :) ..aga kui suhkur sulama hakkas ja ka või minu vahustamisse pandud energia abil pehmenes, läks asi juba libedamalt. Kui kena vaht oli moodustunud lisasin muna, mille segasin korralikult võivahu sisse. Käsitsi võttis see protsess aega oma poolt tundi kindlasti. 
Kaalusin teise kaussi nisujahu, küpsetuspulbri ja soola, segasin need enne veel omavahel läbi kui võimassile lisasin. Kuna mõõdetud kogused olid üsna huupi mõõdetud, siis lisasin jahu osade kaupa, aga kõik läks kenasti taina sisse. 
Jagasin segu pooleks, ühele poolele andsin šokolaadipruuni värvi kakaod lisades ning teist osa maitsestasin vanillisuhkruga.

Rullisin (rulliks oli mul oliiviõli pudel) mõlemad tainad eraldi küpsetuspaberi vahel umbes 35x30 cm laiuselt laiali (tuli õhem kui 0,5 cm). Asetasin lahtirullitud tainad külma tahenema, et neid oleks kergem ühendada, et saavutada lahe vurri muster. Umbes 10 minutit möödumides ühendasin tainad omavahel, eemaldasin paberid kõigepealt mõlema taina ühelt küljelt, asetasin nn nägupidi kokku ja võtsin ära ka pealmise paberi. Rullisin alumist paberit pidevalt eemaldades taina rulli. Lõikasin umbes 0,5 cm rattad, paigutasin küpsetusplaadile ning küpsetasin 170 kraadises ahjus 12-15 minutit kuni küpsiste valge osa oli kenasti kuldpruun. 

Tulemuseks ligikaudu 20 hüpnotiseerivat küpsist. Raske on neist eemale hoida!

No comments:

Post a Comment