Monday, January 10, 2011

Piparkoogi-jogurtitort

Sain vahepeal oma kondiitrikätt harjutada... sõbrantsi lapse sünnipäevaks sai tehtud kaks kooki, ühe neist postitan rõõmsalt ka oma blogisse kuna õnnestus kenasti ja maitses ka väga hea!

Niisiis sünnipäevatort väiksele Melisile. Palju õnne veelkord! Väga vahva sünnipäev oli.


Põhjad:
1 kg piparkoogitainast

Rullisin taina küpsetuspaberil paraja suurusega tükiks, et saaks koogivormiga surudes parajad rattad. Mina sain oma kilosest tainast 8 ümmarguse koogivormi suurust ketast (aga võib teha ka 5 paksemat ketast, nii jäävad nad ka hiljem koogi lõikepinnalt paremini näha). Küpsetasin koogipõhjad 200 kraadises ahjus, selleks kulus ligikaudu 12 minutit ühe põhja kohta.

Kreem:
750 g maitsestamata paksu jogurtit (süzme yogurt)
200 g vahukoort
1 dl suhkrut
1 tl vanillsuhkrut

Vahustasin vahukoore ja segasin ülejäänud kreemi komponendid ettevaatlikult hulka ning asusin kooki kokku panema. Kõige põhja piparkoogiketas, kreem, piparkoogiketas jne ning viimase kihi määrisin kreemiga üle ning viimistlesin ka küljed kreemiga, et sai üleni ilus valge kook.

Jätsin koogi külmikusse seisma, et küpsis pehmeneks ja maitsed seguneksid. Iseenesest võib juba sellisena kooki järgmine päev sööma asuda, aga kuna minu koogil oli tähtis sünnipäevaülesanne, siis viimistlesin selle martsipanimassiga. Sinna alla aga peab kindlasti tulema võikreemikiht, et martsipan koogil püsiks ja ära ei sulaks.


Pähkli-võikreem:
~100 g võid (päris võid) :)
1 dl puudersuhkrut
1 tl vanillsuhkrut
peotäis röstitud sarapuupähkleid (võimalikult peeneks hakitud)
1 tl konjakit/brändit

Vahustasin toasooja või suhkruga ning lisasin heledale vahule kõik ülejäänud koostisosad. Kandsin võikreemi öö otsa tahenenud koogile. Koogi katsin martsipanimassi ning suhkrumassist lumehaldja ja -helbete ning söödavate pärlitega.


Gingerbread Yogurt B-Day Cake for Melis!




For gingerbread layers:
1 kg Spice-dough (as gingerbread cookie dough)

start taking pieces of the dough, roll it out on a piece of baking paper that is the same size of your planning cake. How many biscuits you will make is completely up to you. I made 8.

Bake in a preheated oven on 200°C. It takes only 12 min. 

Yogurt cream:
750 g unflavored yogurt (süzme yogurt) 
200 g whipping cream 
1 cup sugar 
1 teaspoon vanilla

Whisk sugar with whipping cream. Careful, do not overmix! Add carefully yogurt and vanilla.

Assembling: Biscuit, filling, biscuit, filling... Slather some cream on top and around the cake as well.

At this point, the cake will be hard. Leave the cake aside to soften at fridge for 6 hours or overnight. The biscuits will have absorbed the cream and the cake will be soft and ready to melt in your mouth... but since my birthday cake was an important task, I covered it with marzipan and sugarpaste figures. And marzipan needs butter cream underneath.



Nutty butter cream: 
~ 100 g of butter (real butter) :) (at room temperature)
1 dl powdered sugar 
1 teaspoon vanilla 
a handful of roasted hazelnuts (chopped as finely as possible) 
1 teaspoon cognac / brandy 

Whisk butter and sugar until fluffy and bright,  add all the remaining ingredients. Spread it over the settled cake and cover with marzipan or sugarpaste.

No comments:

Post a Comment