Tuesday, November 30, 2010

Täidetud kartul - Kumpir

Teisipäev = turupäev. Mida ma siis täna põnevat nägin ostsin? Midagi uut otseselt polnudki seekord, turukotti rändasid punased peedid, suured kartulid (+1 väike, Sulli jaoks), kastanid (koogi jaoks), kahte sorti juustu, mustad oliivid, kobartomatid (ja need lõhnasid nii nagu enda kasvuhoonest korjatud), sidrunid ja seekord mandariinide asemel supermagusad apelsinid ning hurmaa asemel mesimagusad pirnid. Üsna tavaline eks. :) Enam ei suudagi Istanbul mind väga üllatada!? Meie ilus suvine ilm üllatab aga mind küll, eriti teades, et Eestis juba krõbedad külmakraadid ning paks lumi maas, siis meil on päeval endiselt 22 kraadi sooja, päike ja soe tuul, saame veel kleidiväel õues käia.

Meie pere on täna pisut unine, sest ootasin oma teist poolt eile öösel Saksamaa lennult, see hilines 7 tundi lõpuks kokku, lumetorm, kuid hea, et ikka tulema said sealt, sest osad lennud olid juba tühistatud... Siis täna oli meil õhtuks ka laisa inimese söök. Vähemalt mulle tundus nii, et erilist pingutust see küll ei vajanud ning enamuse söögi valmimise ajast sai mugavalt teleka taga lösutada. :)

Kumpir on Istanbulis nn tänavatoit ning avastasin selle enda jaoks ühel varasügisesel päeval kui nautisime seda sõbrannaga peale koolitundi ja shoppingut Bosphoruse ääres pargipingil istudes. Sinna sisse käisid igasugused erinevad asjad (kartulisalat, praevorst, mais, oliivid, marineeritud asjad, kastmed ja midagi oli veel, aga enam ei mäleta) ning ma pidin ikka väga suured silmad tegema kui nägin, palju kraami sinna kartuli sisse mahub - lausa uskumatu! Meil oli see tookord hilisemaks lõunasöögiks, ning mu kõht püsis päeva lõpuni täis, et õhtusöögi jätsingi vahele, ja ma ei söönud isegi tervet seda portsu ära, seda oli lihtsalt liiga palju, umbes poole jaksasin süüa... ja kui mul õigesti meeles on, siis maksis see ainult 6 liiri. Mina panin täna oma kartulitele täiteks seda, mis meile meelepärane ja mida meil kodus leidus ning teenisin kiitusegi välja ning arvati, et seda võiks teinegi kord veel teha! Tore, mulle ka meeldis!


Vaja läks:
2 suurt kartulit
2 spl võid
soola

Täidiseks:
jupp suitsuvorsti
marineeritud kurki
väiksem tomat
riivitud juustu

Kastme jaoks:
~1,5 dl maitsestamata jogurtit (hapukoort)
värske kurk
2 küüslaugu küünt
värsket tilli
soola, pipart maitse järgi

Hoolikalt puhtaks pestud kartulid panin 200 kraadisesse ahju tunniks ajaks küpsema. Küpsetusaeg sõltub muidugi kartulist, aga kahvel peaks kartulisse kergelt sisse minema, siis on teada, et kartul on valmis. Lisaks võib kartuli ka fooliumisse mähkida, siis püsib niiskus paremini kartulis. Mina küpsetasin seekord ilma fooliumita ning sai ka väga hea, pärast veel Wikipediast lugesin, et võibki ilma ka küpsetada, et siis saab krõbeda koore, sest koore võib ju ka ära süüa kui kõht veel tühjaks peaks jääma... :)

Käisin vahepeal kartulit vaatamas, väliselt ei olnud midagi aru saada, tunni möödudes otsustasin kartulit kahvliga torkida ja tundus küll piisavalt pehme, et keerasin ahju välja.

Vahepeal valmistasin ka täidise ja kastme. Kastme jaoks hakkisin kurgi, küüslaugu ja tilli peeneks ning segasin jogurtiga kokku, maitsestasin kergelt soola ja pipraga.

Täidise komponendid hakkisin ka suupärasteks tükkideks ning panin suitsuvorsti tükid juba praepannile valmis.

Valmis kartulil lasin pisut jahtuda, et ma saaks temast kinni võtta, tegin peale pika sisselõike, kuid mitte põhjani välja ning surusin kartulit otstest kokkupoole, et sisselõige avanes. Sisselõikesse panin võid ja soola ning hakkisin/segasin tömbi otsaga noa abil kartuli või ja soolaga segamini, et kartuli sisse tekkis puder. Vorstiga panni asetasin tulele ja kuumutasin pisut. Täitsin kartuli kuumade vorstitükkide, hakitud marineeritud kurgi ja tomatiga. Jagasin kastme kartulite vahel ära ning kõige peale riputasin riivjuustu.

Serveerida kohe! Head isu!


...otsa sai, pisut jätsin ka Sullile ;)




Kumpir - Stuffed Baked Potatoe

A baked potato with various fillings, is a popular fast food in Turkey. In it's basic form, it is made with potatoes that are wrapped with foil and baked in special ovens. The potatoes are cut straight down the middle and the insides are mixed with unsalted butter and puréed with kaşar cheese. However, all sorts of foods can be added to the potato: mayonnaise, ketchup, pickles, sweetcorn, sausage slices, carrots, mushrooms and Russian potato salad. The cafés in Ortaköy, Istanbul make kumpir that are especially popular with the tourists and offer even more ingredients.


Continue tomorrow... (I wanted to go to sleep so badly that I couldn't finish my posting yesterday evening, sry) :)


For 2 servings:
2 big potatoes, washed
2 tablespoons butter
salt to taste


Filling:
smoked sausage, roughly chopped, warmed in a skillet
pickled cucumbers, chopped
tomato, chopped
grated cheese



For the sauce:
~ 1.5 dl of yogurt (or sour cream)
cucumber, finely chopped
2 garlic cloves, finely chopped
fresh dill, chopped
salt and pepper to taste



Preheat oven to 200 C degrees. Place potatoes on an ungreased baking sheet. Bake for one hour or until tender. (Potato will take about 60 minutes to bake but a very large one may take up to 90 minutes. You won’t over bake them if you leave them in the oven for an extra 15 minutes.)


In a small bowl, stir together all sauce ingredients. Prepare fillings and set aside.


Remove potatoes from the oven and allow to cool slightly. Once its cool enough to handle, cut straight down the middle but not go all the way through and slice the potato in half. Then gently press the ends together until the seam pops open. Add butter and some salt, now puree/cut with butterknife the potato inside until its pureed. Be careful to keep skins intact. Add fillings, drizzle over the sauce and top with grated cheese. Serve immediately!

No comments:

Post a Comment