Saturday, December 4, 2010

Julia Child'i juustusuflee

Ma olen pisut oma Daring Kitchen ülesannetega maha jäänud, aga kindlasti tahtsini ikka katsetada nii kokkade kui ka kookide rubriigi retsepte ja täna ka mõlemad proovitud said. Juhuu! :)

Kõigepealt siis The Daring Cooks'de ülesanne - suflee. Ma ei ole varem kunagi sufleed teinud, et olin pisut ärevil seda tehes ja ahju piiludes aga lõpuks õnnestus kõik suurepäraselt. Mul oli kindel plaan proovida teha juustusufleed ja siin see nüüd on...


Suflee kahele:
1 spl riivitud parmesani
1 spl võid (+ natuke vormi määrimiseks)
1 spl jahu (väikse kuhjaga)
1 dl piima
2 muna (L), eraldatud
soola, pipart
1 dl riivjuustu,Gouda

Keerasin ahju 205 C kraadile soojenema ning valmistasin ette ramenkinvormid, võitasin siseküljed korralikult ning "vooderdasin" parmesanijuustuga.

Sulatasin pannil või, lisasin jahu ning kuumutasin mõne hetke (ära pruunista). Lisasin sooja piima ning segasin segu kuni see muutus paksuks. Võtsin tulelt, lisasin sellele soola ja pipra. Munad lõin lahti munakollane ja valge eraldi anumatesse. Munakollased lisasin ükshaaval jahusegusse segades. Lasin jahtuda näpusoojuseni. Samal ajal vahustasin munavalged tugevaks vahuks kuid mitte kuivaks vahuks. Lisasin munavahtu jaokaupa ettevaatlikult segades jahusegule. Lõpuks viimase segamisega lisasin ka riivitud juustu. Jagasin sufleesegu vormidesse ning tõstsin ahju küpsema. Keerasin ahju kohe ka madalamale kuumusele, 190 C kraadi. Lasin sufleel 25 minutit küpseda kuni suflee oli ilusalt kuldseks värvunud (esimesel 20 minutil ei tohi ahjuust avada!). Serveerida kohe!


Üks suflee otsustas topsist jooksu pista. :)


The Daring Cook's November 2010 Challenge "Rise and Shine" hosted by Monkeyshines.


Julia Child's Cheese Soufle

For two:
1 tablespoon grated Parmesan cheese
1 tablespoon butter (+ for greasing)
1 tbsp flour
1 dl milk
2 eggs (L), separated
salt, pepper
1 dl grated cheese, Gouda

Position rack in lower third of oven and preheat to 205 C degrees. Butter 2 souffle dish. Add Parmesan ch
eese and tilt dish, coating bottom and sides.

Warm milk in heavy small saucepan over medium-low heat until steaming. Meanwhile, melt butter in heavy large saucepan over medium heat. Add flour and whisk until mixture begins to foam and loses raw taste, about 3 minutes; do not allow mixture to brown). Pour in warm milk, whisking constantly until very thick, 2 to 3 minutes. Remove from heat; whisk in paprika, salt, and nutmeg.

Add egg yolks 1 at a time, whisking to blend after each addition. Scrape souffle base into large bowl. Cool to lukewarm. Using electric mixer, beat egg whites in another large bowl until stiff but not dry. Fold 1/4 of whites into lukewarm or room temperature souffle base to lighten. Fold in remaining whites in 2 additions while gradually sprinkling in Gruyere cheese. Transfer batter to prepared dish. Place dish in oven and immediately reduce oven temperature to 190 C degrees. Bake until souffle is puffed and golden brown on top and center moves only slightly when dish is shaken gently, about 25 minutes (do not open oven door during first 20 minutes). Serve immediately.

No comments:

Post a Comment