Tuesday, October 11, 2011

Kana-klimbisupp

Täna sai üle pika aja juurviljaturul käidud, sellel meie lemmikul, Aasia poolel. Me ei olnud lausa pool aastat sinna sattunud, et kõik tundus justkui uus ja vajab nüüd jälle pisut harjumist. Õnneks meie sõbrad juustu ja oliivimüüjad olid alles ning ka paar puuviljamüüjat, et päris tühjade kätega me sealt koju ei tulnud. Noh, tegelikult on lausa võimatu sealt tühjade kätega koju tulla, sest see kraam, mis seal müüakse, seda on nii palju ja see on nii kenasti korrapäraselt kuhjadesse laotud ja lõhnab juba nii kutsuvalt värskelt, et raske on vastu panna. Hurmaa on näiteks üks selline asi, millele ma ei suuda kunagi "ei" öelda, et ostsin kohe poolteist kilo neid ülipehmeid, väga õrnu puuvilju (3,5 TL/kg (1,50 €)). Koju jõudes valisin kõigepealt ühe pehmeima nende seast välja ja õige pea pidin veel ka teise välja valima sest ainult ühest mulle ei piisanud... ja need kaks päästsid mu võileibadest, et mul jätkus kannatust kanasuppi veel keeta. Ja kui aus olla, siis soe supp tunduski just parim pisut jaheda turupäeva lõpetuseks, sest viimastel päevadel on meil ka ilm külmaks keeranud. Täna vaid 15 kraadi ja hommikul veel ka tibutas veidi vihma, pühapäeval ja esmaspäeval sadas nii tihedalt, et ei saand ninagi õue pista.

Suppi keetes, kasutasin esimest korda sõbrantsiku soovitusel selleri juurt. Olin esialgu skeptiline. Mulle see seller üldiselt ei maitse, aga juur seal supi sees oli isegi üllatavalt hea, et järgmine kord võin juba julgelt seda turult kaasa tarida. Teine uus asi minu jaoks on fennel, tema veel ootab külmikus oma järge, kui kellelgi on mõni hea soovitus selle juurika osas, siis andku teada, hetkel mul endal pole veel ühtegi asjalikku ideed.


Suur potitäis suppi:
2 kanakoiba (850 g)
2 suuremat kartulit
2 porgandit
1 selleri juur
soola ja pipart
maitserohelist

klimbid:
1 muna
3 spl supi leent
~1,5 dl jahu
soola ja pipart
hakitud tilli

Asetasin kanakoivad potti, valasin nii palju külma vett peale, et see kanakoibasid kataks. Lisasin veele soola (tunde järgi). Tõstsin poti tulele, lasin keema tõusta, eemaldasin vahu. Alandasin kuumust ja keetsin kana umbes pool tundi. Lasin lihal esialgu jahtuda leeme sees umbes 20 minutit. Seni koorisin ja hakkisin juurviljad. Võtsin kana supileeme seest välja, tõstsin poti uuesti tulele ja panin nüüd juurikad leeme sisse keema.

Klimpide jaoks kloppisin kausis muna soola, pipra ja supivedelikuga, lisasin jahu, segasin ühtlaseks. Kuna supileem juba sisaldas soola, siis soola lisasin ainult pisut. Tundus huvitav klimpide sisse tilli hakkida ja nii ma siis tegingi. :)

Jahtunud koibadelt rebisin parajate tükkidena liha lahti. (Nahk ja pehmed kondiotsad läksid neljajalgsele sõbrale.)

Kui juurikad on pehmeks keenud, lisasin supile klimbid. Selleks kastsin teelusika iga klimbi jaoks ennem kuuma suppileeme sisse, võtsin kausist natuke tainast ja kastsin lusika siis uuesti supi sisse nii et tainas leeme sisse kukkus. (Klimbid on valmis kui nad pinnale tõusevad.) Lõpuks lisasin supile kanaliha ja lasin veel kord keema tõusta. Tilli ja peterselli hakkisin ka ja segasin kuuma supi sisse.

Head isu!




Chicken Dumpling Soup




A big pot of hot soup:
2 chicken whole legs (850 g)

2 medium potatoes
2 carrots
1 celery root
salt and black pepper to taste

chopped dill and parsley

Dumplings:
3 tablespoons soup stock
1 egg
~1.5 cups plain flour

salt and pepper to taste
chopped dill (optional)

Put the chicken into the pot with cold water enough to cover the chicken. Bring to boil and wait till the foam starts to form. Cook for a few minutes and keep removing the foam. Season with salt, then turn the heat down and simmer till the meat is totally soft and comes off the bones easily, it takes about 30-40 minutes. 


As the chicken is cooking prepare the veggies. Peel and dice them into cubes. When the chicken is soft take it out on a plate, let it cool a bit and clean the meat off the bones discarding the skin.

Add the veggies cubes into the stock and cook for 5-7 minutes. Meanwhile take some spoonful of broth into a bowl and let it cool a bit. Beat an egg with cooled broth and some salt and pepper. Add flour till the dough is quite thick (feels heavy and drops from a spoon slowly). No need to add salt if your broth had enough already. Add finely ch
opped dill.

Take a teaspoon and start dropping the dumplings into the soup by wetting the spoon in the broth and taking a small quantity of dough onto one spoon. When the dumplings have come up to the surface they are ready. Put the shredded meat back into the pot, bring to boil once more and the soup is ready. Garnish with chopped dill and parsley.

2 comments:

  1. Imemaitsev näeb välja :)

    ReplyDelete
  2. ...Mu arust välja näeb ta just suht kahtlane, eriti need klimbid seal pildil... Aga imemaitsev oli tõesti, et viimase taldriku supi eest pidi võitlema. :)

    ReplyDelete