Tuesday, February 19, 2013

Täidetud artišokid oliivõlis - Zeytinyağlı Enginar

Käisin keeltekooli poolt korraldatud kokkamise kursusel. Kogu tegevus (noh peaaegu) toimus türgi keeles ja loomulikult tegime me kõige Türgipärasemaid roogasid. Siit esimene: Zeytinyağlı Enginar [zeitinjaalõ enginar], mis nimetuse poolest tähendab artišokk oliivõlis aga nii lihtne see loomulikult pole. Neil on see oliivõlis toitude nimi sellise tähendusega, et need on valmistatud oliivõliga ja üldjuhul võib neid serveerida külmalt. Minule isiklikult meeldib kui see roog on pisut leige. Siiamaani, kuni me seda seal koolitusel ise valmistasime, ei pidanud ma artišokist lugu võibolla just selle pärast, et seda serveeritakse restoranides külma eelroana ja no lisaks enda kätega valmistatuna kukkus kuidagi õige maitsev välja, et võtsin selle söögi tegemise uuesti ette ka kodustes tingimustes.


Tegelikult peaks välimus olema ilusam ja selgevärvilisem, Kartul, porgand ja hernes igaüks oma õiget värvi, aga kuna ma kasutasin punast sibulat, siis värvus kogu mu kätetöö selliseks printsessiroosaks. :)

Üks asi veel, enne kui ma retsepti juurde asun, koolis me puhastasime ise artišokid selliseks seenekübara kujuliseks, see on aga jube tüütu (mitte võimatu) töö ning kuna siin on poes saada neid juba puhastatult, siis oma mugavuse huvides ma jätaksin puhastamise spetsialistide hoolde. Esiteks värvub viljaliha jube kiiresti mustaks õhuga kokkupuutumisel, selle vältimiseks peab teda koorimise käigus happelisse vette kastma (sidruniga vesi nt) ning südamikus on karvad, mida oli ebamugav puhastada... Lisan puhastamise video, aga tänase roa puhastamise erinevus on, et kogu varre peaks maha lõikama, et tekiks lame korvike. Vart saab iseenesest roas kasutada, tuleb ta eraldi koorida ja kangideks lõigata ning samasse keedunõusse laotada kogu ülejäänuga.

Eelroog neljale:
4 artišokki
1 suurem või 2 väiksemat mugulsibulat, viilutada
1 porgand, 1 cm kuubikuteks
1 kartul, 1 cm kuubikuteks
0,5 klaasi herneid (kasutasin külmutatuid)
2 tükki suhkrut 
1 klaas oliivõli
sidrun
maitse järgi soola
kimp tilli

(puhastamiseks kausitäis sidruni mahlaga vett, kuhu on natuke jahu lisatud. (kuna kõik oli türgi keeles, siis selle jahu vajadusest ma täpselt aru ei saanud. :))

Sibularõngastega katta keedunõu põhi (sibulad on maitseks, söömiseks neid ei serveerita), peale laotada esiteks artišokid, siis porgand ja hernes. Lisada pool oliivõlist ning valada peale nii palju vett et see ulatuks artišoki servani. Lisada suhkur, sool, ja natuke sidrunimahla ja panna tulele. Peale keema tõusmist alandada kuumust ning lasta kaane all 5 minutit haududa. Lisa kartul ning lase lõpuni haududa, veel umbes 20 minutit kuni kartul ja porgand on pehmed. Võtta tulelt raputada peale hakitud till, lisada vajadusel soola ning valada üle ülejäänud oliivõliga. Lasta kaane all jahtuda ning soovi korral võib serveerida külmalt.

Serveerima peaks nii, et võtta artišokk ühe supilusika peale, ning kuhjata sinna kartuli-, porgandikuupikud ja herned. Lisaks sidruniviil ja veel värsket tilli kaunistuseks.


Stuffed Artichokes (Zeytinyağlı Enginar)

This is such a fancy looking dish, yet soo easy to cook.


I didn't like this dish until I learned how to make those in Cooking Class. Usually they serve them cold but I like when they are slightly warm. 

Appetizer for 4 persons:
4 cleaned artichokes (but cut off all the stem)
0,5 glass of green peas
1 carrot, diced 

1 potato, diced
1 onion, sliced
1 glass of olive oil
2 tsp sugar
some salt
lemon
1-2 glasses of water
a bunch dill, chopped

Cover your baking dish bottom with onion rings (we don't serve onions, we use them for taste and to protect artichokes), p
lace the artichokes facing up in a broad pot, preferably a shallow one. Cover the artichokes with stuffing besides a potatoes. Do not actually try to stuff them, just put the stuffing in the pot and cover the artichokes. Add halve of olive oil, water, sugar, salt and some lemon juice. Then cook artichokes for 25 minutes first on high, then on low heat, after 5 minutes cooking add potatoes for even cooking. When veggies are almost done add shopped dill and test the seasoning. Add salt if needed. Remove from heat, pour over the remaining oil and let it cool down.

Now try to stuff the artichokes and garnish with dill and a slice of lemon.

No comments:

Post a Comment