Monday, May 6, 2013

Maisiküpsised / Corn Cookies


Valmistaasin neid päris ammu ja päris täpselt ei mäletagi enam, kas kasutasin täpselt antud retsepti aga ilmselt küll kuigi see ei ole väga minu moodi. Meeles on aint niipalju, et uuesti tehes paneksin veidi vähem võid ja veidi vähem suhkrut. Viimane on muidugi puhtalt maitse küsimus... Iseenesest mulle meeldis väga nende küpsiste krõbedad servad, nätske sisu ja maisimagusalt võine maitse, aga nagu juba ütlesin, siis järgmine kord paneks VEIDI vähem võid, sest näpud olid lausa rasvased peale küpsisesöömist ja see tundub juba liigse priiskamisena. :)

Tahtsin neid teha jällegi meie BubQuiz ürituse jaoks, et oma tiimi meeled teravad hoida aga kiiruga tehes juhtub ikka igasuguseid asju. Nimelt ei arvestanud ma, et nad niiiii tohutult "kerkivad" ja pannil laiali valguvad, et tulemuseks oli üks suur plaadiküpsis. Ärge siis minu viga korrake, tuleb väiksemad tainapallid teha ja suured vahed jätta.


See, et nad niimoodi kerkivad ja samas lamedaks laiali valguvad, muudab nad nii mõnusalt õhuliseks ja hõrguks.

Veel meeldib mulle, et retseptis pole kasutatud ainult tavalist maisijahu vaid ka maisipulbrit (kui nii võib öelda), mis on võibolla saadaval valmis kujul kuskil kaubandusvõrgus aga väga kenasti saab valmistada ka ise külmutatud (kuivatatud) maisist, seda köögikombainis jahvatades. Ma ei tea, kas mu külmutatud mais just kuivatatud ennem oli, aga sobis suurepäraselt. Ma usun, et see teebki need küpsised nn nätskeks ja "mahlaseks", et võid võib mu arust sellevõrra veidi vähem panna.

Retsepti leidsin Country mouse. City life. blogist ja nagu seal lubatud - maitsevad küpsised tõesti superhästi ja neid on samas üsna lihtne valmistada.

ca 15 küpsist
225g võid, toa temperatuuril
300g suhkrut
1 muna (L)
225g jahu
45g maisijahu
65g külmutatud kuivatatud maisi pulber (arvestasin jahvatamise kaoga ja kaalusin jahvatamseks 70g)
0,75 tl (3g) küpsetuspulbrit
0,25 tl (1.5g) söögisoodat
1,5 tl (6g) kosher soola (kuna mul on meresool, siis panin umbes pool tl)

Ma kasutan viimasel ajal oma köögikombaini küpsisetainaste segamiseks ja plastmassist lõiketera. 

Kui olin külmutatud maisi kombainis peeneks jahvatand, kraapisin selle eraldi kaussi ja vahetasin metallist lõiketera plastmassi vastu. Segasin kombainis omavahel või ja suhkru 2-3 minutit. Aitasin splaatulaga või anuma servadest keskele kokku ja lisasin muna ning jätkasin segamist veel umbes 7-8 minutit. Lisasin jahvatatud maisi ja lasin veel masinal veidi töötada.

Sõelusin ja segasin kausis kokku kõik kuivained. Lisasin need köögikombaini ja segasin vaevalt minuti jagu. Kraapisin taina kaussi ja segasin spaatulaga veel ühtlaselt kergelt läbi. 

Kahe teelusika abil vormisin umbes 15 tainapallikest, tõstsin kõik küpsetuspaberile, katsin kilega ja asetasin külmkappi. Seal peaksid nad seisma vähemalt tund aega (või kuni max nädal). Külmutamata tainast küpsetades ei pidavat tainas korralikult läbi küpsema.

Kuumutasin ahju 175° C kraadile.

Jaotasin jahutatud pallid küpsetuspaberile, ilma et ma neid alla lapikuks suruks ja kindlasti suurte vahedega!! (Plaadile mahtus vaid 6 küpsist.) Küpseta umbes 18 minutit (mul kulus 12-13) kuni küpsised on kõigepealt kerkinud, siis laiali valgunud ja veidi ääred pragunenud, servad kenasti kuldsed kuid keskelt veel ilusad kollased. Jahuta  täielikult plaadil enne kui paberilt eemaldad.

Toatempreratuuril säilivad õhukindlalt suletuna umbes 5 päeva, külmikus kuni kuu.


Corn Cookies
makes about 15 cookies
from Country mouse. City life.

225g butter, at room temperature
300g sugar
1 egg (L)
225g flour
45g corn flour
65g freeze-dried corn powder
0,75 teaspoon (3g) baking powder
0,25 teaspoon (1.5g) baking soda
1,5 teaspoons (6g) kosher salt (I used 0,5 teaspoon seasalt)

Combine the butter and sugar in the bowl of a stand mixer fitted with the paddle attachment and cream together on medium-high for 2 to 3 minutes. Scrape down the sides of the bowl, add the egg, and beat for 7 to 8 minutes.

Reduce the mixer speed to low and add the flour, corn flour, corn powder, baking powder, baking soda, and salt. Mix just until the dough comes together, no longer than 1 minute. Scrape down the sides of the bowl.

Using a 2 ¾-ounce ice cream scoop (or a ⅓-cup measure) (I used 2 teaspoons), portion out the dough onto a parchment-lined sheet pan. Pat the tops of the cookie dough domes flat. Wrap the sheet pan tightly in plastic wrap and refrigerate for at least 1 hour, or up to 1 week. Do not bake your cookies from room temperature—they will not bake properly.

Heat the oven to 175°C / 350° F.

Arrange the chilled dough a minimum of 4 inches apart on parchment- or Silpat-lined sheet pans. Bake for 18 minutes. The cookies will puff, crackle, and spread. After 18 [12-13 for me] minutes, they should be faintly browned on the edges yet still bright yellow in the center; give them an extra minute if not.

Cool the cookies completely on the sheet pans before transferring to a plate or to an airtight container for storage. At room temp, the cookies will keep fresh for 5 days; in the freezer, they will keep for 1 month.

No comments:

Post a Comment