Monday, July 12, 2010

Muretaina juustuküpsised

Kirjutan siis natuke oma koolilõputööst ka... Kuna tegin seda kooki seitse korda ja nendest kaks ainult õnnestus nii, et ma võisin ise rahule jääda, siis otsustasin ise seda kooki enam mitte teha ning säästan ka teisi katsetamast ning ei avalda seda retsepti.

Esimene katsetus...

...õnnestus enamvähem, julgesin edasi proovida :)

Sultan's Delight - minu nägemus Türgipärasest tootest, kus oli kaks Türgi traditsioonilist magustoitu ühendatud piduliku koogi näol. Ahjukaramelli piimapuding ja baklava sidruni-mündimaitselise siirupiga. Mõte ju oli iseenesest hea, aga esimesed 4 proovikooki läksid aia taha, neist 3 päris nii hullusti, et pidin need prügikasti viskama. Kuna olin oma koogikatsetused enne eksamit nii hiljapeale jätnud, et uueks prooviks aega enam ei olnud, õppisin tehtud vigadest ja lootsin, et ehk eksamil õnnestub. Õnnestuski, nii enam-vähem. Tegelikult aga tuli see kook nii välja nagu ma olin seda endale ette kujutanud alles peale eksamit kui olin koogi küpsetanud külakostiks viimiseks. Viimane, see oli siis juba seitsmes kook, ebaõnnestus täielikult. Mul ei olnud täpselt neid koostisosi kodus, mis oleks olnud vaja ning kook pidi jälle rändama prügikasti. Kahju. Sellepärast otsustasingi seda kooki mitte kunagi enam uuesti proovida ja mitte lasta ka teistel seda proovida teha... sest mulle ei meeldi toidu raiskamine.
Eksamitöö. Jäin rahule.
Eksamil pidi tegema ka ühte valiktoodet, mina sain loosiga juustuküpsised, need õnnestusid suurepäraselt ning seda retsepti jagan hea meelega. :)

Muretaina juustuküpsis
1 kg küpsiste jaoks (seda on päris palju!):
550 g nisujahu (+ pisut rullimiseks)
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl soola
350 g toasooja küpsetusmargariini (mina eelistaks võid)
300 g juustu +50 g küpsiste peale
50 g vett
1 muna (+1 pintseldamiseks)

Kõigepealt riivisin peenikese riiviga nii selle juustu, mis läks taina sisse kui ka selle, mis küpsiste peale, eraldi kaussidesse.

Sõelusin jahu ühe suure kuhjana tööpinnale. Moodustasin jahusõõri, jättes jahu keskelt lauapinna paistma. Jahusõõri harjale raputasin soola ja küpsetuspulbri. Sõõri sisse panin toasooja margariini kuubikud, riivjuustu, muna ja vee ning näppisin sõrmedega segamini jättes jahu puutumata. (Klassikaliselt tehakse seda nii, aga mina eelistan jahusõõri sees olevad ained eelnevalt kausis segamini segada, minu arust nii on tunduvalt lihtsam.) Kui juust ja või omavahel segunenud, hakkisin suure tainanoaga jahu külgedelt keskele kokku, et koostisained ühtlaselt segunesid ja kuiva jahu enam laual polnud. Surusin muretaina kätega laual kokku ühtlaseks tainapalliks, kuid ei sõtkunud! ning panin toidukile sisse külmkappi vähemalt pooleks tunniks seisma. (Muretainast ei tohi sõtkuda!!! sest siis muutuvad küpsised peale küpsetamist kõvaks ning ei ole sugugi muredad. Valesti kokkusegatud tainast saab aru juba rullimisel, sest ta muutub sitkeks ning ei allu rullimisele. Mure tainast on kõige parem ainult 1 kord rullida. ...Enne kui ma seada teoorias ei teadnud, mõtlesin ma ikka alati, et miks minu poest ostetud piparkoogitainast tehtud küpsised alati nii kõvad saavad?? Ma armastasin ju seda tainast käte vahel ennem mudida, et see pisut soojemaks ja rullitavamaks muutuks.. njaaa, viga! :))

Kuna eksami ajal niikuinii kõik ahjud olid pidevalt töös, siis mul polnud vahet, millal ahi sisse lülitada, aga enne küpsiste rullimist oleks ilmselt õige aeg. 200 C.

Rullisin taina 3-4 mm paksuselt laiali. Lõikasin 1,5 x 4 cm suurused küpsised tainarulli ja pika joonlaua abil. Määrisin munamäärdega kokku ning puistasin peale riivjuustu, vajutasin veel kergelt juustu tainasse. Tõstsin paleti abil küpsised ettevalmistatud küpsetusplaadile väikeste vahedega ning küpsetasin umbes 10 minutit kahvatukollaseks, et juust ei oleks veel hakanud värvi muutma, sest muretaina tooted küpsevad peale ahjust väljavõtmist edasi.


Pisike naljake ka: proovisin google tõlke abil tõlkida sõna "muretainas", kokkukirjutanuna ei andnud mingit vastet, proovisin lahkukirjutatuna, tõlkeks sain: "concern for the dough" :) ...tõsi ta on, on küll üks kapriisne tainas.

Crumble Dough Cheese Sticks


For 1 kg Cheese sticks you need (It's a lot!):

550 g all-purpose flour (+ more for rolling)
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon salt
350 g at room temperature softened butter
300 g finely grated cheese +50 g for topping
50 g water
1 egg (+1 brushing)

Sift flour on to the surface make hole in the center that clean table is visible. Sprinkle salt and baking powder on the top of flour ring. 

In a bowl combine butter, greated cheese, water and egg and pour into the flour hole. With large pastry knife start bringing the dough together, cutting and turning to make it start to cling together. Stop cutting when there is no longer flour on the table. Press dough gently into tube-shape and wrap with plastic and let it stay in fridge about 30 minutes before rolling it out. (Making pastry in advance is perfectly all right – it will keep for up to three days in a plastic bag in the fridge, but don't forget to remove it and let it come back to room temperature before rolling it out. Unbaked pastry also freezes extremely well for up to three months.)
Pre-heat your oven to 200 C degrees and line baking sheets with paper.

Place the dough on a lightly floured surface, lightly dust rolling pin with flour. Roll pastry 3-4 mm thick and re-dusting the pin and the surface lightly with flour if you need to stop the pastry sticking. Cut 1,5 x 4 cm sticks, brush with eggwash and sprinkle finely grated cheese on the top. Using large knife place the sticks on to the parchment-lined baking sheets. Bake about 10 minutes until pale yellow couse they will bake further even after removing from the oven.

No comments:

Post a Comment