Saturday, August 20, 2011

Karamelline tagurpidi pirnikook

Palju õnne kallis Eestimaa ja kallid eestlased!!!

Sellise tähtsa sündmuse puhul valmis meil täna kodus magus koogike, selline lihtne ja kodune nagu väike armas Eestigi.

Samamoodi võiks teha ka õunakooki, soovitus sugulastele, tuttavatele, kes kodumaal õuntesse upuvad :)


Karamelliste pirnide jaoks:
3-4 pirni
50 g võid
120 g suhkrut (~1,2 dl)
0,5 tl jahvatatud kaneeli

Purutainas:
100 g võid
4 dl jahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
1 dl suhkrut
0,25 tl soola
2,5 tl piima

Kõigepealt koorisin ja tükeldasin pirnid kaheksandikeks sektoriteks, eemaldasin ka südamiku osa. Seejärel karamelli osa. Selleks sulatasin ahjukindlas klaaspoti kaanes või, lisasin suhkru ja segasin puulusika abil läbi. Suhkur ei sula vaid hakkab võiga koos mullitama. Ladusin pirnisektorid mullitava segu peale, ei surunud neid põhja ega ka seganud ja lasin suhkrul niimoodi karamellistuda. Selleks peaks kuluma 10-20 minutit oleneb kasutatavast pannist ja pliidikuumusest. Kuna mul metallsabaga ahjukindlat panni ei ole, kasutasin klaasist ahjuvormi kaant ning selle pärast ei julgenud kuumust gaasipliidil väga kõrgele lasta. Vahepeal puistasin pirnide peale ka kaneeli.


Keerasin ahju 200 C soojenema ja valmistasin kiirelt purutaina. Mõõtsin kõik ained kaussi, näppisin või koos teiste ainetega ühtlaseks puruks. Kui karamell oli pirnide vahel ilus karamellipruun, keerasin gaasi kinni, jagasin purutaina ühtlaselt pannile pirnide peale, õrnalt silusin pealt ühtlaseks ja tõstsin vormi kuuma ahju umbes 25-30 minutiks kuni purutainas oli pealt ilus pruun. Koogi keerasin kohe kuumalt serveerimistaldrikule ümber, koputasin kergelt ja eemaldasin vormi.

Serveerisin kuumalt koos jäätisega. Kook on superhea ka täiesti iseseisvalt ja jahtununa - maiusta nii kuidas endale meeldib.



Caramelized Upside Down Pear Cake


For the caramel part:
3-4 pears, peeled, cored and cutted in 1/8
50 g butter
120 g sugar (1,2 dl)
0,5 teaspoon grounded cinnamon

For the pastry:
100 g butter
4 dl all-purpose flour
0,5 teaspoon baking powder
1 dl sugar
0,25 teaspoon salt
2,5 teaspoon milk

In a ovenproof non-stick skillet heat butter over moderate heat and stir in sugar. Sugar will not be dissolved, that's OK. Arrange pears carefully on top, sprinkle with cinnamon and cook without stirring until sugar forms a deep golden caramel. This can take 10 minutes or even 25, depending on skillet and stove.

Preheat oven to 200° C.

Mix all pasrty ingredients together using your hands until crumbs form. Arrange crumbs evenly on to caramelized pears and bake for 25-30 minutes until the cake pastry is colden brown. Invert cake as soon as you finish baking part to a serving plate.

Serve it when it's still warm with or without ice cream; or completely cooled down; or chilled... as you prefer the most.

No comments:

Post a Comment