Saturday, April 2, 2011

Bolognese salat

No küll võib vahelduda meil see kevadine ilm siin - alles oli 18 kraadi sooja, suur suvi ja päike, nüüd on kohal hoopiski teised tuuled ja hoovihmad.. Muide ma ei tea kuidas on lood türklastega üldiselt aga Istanbulis on liiklus täiesti võimatu kui ilmaolud vähegi raskemaks muutuvad. Vihmaga kaotaks kõik autojuhid justkui oma sõiduoskuse ning selle suurlinna sujuvast träffikust saab lõputu ja seisev ummik.. Kes on Istanbulis käinud, teab, et üle Bosphoruse väina läheb vaid kaks silda, mis ühendab Istanbuli linna aasja ja euroopa poolt, ja kuna rahvast st loomulikult ka sõidukeid on siin tohutult, siis sildadel on alalõpmata pikad ummikud. Olen heade ilmaoludega tipptunnil ummikus oma 2 tundi seisnud meeter meetri haaval edasi liikudes. Tänaste ilmaoludega sai meil mobiilsest Trafik'u linnakaardilt kohe selgeks, et sildadele pole mõtet minna, teed on ilmatuma pikalt punased ja oranzid (st ummikuid ja seisakuid). Sellega seoses õnnestus mul täna avastada Istanbulis enda jaoks uus ja tore asi - autopraamiga üle Bosphoruse väina! Ma ei tea, kas me ajaliselt hoidsime kokku, aga pääsesime ummikus passimisest ning praamisõit võttis vaid 30 minutit aega, ning ei maksnud ka väga palju (1 auto 2 reisijaga 6.75TL). Üks huvitav tähelepanek veel, praamile pealesõitu oli korraldamas üks liikluskorradaja, kes näitas kuidas praamile sõita aga mitte seda, et kuidas autod praamil asetsema peaks ja kui pika vahega jne, OK, sellega saime nii meie kui kohalikud hakkama, et kõik leidsid endale sobiva rea, kuhu end praamil parkida. Praamist mahasõidul aga ei juhendanud keegi enam, kõik 6 rida tahtsid praamilt korraga väiksest üherealisest mahasõidust tagasi maale sõita, et oma teed jätkata. Päris huvitav ja närvekõditav vaatepilt neile, kes pole Türgi sõidustiiliga harjunud, siin kehtib reegel: julge hundi rind on rasvane! :)

Sujuvalt nüüd toiduteemadele - bolonese kaste on hea eks!? Aga miks mitte süüa seda spagettide asemel hoopiski tervislikul salatipadjal?


Bolognese jaoks:
300g hakkliha
1 sibul
2 küüslauguküünt
2-3 tomatit
1 paprika
meresoola ja jahvatatud pipart

Praadisin hakkliha kuumal pannil, lisasin hulka hakitud sibula ning küüslaugu, kuumutasin aeg-ajalt segades, lisasin peeneks hakitud tomati ning paprika ja maitsestasin soola ning veskist jahvatatud värske pipraga.

Salati jaoks:
aedsalat Romaine Lettuce (Türgis marul)
poole sidruni mahl
sool
maitsestamata paks jogurt või hapukoor

Pesin marul kapsa lehed, rebisin nad ühte kaussi parajateks tükkideks, pigistasin sidrunist mahla ja raputasin veits soola peale. Segasin kergelt läbi.

Sättisin serveerimistaldrikule salatist aluse, mille otsa tõstsin kuuma bolognese hakkliha ja kõige tipuks lusikaga jogurtit. 

Head isu ja tervislikku kevadet!


Warm Salad with Bolognese

If you love making a big pot of spaghetti bolognese, but feel like you need some other sides to go with...

For simple bolognese sauce:
300g minced meat
1 onion, chopped
2 garlic cloves, finely chopped
2-3 tomatoes, chopped
1 bell pepper, chopped
Sea salt and ground pepper to taste

Place the minced meat in a large pan and cook over a medium heat until browned right through. Add the chopped onion and garlic and cook for 2-3 minutes. 
Add the tomatoes, paprika and cook some more. 

For salad:
lettuce
juice of half a lemon
sea salt
greek yogurt

When the sauce is cooking, wash the lettuce, rip them to pieces in to bowl, squeeze in lemon juice, add some salt, and mix.

Serve salad with bolognese sauce and with yogurt.

No comments:

Post a Comment