Sunday, November 27, 2011

Põldmarjadega jõulukook

Eile oli meie väikesel härral taas kord üks pisike tähtpäev. Kolm kuud ja selle puhul ka kolm kooki! Jah, täpselt nii palju me eile maiustasimegi, mina muidugi kõige rohkem :) ...Ma lihtsalt ei suutnud restoranis peale õhtusööki maiustamisest keelduda ja siis lisanduski see plaaniväline kolmas koogike. Hehee, ma loodan, et see asi niimoodi edasi ei lähe, et neli kuud ja 4 kooki, mis siis üheteistkümnendal kuul küll saab, ah??? :)

Põldmarjakook, millest ma täna kirjutan, valmis tegelikult juba reedel. Samal päeval plaanis olnud jõulukeeks pidi aga järgmist päeva ootama jääma kuna suhkur sai majapidamisest otsa ja poodi ka ei hakanud vastu ööd minema. (Meil siin ka umbes viiest juba läheb pimedaks.) Ja võibolla oligi nii parem, kuivatatud puuviljad said ilusti rummis laagerduda enne keeksi sisse minekut. Sellel aastal on jõulud mulle hinge pugenud kuidagi eriti vara?! Ilmselt oma osa Starbucksi kohvikutel, mis on juba pühaderüüs ja kuuma šokolaadi nautides võib jõululaule taustaks kuulata. Selle pärast siis ka mu koogid nii varakult juba jõulude hõngulised.

Koogi idee tuli Piretilt, aga millegi pärast on minuga ikka nii, et ma võtan retsepti ja siis muudan seda olude sunnil või siis vabast tahtest miskit huvitavat lisada tahtes ja tuleb välja miskit sootuks teist :) Noh, nii läks ka seekord. Aga originaali tahan ikka kaa millalgi ära proovida, sest olen pehme piparkoogi austaja. Võtan selle jõulude ajal Eestis olles ette kui mul on saadaval nii muscovado suhkur, pohlamoos kui ka piparkoogimaitseaine. Otsustatud!


100 g võid
1,5 dl suhkrut
2 muna (L)
0,25 tl soola
3 dl jahu
1 tl ingveripulbrit
1 tl kaneeli
1 tl vanilli suhkrut
0,5 tl kardemoni
0,25tl nelgi pulbrit
natuke musta pipart
1 tl küpsetuspulbrit
~5 dl põldmarju
kaunistuseks pisut tuhksukrut

Mikserdasin toasooja või suhkruga kreemjaks. Lisasin ükshaaval munad mikserdamist jätkates. Lõpuks lisasin maitseainete ja küpsetuspulbriga segatud jahu. Ja kuna kasutasin külmutatud marju, siis marjade sulamisel tekkinud mahla lisasin ka tainale.

Katsin lahtikäiva koogivormi põhja küpsetuspaberiga, määrisin servad võiga, valasin taina vormi ja jaotasin marjad ühtlaselt laiali. Küpseasin 170 kraadi juures umbes tund aega.

Jahtunud koogile võib kaunistuseks tuhksuhkrut peale sõeluda.

Minule maitses kook jahtunult ja veel parem oli ta järgmisel päeval.


Spiced Ginger Cake with Blackberries

I know it is a bit early for christmas cakes, but I'm in a mood already :) 


100 g unsalted butter (in room temperature)
1.5 dl sugar
2 eggs (L) (in room temperature)
0.25 teaspoon of salt
3 dl plain flour
1 teaspoon ginger powder
1 teaspoon cinnamon
1 teaspoon of vanilla sugar
0.5 teaspoon cardamom
0.25 teaspoon of clove powder
a little black pepper from mill
1 teaspoon baking powder
~ 5 dl blackberries
some powdered sugar for dusting

Whisk butter and sugar together until light and creamy. Add the eggs one at a time continuing whisking. Finally add the spices and 
baking powder mixed with flour. You may add the juice from the berries after melting if you use frozen berries.

Pour batter into buttered baking dish, divide berries evenly on top and bake in 170 degrees preheated oven for about an hour.

Dust with powdered sugar when the cake is cooled down.

2 comments:

  1. Tere, mina käin su postitusi aeg ajalt lugemas. Nii põnev on uurida, milliseid toiduaineid ja retsepte kasutad ning kuidas vahel vajalikke asendusi teed :) Mul endal küll toidublogi pole, aga olen ka täiesti jõulude lainel...
    Eile lõpetasime küpsetasime esimese piparkoogitaigna mehikesteks ning tegin ka pehmet piparkooki toorjuustukattega. Ehk kunagi jõuab mõni pilt mu blogisse ka :)
    Muscavadot tõesti vist siit ei leia, aga piparkoogi ja hõõgveini maitseained segan nüüd küll ise kokku, saab palju rohkem päris!
    Jõudu sulle! Tervitused Ankarast!

    ReplyDelete
  2. Tere Killu! Nii vahva tagasiside ja tervitused Ankarasse!
    Jah, see aasta on tõesti jõulude igatsus ja ootus juba peal, kuigi lund ega midagi olulist jõulusid meenutavat siin ju pole, kummaline :) Minu isa tegi alati piparkoogitaina ise, ja need olid tõesti need päris piparkoogid. Aga hõõgveini tahaks küll, hea meelega prooviks sinu retsepti kui raatsid seda jagada :)

    ReplyDelete