Monday, May 24, 2010

Kreemine rabarberi plaadikook

Meile jõudis eile suvi tagasi, nii tore. Õues on Türgile kohaselt üle 20 kraadi sooja ning päike rõõmustab meie kalleid külalisi Eestist.

Käisime eile Printside saartel, täpsemalt Büyükada'l, mis on nendest saartest kõige suurem, kuid ikkagi väga pisike, et seal peamisteks liikumisvahenditeks on jalgrattad ning hobustega kaarikud. Erinevatest reisikirjeldustest olime lugenud, et seal saartel on kurjad koerad, ma ei näinud päeva esimene pool mitte ainumastki ja needki, keda õhtul nägime, olid väga uimased ning meist ei huvitunud üldse. Ning teine asi, mis ei vastanud päris tõele, et seal autosid ei ole - oli küll, päris mitmed autod kihutasid seal kitsastel teedel kas ehitustöömeeste ja -materjalidega või niisama mingisugused suuremad tööautod, veidi rikkus see minu ettekujutust printside saartest, aga muidu üldiselt jäime oma eilsete seiklustega väga rahule. Üks huvitav asi veel - peale pikka jalutuskäiku mäest üles ja alla, ja siis veel niimoodi paar korda, otsustasime saare teisest otsast hobukaarikul tagasi sadama poole sõita - tee peal oli politsei reid ning kontrolliti kõigi mööduvate hobusõidukite dokumente ja ma ei tea mis dokumente veel. Päris uskumatu, ma poleks arvanud, et selline kontroll võiks hobustele üldse toimuda. Meil läks kõik kenasti, dokumendid olid korras ja sõit jätkus, paar kaarikut aga seisid ja ootasid, ilmselt ei olnud paberitega kõik korras, võibolla oli hobustele ülevaatus tegemata või jäetud nad söötmata... ei me tea :)

Kuna mul on nüüd kodus jälle hulga rabarbereid, siis võib minu rabarberikoogi seeria jätkuda...


Tainas:
200 g maitsestamata võid
2 muna
3 sl mett
1 tl vanillisuhkrut
3 spl vahukoort
6 dl jahu
2 tl küpsetuspulbrit
näpu otsaga soola

Rabarberi kiht:
500 g rabarbereid
2 spl suhkrut
2 spl tärklist
2 tl kaneeli
1 tl vanillisuhkrut

Kreemikate:
200 g vahukoort
3 muna
1 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
200 g maitsestamata toorjuustu

Kõigepealt valmistasin taina, segasin miksriga kokku toasooja või, munad, suhkrud ning vahukoore seni kui kõik oli ilusti segunenud. Segasin kokku jahu, küpsetuspulbri ning soola ja valasin ühe kuhjana lauale. Kuhja keskele tegin tühimiku, nii, et laud sealt paistis ning valasin tühimikku või-munasegu. Hakkisin suure kööginoa abil jahu, võisegu ühtlaseks tainaks ning panin küpsetuspaberiga plaadile. Mässisin taina küpsetuspaberi sisse ning tõstis veidi külma tahenema.

Seniks puhastasin ja hakkisin 2 pikka vart rabarberit peenikesteks kuubikuteks, segasin suuremas kausis suhkru, tärklise, kaneeli ja vanillsuhkruga läbi ning panin kausi kõrvale.

Keerasin ahju 180 kraadile soojenema ning võtsin külmikust taina ja rullisin küpsetuspaberi peale plaadi suuruselt lahti. Küpsetasin põhja 10 minutit.

Katte jaoks vahustasin munad suhkrutega kohevaks, lisasin sinna hulka toorjuustu ning vahustasin veel kergelt läbi. Eraldi kausis vahustasin vahukoore. Ühendasin ettevaatlikult kaks vahtu omavahel.

Eelküpsetatud põhjale laotasin rabarberikihi ning sinna peale valasin kreemise katte. Ajasin selle ühtlaselt koogile laiali ning tõstsin küpsetusplaadi tagasi ahju. Küpsetasin kooki umbes 40 minutit, kuni kook pealt ilusaks kuldpruuniks küpses. Keerasin ahju välja ning jätsin koogi pisut avatud uksega ahju jahtuma.




Creamy Rhubarb Cake

For sweet pastry dough:

200 g unsalted butter
2 eggs
3 tablespoons honey
1 teaspoon vanilla sugar
3 tablespoons heavy cream
6 dl all-purpose flour
2 teaspoons baking powder
pinch of salt

Rhubarb layer:

500 g finely chopped rhubarbs
2 tablespoons sugar
2 tablespoons starch
2 teaspoon cinnamon
1 teaspoon vanilla sugar

For filling:

200 g heavy cream
3 eggs
1 dl sugar
1 teaspoon vanilla sugar
200 g unsweetened cream cheese

In a bowl whisk softened butter, eggs, sugar, vanilla and cream until well combined. In another bowl combine flour, salt, baking powder and pour on the clean table. Make a hole in the flour centre, pour egg-butter mixture in and cut with large knife batter together until batter is ready to push all together so that it is one cohesive dough ball. Wrap it in plastic or baking paper and let it rest in the refrigerator.


In a large bowl combine chopped rhubarbs with sugar, starch, cinnamon and vanilla sugar and set aside.


Pre-heat your oven to 180 C degrees. Roll the dough to the baking sheet and bake about 10 minutes.


Meantime for the filling cream, whisk eggs with sugar and vanilla until light and foamy, add cream cheese and whisk some more. Whisk heavy cream in another bowl until the mixture holds stiff peaks. Gently fold in the egg mixture, blending until just combined.


Take your pie crust from oven spread rhubarbs evenly on top, pour over filling cream and bake about 40 minutes until golden brown. Turn the oven off and let it cool completely in the slightly open oven
.

No comments:

Post a Comment