Thursday, December 1, 2011

Rikkalik Inglise jõulukeeks

See rikkalikult marjadeküllane keeks oli siis minu teine jõuluootuse ärevuses tehtud küpsetis. Mari-Liis kirjutas, et see võiks enne sööma asumist õhukindlalt pakituna külmikus paar-kolm nädalat seista ja settida lasta, et selle tõttu ma ka selle keeksitegemise nii varakult ette võtsingi... nojah, tänaseks on muidugi keeks ammu otsas. Peaks vist uue keeksi hakkama panema, et ka settinud keeksi maitsta saaks. See oli tõesti väga mõnus ilma seismatagi! :)

Nii paljudes toidublogides on juba erinevad piparkoogi- ja ingverimaitselised maiustused, et ma vist ei saagi oma jõulutundest üle enne kui jõulud päriselt peetud - verivorstid, seapraad, kapsad ja piparkoogid söödud. Ja kui aus olla siis ega mul selle tunde vastu midagi polegi, täitsa hea tunne, niiet olgu ta pealegi! Siin maal peabki jõulutunnet enda südames kandma, sest õues jõulutunnet küll ei teki - pargid veel ilusates kuldsetes värvides, päike sirab taevas ja soojakraadegi ikka üle kümne.

Paari nädala pärast lendame Eestisse ja siis saame ka teistele meie kätteõpitud keeramist demonstreerida kui just JR üleliia häbelik pole. Esimest korda keeras ta kõhuli salaja, olin ta põrandale mängutekkile pikutama jätnud, ise korraks teise tuppa lipsanud, tagasitulles oli tema võidurõõmsalt juba kõhuli. Varsti roomab salaja kuhugi peitu, et peame teda taga otsima hakkama. Hmmm, peame tal siis nüüd rohkem silma peal hoidma või siis lõnga varba külge siduma ;)


Tarvis läheb:
250 g pehmet toasooja võid
200 g suhkrut (2.5 dl)
4 suurt muna
275 g nisujahu (5 dl)
2 tl küpsetuspulbrit
1.5 dl konjakit või rummi
600 g kuivatatud hakitud puuvilju (umbes 1 liiter) - rosinaid, ploome, kirsse, aprikoose ja ananassitükke, soovi korral ka pähkleid (mina kasutasin rosinaid, viigimarju, aprikoose ja kuivatatud mooruspuu marju).

Tükelda kuivatatud puuviljad ning vala peale konjak või rumm. Lase üleöö kuni 24 tundi maitsestuda.

Vahusta pehme või suhkruga heledaks vahuks. Jätka vahustamist, lisa ükshaaval munad. Lisa küpsetuspulbriga segatud jahu, siis sega juurde alkoholis leotatud puuviljad. Tõsta tainas võitatud 2-liitrisesse vormi. Küpseta 175-kraadises ahjus umbes tund aega, kuni koogi keskele torgatud puutikk puhtaks jääb. (Minu keeksivorm nii suur ei olnud ning sain veel ka 4 muffinisuurust keeksikest; need küpsesid kiiremini, umbes poole tunni möödudes võtsin ahjust välja.)

Jahtunud keeks keera tihkelt hõbepaberisse ja pane jahedasse jõule ootama.




Rich English Pound Cake for X-mas


You may do this 2-3 weeks ahead and wrap it into foil to settle in fridge before serving in your X-mas party. It is really good and tasty surprise for your quests! Plus it is easy to do.






250 g butter, room temperature
200 g sugar (2.5 dl)
4 eggs (L)
275 g all-purpose flour (5 dl)
2 tl baking powder
1.5 dl rum
600 g dried and chopped fruits (about 1 litre) - raisins, plums, cherries, aprocots, ananas, figs, etc

Soak the chopped fruits in rum and let them stand overnight.


Preheat oven to 175 C degrees. Grease a 2 litre tube pan.


Sift together the flour, baking soda and salt. Set aside.


In a large bowl, cream together the butter and sugar until light and fluffy. Add eggs one at a time, alternating with flour mixture, beating well after each addition. Blend in soaked fruits. 


Pour batter into prepared tube pan. Bake in the preheated oven for 60 minutes, or until a toothpick inserted into the center of the cake comes out clean.


Allow to cool.

7 comments:

  1. See on tõesti hästi maitsev keeks, tegin seda eelmine aasta esimest korda ja sai väga kiirelt otsa.

    ReplyDelete
  2. Onju! :) Aitäh sulle tagasiside eest!
    Teen seda kindlasti enne jõule veel.

    ReplyDelete
  3. Sina mind ei tea aga mina sind tean, natuke. Igaljuhul võtavad kuivatatud puuviljad hetkel rummivanni;)

    ReplyDelete
  4. :) Tubli salapärane kommenteerija! Head keeksitamist!

    ReplyDelete
  5. Tegin keeksi ära ja lisaks ühe muffini, et ei tuleks kiusatust suurt keeksi enne jõule lõigata!Igaljuhul muffin oli super hea, aga vot ei oskagi öelda kas lapsed võiks ka seda süüa. Teoreetiliselt peaks ju alkohol ära aurustuma aga jah mega hea oli ja ei jõua jõulupäeva ära oodata. Ja salapärasusest nii pälju ,et Sinu teinepool ja minu teinepool on tü kursavennad :)

    ReplyDelete
  6. ...ma usun ka, et alkohol aurustub kuumusega ära ainult hea rummine maitse jääb, mina oma lastele annaksin küll :P
    Head jõuluootust teie perele!

    ReplyDelete
  7. Tegin veel seda keeksi. 2 tükki. Ja retsepti kogus oli 1 ja veel 1/3. Seekord said nad õige kenad ja jõuluvärvised kuna kasutasin lisaks kuivatatud kiivisid ja jõhvikaid.

    ReplyDelete