Wednesday, January 4, 2012

Зимняя вишня ehk Talvine kirss

"Head uut aastat!" tervitused ka minu poolt kõigile!

Uus aasta tuleb veel suurepärasem, rõõmsam, õnnelikum, huvitavam ja loomulikult ka maitsvam kui ei kunagi varem! :) Mina usun seda ja miks ei peaks siis nii ka minema.. Kuigi, eelmist aastat on meil vist rakse üle lüüa?! Nii sündmusterohket ja nii suurte elu/oluliste muudatustega, sellist teist vist pole olnud ja loodan, et ei tule ka rohkem... lubasime ju Jaanile, et see jääb meil viimaseks korraks... ;)

Maitsvalt ja rõõmsalt see meie uus aasta igatahes juba algas. Kõigepealt loomulikult kõik hea ja parem soolane suupoolis ja lõpetuseks siis see tort, mis oma nimetuselt sellesse päeva ideaalselt sobis. 31.õhtul hakkas sadama laia lund, et lõpuks õnnestus meil siis ka see igatsetud valge maa ära näha - lihtsalt võrratu!

Koogi idee tuli minu kallilt ämmalt, kes õhinaga rääkis, et ta just sellist kooki plaanib aastavahetuseks kodus valmistada... no ja ega minagi saa ju kehvem olla eks... ;) Hihii.. Tegelikult tundus see idee lihtsalt nii vahva ja maitsev, et pidin ka proovima. Pealegi oli seda üllatavalt lihtne valmistada, peale vaadates see nii ei tundu mu arust... Aitäh hea idee ja abi eest, meile väga maitses!


1 kg pärmi lehttainast
500 g kivideta kirsse (mul oli 700g)
vajadusel suhkrut kirssidele, kui nad on hapud
2 spl tärklist
500 g hapukoort (20%) või isegi rohkem
maitse järgi suhkrut (umbes pool klaasi)

Kasutasin külmutatud tainast ja kirsse, tõstsin mõlemad õhtul tavalisse külma, et nad hommikuks jõuaks üles sulada. Kuna minu kirsid olid pigem hapukad, siis lisasin suhkrut. Segasin hulka ka tärklise.

Taina lõikasin pikkupidi pooleks, et sain 2 pikka riba. Rullisin need pikkusesse ja laiusesse lahti, et laiust oleks umbes 20 cm ja pikkust umbes 50 cm. Jagasin mõlemad tainaribad ristipidi viieks, jaotasime kirsid peale ja sulgesime taina igast küljest, et tekkisid pikad vorstid. Küpsetasime 200C kraadises ahjus umbes 15 minutit, kuni ilusa kulpruuni värvuse tekkimiseni. Lasime "vorstikestel" täiesti maha jahtuda.

Kui kasutad rohkem kui 500 g kirsse, siis ilmselt jääb osa alles + sulamisel tekkinud kirsimahl, sellest pole aga midagi, seda saab vispliga segades kastrulis üles soojendada ja tärklis teeb siis seal ka oma töö, tulemuseks kirsikaste, mida saab serveerimisel kenasti ära kasutada ja raisku ei lähe tilkagi.



Segasime hapukoore suhkruga ja jätsime seisma.

Tordi kokkupanekuks ladusin taldrikule 4 kirsitaskut üksteise kõrvale, katsin lahkelt hapukoore kihiga, selle peale läks 3 "vorstikest", siis uuesti hapukoor, siis edasi 2 ja hapukoor ja lõpuks see viimane kõige tipuks ja uuesti hapukoor. Mina kasutasin isegi 800g hapukoort kuna olin nii lahke kihtide vahele panekul, et lõpuks jäi puudu, ja see kõik imendus lõpuks ilusti lehttainasse, nii et mida rohkem seda uhkem.

Enne serveerimist peaks kook vähemalt 3 tundi seisma, veel parem kui on rohkem aega.





Winter Cherry Pyramid Cake


1 kg puff pastry
500 g pitted cherries, melted if frozen
some sugar if the berries are sour
2 tablespoon starch
500 g sour cream (20%) (I had 800 g)
sugar to taste (about 1,5 dl)


Mix cherries with sugar if needed and starch, set aside.


Cut the dough sheet into half to get 2 long stripes. Roll each dough srtipe about 20 cm wide and 50 cm long. Divide both to 5 equal stripes to get 10 roll afterwards. Divide cherries on the each stripe, wrap the dough around it, closing each sides. Bake in 200C preheated oven about 15 minutes until golden brown. Let them cool completely.


Prepare the cream - mix sour cream with sugar. Set aside.


Lay your 10 rolls into a pyramid in fallowing manner: place 4 rolls as a bottom, spread with sourcream, then 3 rolls, cream, 2 rolls, cream, 1 roll, cream. When all layers are put together, spread remaining cream all over the cake. Let the cake stand at least 3 hours, better overnight in fridge.

2 comments: