Thursday, April 12, 2012

Nätsuküpsised

...ma lihtsalt ei oska paremat nime leida ja tabavamalt seda küpsise olemust eesti keeles edasi anda... Otsustasin, et kui nätsukomm on selline, mis on näritav ja lõpuks sulab suus ära, siis nende küpsistega on sama lugu, ja sellepärast saidki nad nime "Nätsuküpsised".

Niisiis, kes on mu tegemistega kursis... viimaks, peale pikki otsinguid, leidsin poest jälle pähklijahusid (mandli ja sarapuupähkli). Ostsin kohe mõlemat kaks pakki ja pidasin aru, et äkki peaks veel sama palju ostma, noh igaks juhuks. Võtsin siiski selle riski ja jätsin ostmata... :)

Küpsiseisu rahuldamiseks valisin selle retsepti. Päris üks-ühele ma retsepti ei järginud, mugandasin pisut kuna tainana ainult suhkur, kakao ja muna tundus imelik. Võibolla proovin millalgi seda originaalretsepti ka aga olen enda nätsuküpsise tulemusega ka väga rahul. Ainuke asi, et mulle meeldiks originaalretsepti küpsise kuju, sellised kõrged pätsikesed, minu omad vajusid küpsedes laiali. Võibolla vahustasin liiga vähe aega aga pikemalt ka ei saanud, väike härra kardab miksri müra.


u 27 suure küpsise jaoks:
4,5 dl puudersuhkrut
1 dl kakaod
0,5 tl meresoola
3 munavalget (L)
100 g mandlijahu
100 g röstitud mandlilaastusid

Panin ahju 175-180 kraadile soojenema. (mul on raske kraade kindlalt määratleda, sest ahi pole digitaalne)

Segasin tuhksuhkru, kakao ja soola ühes kannumoodi mõõtetopsikus kokku, lisasin sinna munad, ükshaaval, mikserdamist alustades. Pean ütlema, et üsna lendlev oli see segu kui lõpuks sellest tainas kokku tuli. :) Selline üsna paks ja kleepuv mass tuli. Lisasin sinna spaatli abil mandlilaastud ja -jahu. Tõstsin teelusikakuhjad küpsetuspaberiga ettevalmistatud küpsetusplaadile (mahutasin 9 tk ühele plaadile). Ahjus olid nad 16 minutit. Lasin täiesti maha jahtuda enne küpsetuspaberilt eemaldamist, sest siis tulid nad sealt paremini lahti.


Head närimist!




Chewy Almond Cookies


Original recipe from Make and Take. But I used almonds instead and added almond flour.




4,5 dl powdered sugar
1 dl cocoa powder
0,5 teaspoon seasalt
3 egg whites (L)
100 g almond flakes
100 g almond flour


Pre-heat oven to 175-180C degrees.


Mix together sugar, cocoa and salt. Start mixing with electric mixer on low speed adding eggs one at the time until batter become slightly thick. Stir in toasted almond flakes and almond flour by hand. Place spoonful of batter on the baking sheets and bake 16 minutes. Cool completely before removing from parchment.

No comments:

Post a Comment