Thursday, December 15, 2011

Soojad tuunikalasaiad

See retsept on küll nii lihtne, et polegi õieti nagu retsept :) Aga need saiad on lihtsalt nii maitsvad, et panen selle siia ikkagi kirja kui kellelgi ideedest peaks puudus olema, mida näiteks hommikusöögiks kiirelt valmistada.


Soojad saiad kahele:
1 väike baguette'i sai
2 80 grammist tuunikala õlis konservi
riivjuustu
maitse järgi soola ja pipart

Keerasin ahju 200C kraadile soojenema. Lõikasin väikese baguette'i saia pikkupidi pooleks, mõlemale poolele panin ühe väikse tuunikala konservi jagu kala (õli nõrutasin enne välja, see maitseb meie koerale krõbinate peal hullupööra :)). Riputasin riivjuustu peale ja niimoodi nad ahju läksidki. Umbes 10 minutist peaks piisama, et juust peal sulaks ja saiad soojaks saaksid. Enne serveerimist jahvatasin veel veskist veidi musta pipart peale. Ütlemata maitsev!


Tuesday, December 13, 2011

Suured, paksud ja siirupised pannkoogid

Nii, ajan siis veits koduseid ka kadedaks... Istanbulis on viimased päevad väga mõnusad ilmad olnud. Tänagi oli 17 kraadi sooja, täitsa tuulevaikne ja päike siras taevas, et parki jalutama minek tundus lausa kohustuslik. Eile jalutasime ka sõbrannaga mere ääres ja kui viimased kuud oleme ikka sooje jooke Starbucksist jalutamiseks kaasa ostnud, siis seekord võtsime frapuccinod (jääkohvid) - MÕNUS! Tegelikult muidugi igatsen ma talve kaa, ja loodan, et järgmine nädal katab juba Eestimaad ilus valge ja pehme lumevaip meie tuleku puhul. Jõulud võiks ju ikka valged olla!? Kui ma nüüd õigesti mäletan, siis see talv ei olegi mul veel õnnestunud lund näha, et lausa uskumatu tundub, et jõulud juba ongi järgmisel nädalal...

Eelmise aasta jõulud olid meil aga hoopis teistsugused - Bali palmide all. Seal sai hommikusöögilauas alati pannkooke tellitud, need olid sellised mõnusalt suured, paksud ja siirupised. Olen juba ammu pidanud plaani ise kah teha selliseid suuri ja pakse, nüüd siis lõpuks said need tehtud - linnuke kirjas :) Ja ma võiks öelda isegi, et need on just täpselt need, mida hotellides hommikusöögiks pakutakse või isegi paremad :P - restoranikvaliteet - minu lemmikpannkoogid hetkel! Palun veel! :)


9 suurt ja paksu pannkooki (3-4 serveeringut)
5 dl nisujahu
1 spl maisitärklist
1 tl söögisoodat
0,75 dl suhkrut
0,25 tl soola
2 muna (L)
5 dl maitsestamata jogurtit
1,25 dl piima
võid praadimiseks (umbes 5 tl)

Sõelusin jahu, tärklise ja sooda ühte suurde kaussi kokku. Lisasin järgemööda kõik ülejäänud komponendid ja vispeldasin taina ühtlaseks. Lasin sellel enne küpsetama asumist umbes pool tundi seista.

Praadimiseks kasutasin võid, ja ma arvan, et see ongi see saladus, mis nendest pannkookidest just need nn õiged teeb... umbes pool teelusikat iga pannkoogi kohta. Tõstsin kahe kulbi jagu tainast pannile, keerutasin panni veidi, et tainas ühtlaselt laiali valguks ja küpsetasin madalal kuumusel pannkoogid mõlemalt poolt ilusaks kuldseks.

Nüüd on õige aeg kook ümber keerata, kui servast pisut pruuni ilmutab ja pealt juba ka tainas pisut hüübinud.


Serveerisin Iisraelist toodud datlisiirupiga, mis on selline mõnusalt karamelline.



Saturday, December 3, 2011

Kooreta keedetud munad

Sattusin täna hommikul lugema Elis Köögis blogi, kus ta läbi sohi pošeeritud mune oli teinud. Leidsin, et see on väga kaval nipp ja katsetasimegi kohe ise kaa. Ma olin aga veelgi kavalam ja usaldasin selle peene ülesande hoopiski härrale teha, ise aga samal ajal tegin juustutähekesi (lehttaina sisse volditud valge juustu viil), et seda muna millegagi koos ka süüa oleks. Nüüd on kõht heast kraamist punnis ja hea meelega jagan seda lihtsat retsepti siingi.


Tuleb võtta väike kauss, vooderdada toidukilega, määrida kile kergelt oliivõliga kokku, lüüa sinna peale ettevaatlikult muna lahti, tõsta kileotsad muna peale kokku ja väikse nöörijupiga siduda kilest pambuke. Meie tegime viis muna korraga. Ajasime vee kastrulis keema, ja panime kõik kiletatud munad korraga keeduvette. Keetsime neid umbes 5 minutit, et munavalge hüübiks ja kollane jääks seest vedel.

Lõikasin pambukesed sidumiskohast lahti ja eemaldasin ettevaatlikult supilusika abil muna kile seest ja tõstsin saia peale. Natuke soola ja pipart peale. Valmis!


Thursday, December 1, 2011

Rikkalik Inglise jõulukeeks

See rikkalikult marjadeküllane keeks oli siis minu teine jõuluootuse ärevuses tehtud küpsetis. Mari-Liis kirjutas, et see võiks enne sööma asumist õhukindlalt pakituna külmikus paar-kolm nädalat seista ja settida lasta, et selle tõttu ma ka selle keeksitegemise nii varakult ette võtsingi... nojah, tänaseks on muidugi keeks ammu otsas. Peaks vist uue keeksi hakkama panema, et ka settinud keeksi maitsta saaks. See oli tõesti väga mõnus ilma seismatagi! :)

Nii paljudes toidublogides on juba erinevad piparkoogi- ja ingverimaitselised maiustused, et ma vist ei saagi oma jõulutundest üle enne kui jõulud päriselt peetud - verivorstid, seapraad, kapsad ja piparkoogid söödud. Ja kui aus olla siis ega mul selle tunde vastu midagi polegi, täitsa hea tunne, niiet olgu ta pealegi! Siin maal peabki jõulutunnet enda südames kandma, sest õues jõulutunnet küll ei teki - pargid veel ilusates kuldsetes värvides, päike sirab taevas ja soojakraadegi ikka üle kümne.

Paari nädala pärast lendame Eestisse ja siis saame ka teistele meie kätteõpitud keeramist demonstreerida kui just JR üleliia häbelik pole. Esimest korda keeras ta kõhuli salaja, olin ta põrandale mängutekkile pikutama jätnud, ise korraks teise tuppa lipsanud, tagasitulles oli tema võidurõõmsalt juba kõhuli. Varsti roomab salaja kuhugi peitu, et peame teda taga otsima hakkama. Hmmm, peame tal siis nüüd rohkem silma peal hoidma või siis lõnga varba külge siduma ;)


Tarvis läheb:
250 g pehmet toasooja võid
200 g suhkrut (2.5 dl)
4 suurt muna
275 g nisujahu (5 dl)
2 tl küpsetuspulbrit
1.5 dl konjakit või rummi
600 g kuivatatud hakitud puuvilju (umbes 1 liiter) - rosinaid, ploome, kirsse, aprikoose ja ananassitükke, soovi korral ka pähkleid (mina kasutasin rosinaid, viigimarju, aprikoose ja kuivatatud mooruspuu marju).

Tükelda kuivatatud puuviljad ning vala peale konjak või rumm. Lase üleöö kuni 24 tundi maitsestuda.

Vahusta pehme või suhkruga heledaks vahuks. Jätka vahustamist, lisa ükshaaval munad. Lisa küpsetuspulbriga segatud jahu, siis sega juurde alkoholis leotatud puuviljad. Tõsta tainas võitatud 2-liitrisesse vormi. Küpseta 175-kraadises ahjus umbes tund aega, kuni koogi keskele torgatud puutikk puhtaks jääb. (Minu keeksivorm nii suur ei olnud ning sain veel ka 4 muffinisuurust keeksikest; need küpsesid kiiremini, umbes poole tunni möödudes võtsin ahjust välja.)

Jahtunud keeks keera tihkelt hõbepaberisse ja pane jahedasse jõule ootama.