Tuesday, September 14, 2010

Röövlisupp

Miks on nii, et peale puhkusereisi ollakse veel väsinumad kui enne ja läheb veel terve nädal, et jälle vana elurütm taastada? Puhkusereis peaks olema ikka ju puhkuse eesmärgil, et pärast olla värske ja puhanu?! Ehhee, vist mitte...Või siis nagu mu üks endine kolleeg ütles: "Nii hea on tagasi tööl olla, saab puhata lõpuks!" :) oleneb muidugi tööst ja oleneb, kas on vaja puhkust "puhkusest" või puhkust töörutiinist, kuid terake tõtt selles ütluses siiski on... ;)

Ja tegelikult pole mul ju kurta midagi, puhkuse ajal tahangi alati kõike uut näha, kogeda, proovida. Eks meilgi oli just seepärast need neli päeva Küprosel väga tiheda graafikuga. Väljasõit mägedesse, külaeluga tutvumine, mitmed veinikojad, muuseumid, rannad ja muud vaatamisväärsused koos Küprose ajalooga tutvumisega. Kõik võtab päris palju aega ja energiat. Õnneks oli kohalik toit super, et energiavarusid sai taastatud ja pisut võibolla ülearugi. Õhtustasime enamasti suurtest linnadest eemal, väikestes külades pere-tavernates, kus sai ka kohalikku veini pisut napsutatud, et ikka lõbusam kaa oleks :) Kokkuvõtteks - väga tore "puhkuse"reis oli, sai palju nähtud, tehtud, proovitud...

Võtsime viimasel päeval ette ka laevasõidu Piraadilaevaga Black Pearl. Sellest inspireerituna ka tänane röövlisupp. ...või siis kui nüüd päris ausalt rääkida, siis tegelikult tegin ma seda suppi sel põhjusel, et Pere Röövliribi oli lihtsalt nii soolane, et seda oli võimatu niisama süüa, ainus võimalus oligi teha röövlisuppi. Ma ei lisanud supi sisse terakestki soola ega muid maitseained, aga see sai ikka pisut liiga soolane minu jaoks. (Natuke antireklaami, vabandust, aga see partii oli tõesti pisut liiga palju ülesoolatud. :S )


Röövlisupp neljale:
2 spl õli
2 porgandit, tükeldatud
3 küüslauguküünt, peeneks hakitud
4 porrut (heledamat varreosa), hakitud
~450 g suitsuribi, lahtilõugatud
2 punast paprikat, ribastatud
1 tomat, kuubikuteks hakitud
vajadusel soola, pipart (mina ei lisanud)

Kuumutasin õli paksupõhjalise supipoti põhjas, lisasin porganditükid ja kuumutasin neid pisut. Lisasin küüslaugu ja praadisin edasi, kokku umbes 5 minutit. Lisasin tilga vett, et porgandid ja küüslauk poti põhja kinni ei jääks ning lisasin terve suure kuhja hakitud porrut. Pott sai peaaegu täis aga porrut kuumutades muutus see pehmemaks ja vajus kokku. (Porrut ei tohi pruunistada! alanda vajadusel kuumust) Kui porru oli veidi läbipaistvamaks muutunud lisasin ribitükid ja valasin vett ainult niipalju, et see kataks köögiviljad ja ribi. Lasin kaane all tasasel tulel haududa umbes 10 minutit. Lõpuks lisasin hakitud paprika ja tomati. Lasin supil uuesti keema tõusta ja serveerisin (vajadusel maitsesta lõpus).


Leek Soup with Smoked Ribs




For 4 servings you need:

2 tablespoons oil
2 carrot, chopped
3 garlic, finely chopped
4 leeks (white and light-green parts), washed, chopped
~450 g smoked ribs, cut
2 red paprika, chopped
1 tomato, chopped
salt and pepper if needed (I didn't add)

Heat the oil in a large heavy bottomed pan, add carrots, stir and heat some minutes, add garlic and heat some more. All together about 5 minutes. Add drop of water if it wants to stick. Add leeks and srit and heat until they are starting to cook down and become translucent. You are sweating the leeks, not browning them. If they start to brown, your heat is too high. Add ribs and water (or broth) only to cover vegetables and ribs. Cover and simmer about 10 minutes until vegetables are soft. Finally add paprika and tomato, let it start to boil again. Remove from heat, season if needed. 

Serve.

3 comments:

  1. Puhkamiseks ongi vaja minimaalselt 2 nädalat. Esimene nädal kulub rutiinist välja lülitumisele (sobib hästi reisil), teine puhkamisele (kes on võimeline, kodus...).

    ReplyDelete
  2. Tõsi ta on... aga kui ongi ainult 4 ja pool päeva puhkuseks... ma arvan, et meil õnnestus isegi väga hästi rutiinist välja tulla, kuna hotellis oli vaid fuajees wifi ja türgi telefon ka ei toimind seal, lihtsalt polnud levi... Türgi ja Küpros pole vist kõige paremad sõbrad (ehhee) ja polnud lihtsalt roaminglepingut ja kokkulepet selles osas... ma ütleks, et meie puhkusele tuli see isegi kasuks, telefonid olid vakka! :)

    ReplyDelete