Monday, February 13, 2012

Kuninglik lambaribi

Meile siia soojale Türgimaale saabus ka vahepeal külm talv. Noh mitte küll nii külm kui seal "Estonartikas" :) ...aga lund oli siin täitsa küllaga ja külmakraade ka parajalt, lausa neli. Täna hommikul käisin Sulliga meie basseini kontrollimas - ikka jääs - st ujuma veel ei saa :) kuigi päike jälle paistab ja soojakraade juba kümne ringis.. kevad tuleb tasapisi..

Tänase retseptiga tahan oma kalleid lugejaid õhutada pealtnäha jube keerulist rooga valmistama. Väga pidulik näeb välja ikka küll mu arust, ise olin igatahes uhke sellist rooga serveerides. :) Idee saime poes lihajahil olles. Nimelt oli selline kena kroon juba valmis seotud ja tüümianiokstega kaunistatud. Kodus ei pidanud ma muud tegema kui marinaadi kokku segama, liha sellega sisse hõõruma ja küpsetama. Internetist leidsin ka ühe toreda video (vaata ka 2.osa).


Lihakrooni jaoks:
2 pikka lambaribi
1-2 tl soola
värskelt jahvatatud musta pipart
1 spl sinepit (kanget)
3 küüslaugu küünt, peeneks hakitud
kimp värsket tüümiani

Segasin marinaadi komponendid kokku, hõõrusin ribid sellega kokku ja lasin seista umbes 2 tundi (sellest poolteist tundi külmikus ja 30 minutit enne küpsetama asumist toasoojas). Kuna minu ribi oli juba krooniks kokku seotud ja ma sellest pikemalt ei kirjuta, siis sidumise osa saab sealt videolt ilusti vaadata.

Küpsetasin liha 190C kraadises ahjus 30-35 minutit, et liha sisetemperatuur tõuseks 57 kraadini. Peale seda katsin liha fooliumiga ja lasin toatemperatuuril veel 20 minutit järelvalmida enne kui serveerisin ja noaga kallale läksin.


Liha kõrvale:
Seekord olid mul liha kõrvale küpsema pandud juurviljad, mis eelevalt olid soola, pipra ja pisukese õliga läbi segatud. (paprika, porgandi ja sibula tükid, sellised parajad, suupärased)

Ja see kollane asi seal liha sees, see on bulgur. Aga vabalt võib riis  ka olla, veel parem kui see on metsik riis - näeks väga šeff välja. Selle valmistasin eraldi ja serveerimise ajaks tõstsin sinna krooni sisse, et bulgur veel ka mõnusat liha mahla endale sisse imaks.




Lamb Crown


This seem's so freaking difficult to make but it's really easy and sooooo delicious! 
More please! :)




For the crown:
2 racks of lamb
1-2 teaspoon salt
freshly ground black pepper
1 tablespoon strong mustard
3 garlic cloves, finely minced
bunch of fresh thyme 


Set the end pieces together, bones up. Shape and tie the racks tightly to hold the roast together in crown shape. Mix all seasoning ingredints together besides thyme and rub it on the roast. Let it stand at least 2 hours.


Roast the crown in 190C degrees preheated oven about 30-35 minutes, until a meat thermometer reads 57C degrees for medium roast. Remove from the oven, wrap with the foil and let rest about 20 minutes before serving.


Serve with roasted vegetables and/or bulgur or rice etc. 


See also:
http://www.youtube.com/watch?v=lJBToUj15Nw

No comments:

Post a Comment