Thursday, March 8, 2012

Mandline lor'i kook kirssidega

Palju õnne siis täna kõigile tublidele ja vahvatele naistele! (st mulle endale kaa!!!) :)

Hakkasin jälle võtma türgi keele tunde, osalt ajaveetmise pärast, osalt loomulikult enda harimise pärast, et mõistus tööd saaks, ja suurelt osalt muidugi seltskonna pärast... Seekord siis grupitunnid. Olen ülimalt õnnelik, et sinna minna otsustasin, sest mu grupp on lihtsalt super! Enamjaolt naised, erinevatest maailmanurkadest ja seetõttu ka väga erineva mõtlemisega. Eile olid teemaks erinevad elulised probleemid ja arutluse käigust jäi mulle meelde üks ukrainlanna mõte, mis pole midagi uut ega erakordset aga samas nii tore uuesti tõdeda, eriti tänasel rahvusvahelisel naistepäeval... "Naised on tegelikult tugevad ja väga iseseisvad aga neile on vaja kõrvale head meest, et end nõrgana hästi tunda..." Vot!


600 g lor juustu "tavalist kohupiima"
1 dl maitsestamata jogurtit
2+1 dl suhkrut
2 muna (L)
1 dl juubelitordi pulbrit (0,5 dl jahu + 1 tl küpsetuspulbrit, proovisin ükspäev ka nii)
2 dl mandlijahu
1 tl vanillsuhkrut

peotäis külmutatud kirsse
umbes sama palju mandlilaastusid
natuke suhkrut ka veel lisaks

Nii, lor on mul siin varem ka jutuks olnud, et see on midagi Eesti kohupiima sarnast. Samas lor juustu on saadaval nii palju erinevaid sorte, st iga tootja lor on erinev, ja seepärast osad ei kõlba kahjuks Eesti kohupiima asemele. Osad on soolased näiteks, ja siis osadel on ka spetsiifiline kõrvalmaitse, mis mind härib. Mina ostan seda lahtiselt ja küsin enne ostmist igaks juhuks maitsta. Nagu koostisosadest tähele panete, siis rasvainet ma ei kasutanud, et võiks olla kerge kook... samas mul puudub lori osas ülevaade, et mis selle rasvasisaldus on. Igatahes soovitan kasutada mitte light kohupiima ja jogurtit. Huvi pärast võiksin ju võrdluseks järgmine nädal seda sama kooki Eesti koostisosadega proovida, et kas saab ikka sama hea...

Koogi juurde siis... ühes kausis segasin lor kohupiima, jogurti ja 2 dl suhkrust, miksriga. Teises vahustasin munad, alguses ilma suhkruta ja siis jaokaupa lisasin 1 dl suhkrut ja vahustasin heleda tugeva vahuni. Kolmandas kausis segasin ülejäänud kuivained. (ma tean, jube palju kausse, sorry :)) Kuivainetele segasin hulka kõigepealt lori segu, siis umbes pool munavahust, ettevaatlikult, et vahtu mitte alla lüüa ja siis ülejäänud munavahu, veel ettevaatlikumalt. Valasin taina küpsetuspaberiga ettevalmistatud ja võiga määritud lahtikäivasse koogivormi. Peale riputasin kirsid, mandlilaastud ja igaks juhuks ka natuke suhkrut, selle viimase võib muidugi ka ära jätta, mina kartsin, et äkki lor on pisut soolane ja kirsid hapud... Küpsetasin kooki 180 C eelsoojendatud ahjus umbes tund ja 10 minutit, et kook ilusti pruuniks saaks ja mandlilaastud kuldse rösti.

Lasin koogil enne vormist eemaldamist jahtuda.


Iseloomustuseks ütleks, et kook on mõnusalt mahlane, kerge ja õhuline - SUPER! Suutsin seda viimase nädala jooksul juba 2 korda teha. :) Teine kord siis ilma juubelitordipulbrita, sest see sai mul otsa. Härra arvates oli ka kook väga hea, unistas vaid, et kui veel rosinad ka sees oleks.... :)





Almond Curd Cheese Cake with Cherries for International Women's Day


600 g full fat curd cheese
1 dl plain full fat yogurt
2+1 dl sugar
2 eggs (L)
0,5 dl all-purpose flour
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon vanilla sugar
2 dl almond flour


handful freezed pitted cherries
handful almond flakes
some sugar if your cherries are very sour


In one bowl mix together curd cheese, yogurt and 2 dl sugar. Another bowl whisk eggs, start adding left 1 dl sugar, spoon by spoon, until thick foam. In third bowl stir together all the rest dry ingredients. First bring together flour mix and curd cheese mix. Add gently half of the egg foam, then the rest, very gently. Pour the batter into springform pan, and sprinkle cherries, almond flakes and sugar on top.


Bake in 180 C pre-heated oven about 70 minutes until nice and brown. Let it cool completely before unfolding.



4 comments:

  1. oiii...see tundub nii hea.Proovin kindlalt jarele.Thanks

    ReplyDelete
  2. Tere Merlin, aitäh! Proovi kindlasti! ...ma ise tahaks ka järgmine nädal seda Eestis sealsete koostisosadega teha, et näha, kas see Lor juust on siin võrreldav eesti kohupiimaga, või on see ikka rasvasem.

    ReplyDelete
  3. Birgit,olen kindel,et sinul tuleb see kook super hea....vahet pole milline see kohupiim on. Ostsin asjad valmis,kui voimalust on siis kohe teen. Minu harra ootab juba pikisilmi seda kooki. Ta on suur Eesti kookide fann. Lobusat olemist Eestis!

    ReplyDelete
  4. Merlin, tõesti see tuli superhea! Ma ei kasutanud küll nn tavalist Eesti kohupiima, vaid Aasa kohupiima 15% (Leedu), ja tegin seda jahuga varianti mitte juubelitordipulbriga. Mul käis vend lastega külas ja see kook lihtsalt kadus! Ma usun, et sul kodus oli sama efekt :)

    ReplyDelete