Tuesday, June 28, 2011

Õhukesed ja krõbedad vahvlid

Nooh, kes väiksena kodus vahvleid ei küpsetanud? Mina isiklikult ei tea sellist :)

Meil oli kodus see peenema mustriga vahvlimasin, millel ei olnud rasvakogujat ja kui meie õe ja vennaga vahvleid tegime, siis lainetas terve köögilaud võist (ok, olime ikka nii targad ja tublid, et panime alati ajalehe vahvlimasina alla, et ema ja isa mitte pahandada). Ema pahandasime me aga sellegi poolest - kommi ju poest saada ei olnud ja mis siis ikka maiad lapsed teevad? Õige! Küpsetavad ise magusaid vahvleid! Aga poest ei saanud ju ka suhkrut ja jahu osta nii palju kui kulub vaid kõik käis normi järgi (talongidega), siis meie ema peitis vahvlimasina juhet. Mis sa teed selliste nutikate lastega kui meie, kes asendasid selle juhtme triikraua juhtmega?! Kuulsin nüüd oma sõbrantsilt, et neil oli sama probleem olnud, nemad aga kasutasid siis mulksuva kohvimasina juhet... Hahahaaa, nii lahe kui leidlikud ikka lapsed olla võivad kui miskit nii kindlalt tahavad!

Ma tahtsin proovida päris seda oma lapsepõlveretsepti, aga õiget raamatut ma ei suutnud leida ja tuvastada, kuhu see kolimisega üldse saanud on. Kasutasime sõbrantsi retsepti, mis ka ikka mõnusalt võine, et vahvlid head krõmpsud tuleks. Kusjuures, arutasin seda krõmpsu asja õega, et me olla omal ajal sortsu viina või midagi taina sisse lisanud, et krõmpsum oleks, mina seda aga küll ei mäleta.



Meie kasutasime sõbranna retsepti ja lisasime jahu ja ka 1 muna lõpuks juurde kuna millegipärast ei tahtnud meie tainas koos hoida (mõõtetopsikut meil muidugi ju ka polnud, et oleks saanud algset retsepti jälgidagi, kõik peale või käis tunde järgi :) )

200 g võid
3 muna
2,5 dl suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
2,3 dl jahu
1,5 dl piima

Sulatasime või, lasime sel jahtuda tagasi toa temperatuurile. Seni kloppisime munad suhkruga lahti, lisasime kõik ülejäänud komponendid tainasse ja tegime esimese proovivahvli. Esimene sai nii õhuke, et seda ei saanud ühes tükis masina küljest lahti, lisasime siis veel muna ja jahu. (Kui mul õigesti meeles on, siis meil olid väiksed munad, aga retsept ilmselt kas M või L munadega.) Kui tainas hea sai siis küpsetasime kõik vahvlid valmis, saime kaks suurt kuhja. 

Nostalgia mõttes ostsime Regatti jäätist ka juurde. No oli ikka hea küll - krõbe, magus vahvel ja puhas vaniljejäätis, täpselt nagu vanasti!!! :)



Thin Crispy Waffles

Thin crispy waffles are very special topic for me. Me and my siblings liked them so much in our childhood, we made them so often that our mom hide the waffle maker wire to stop us.. but it wasn't very successful on her's side, we used the iron wire instead. :)

But first of all you need a waffle maker for making thin waffles. I guess it doesn't suit for thick ones.

200 g butter, melted, cooled
3 eggs
2.5 dl sugar
1 teaspoon vanilla sugar
2.3 dl flour
1.5 dl milk

In a big bowl beat eggs with sugar, add all other ingredients and mix well. That's all.

Now butter the waffle maker while it's cold, warm it up for about 5 minutes and make waffles. You should spoon waffle pastry only on the central part of waffle maker, batter will spread evenly.

These thin waffles are amazing with ice cream but of course you can experiment with other fillings.

Remember - if you want to give shape to your waffle, you can do it only right away, after just some seconds it will be an impossible thing to do.

No comments:

Post a Comment