Wednesday, July 13, 2011

Veidi pidulik ja suviselt värske kama

...Viimased päevad Eestis, viimased kohtumised kallite sõbrannadega ja pisut erilisemad magussöögid selleks puhuks.. aga ei midagi peenutsevat, võiks öelda, et täitsa Eesti värk. Kama, vaarikad, hapupiim, kohupiim - nendest vast ainult vaarikaid oleks võimalik mul Türgis saada, kuigi selles ma päris kindel ka pole.

Bye-bye kallis Eesti... ja poolik kamapakk rändab minuga Istanbuli, et seal killukest koduseid maitseid meile meenutada... Ühelt poolt on pisut kurb lahkuda, et nüüd nii pikk kodumaa paus sisse tuleb, teisalt lähen rõõmuga, sest igatsus kalli härra järele on juba suur ja sealsed "seiklused" ja toimetused ootavad. :)


Jätkub neljale maiustajale (või kahele magusasõbrale):
3 spl kamajahu
3 spl magustamata kakaod
3 spl suhkrut
200 g magusat kohupiimakreemi (mul oli rosinatega)
200 g vaarikaid (osad jätsin kaunistuseks)
nii palju hapupiima, et oleks paras konsistents (mul läks umbes 3-4 dl)

Segasin kausis kõigepealt kokku kõik kuivained, et kakao hiljem tükki ei jääks. Lisasin kohupiima ja vaarikad ning segasin valmis paksu massi, valasin hapupiima peale nii palju, et tekiks paras vedelam konsistents kuid ikka selline, mida lusikaga süüa ja vaarikad magussöögi kaunistamisel ära ei upuks. Serveerides panin klaasipõhja paar vaarikat ja sortsu hapupiima, et kui šokolaadipruun kama peale valada, tekiks ilus muster. Njah, olulist efekti ma ei suutnud tekitada :) Peale sättisin veel  mõned vaarikad, nii sai ilus küll!





Bye-bye sweet homeland - "Kama"


Tomorrow I'm back to Istanbul, finally. :)


Kama is available only in Estonia, I think. No, it's not true, when I googlled for "kama" I found from Wikipedia that it's common in Finland as well.

The kama flour is a mixture of roasted barley, rye, wheat and peas flour. Kama is healthy and natural product, rich in fibres and minerals and a valuable source of B group vitamins.

Historically kama was a non-perishable, easy to carry food that could be quickly fashioned into a stomach-filling snack by rolling it into butter or lard; it didn't require baking, as it was already roasted.

Nowadays it is used for making some desserts. It is mostly enjoyed for breakfast mixed with buttermilk or kefir as mush. It is frequently sweetened with sugar, more rarely with fruits or honey or served unsweetened or with salt.
Kama can be bought as a souvenir in Estonia. It is one of the most distinctive national foods of Estonia. So, you have to travel to Estonia to make this wonderful dessert! :)




Serves 4:
3 tablespoons Kama Flour
3 tablespoons unsweetened cocoa
3 tablespoons sugar
200 g sweetened cream cheese (curd cheese, cottage cheese) (I had with raisins)
200 g rasberries (left some berries for garnish)
so much curded milk (or kefir, buttermilk, yogurt) to get "right" consistency (I added 3-4 dl)


Mix well dry ingredients, add cheese and rasberries, mix well. Add curded milk to get lighter thickness but not so liquid that rasberries for garnish sink. Divide mixture to serving classes and place some berries on top. Serve and enjoy this cold treat on a hot summer day.

2 comments:

  1. Tere!
    Väga äge blogi on Sul. Avastasin selle pooljuhuslikult kuskilt teisest blogist (enam ei mäleta, millisest) ja lugesin algusest peale läbi. Väga isuäratavad ja inspireerivad retseptid, kavatsen kindlasti jääda Sinu blogi püsilugejaks ja ka mõnda retsepti katsetada.

    Tervitused!

    ReplyDelete
  2. Tere Mannu!
    Nii tore on saada sellist tagasisidet, aitäh sulle! :)

    ReplyDelete