Tuesday, June 1, 2010

Rabarberi-mündi Profiterol

Juba lapsepõlvest saati on mulle kohupiima-tuuletaskud meeldinud. Olen neid ammu tahtnud proovida ise teha, aga pole kuidagi julenud ette võtta. Isegi koolis, peale keedutaina tegemise teoreetilist õppimist, ei suutnud ma nende valmistamiseks veel julgust koguda, sest ebaõnnestuda ju ei soovi ning kahju on raisatud ajast ja toiduainetest...

Liitusin paar nädalat tagasi The Daring Kitchen'ga, et huvitavatest challenge'test osa võtta ja oma vaba aega Istanbulis sisustada. Alates üleeilselt sain täieõiguslikuks liikmeks ning just eelmise kuu väljakutse oli olnud Profiterol'id. Mis siis ikka, proovisin minagi kätt. Järgisin hoolikalt ja grammi pealt seal toodud taina retsepti ja nagu määdzik, tekkisidki muidu väga kleepuvasse tainasse küpsemisel tühimikud - minu jaoks täiesti uskumatu lugu. :)
Üks kartus jälle ületatud - see on hulga lihtsam kui ma esialgu arvasin. Ilmselt on neid maitsvaid pallikesi meil kodus nüüd tulevikus erinevate täitekreemidega sagedalt.


Keedutaina jaoks (u 35 pisemat profiterol'i):
175 ml vett
85 g maitsestamata võid
0,25 tl soola
1 spl suhkrut
125 g nisujahu
4 muna
+ 1 muna ja pisut soola munamäärdeks

Keerasin ahju 220 kraadile soojenema ning katsin küpsetuspaberiga kaks küpsetusplaati.

Kaalusin keedunõusse vee ja või, lisasin soola ning suhkru ja tõstsin tulele. Vahepeal segades kuumutasin segu keemiseni. Võtsin tulelt, lisasin hulka sõelutud nisujahu, segasin hoolikalt ning tõstsin tulele tagasi. Kuumutasin ja segasin kuni tainas pisut kuivas ning tuli poti servade küljest lahti. Võtsin jälle tulelt, ning segasin puulusikaga umbes minuti kuni tainas jahtus. Lisasin esimese muna, tainas muutus läikivaks, segasin kuni läige kadus ning tainas nägi välja kui kartulipuder. Samamoodi toimisin ükshaaval ka ülejäänud munadega kuid viimase muna lisamisel tainas jäigi pisut läikivaks kuid üsna sitkeks ja kleepuvaks. Toimetasain taina pritskotti ning pritsisin küpsetusplaadile peenemast ümmargusest tüllist pisikesed pallid, umbes 2 cm läbimõõduga. Kuna koolist tean, et keedutainas kerkib umbes kahekordseks jätsin tainakuhjade vahele ka piisava vahe. Puhta, vette kastetud näpuga silusin pritsimisest tekkinud terava serva õrnalt maha ning määrisin pallid munamäärdega. Küpsetasin 220 kraadises ahjus 10 minutit ilusaks kuldpruuniks, keerasin ahju 180 kraadile ning küpsetasin veel 20 minutit. (järgmine kord ma küpsetaks nagu koolis õpitud 200 kraadil 15 minutit või kuni kuldpruuniks, sest minu profiterolid lõhenesid pealispinnalt, ma arvan, et see oli liiga suure kuumuse tõttu, võib-olla on see ka minu ahju eripära). Valmis pallikesed tõstsin restile jahtuma. Kärsitult kontrollisin ka tühimiku olemasolu - oli täitsa olemas.

Rabarberi-mündikreemi jaoks:
2 rabarberi vart (u 400-500 g)
u 100 g mündilehti
4 spl suhkrut (või vastavalt maitsele, mina jätsin kreemi pisut hapukaks)
1 spl tärklist
4 spl maitsestamata toorjuustu
1 spl vahukoort

Koorisin ja hakkisin rabarberi ning tõstsin koos mündilehtedega blendrisse, püreestasin. Püree valasin keedupotti, segasin suhkru ning tärklisega läbi ja tõstsin tulele. Kuumutasin keemiseni kogu aeg segades. Kui kreem oli paksenenud võtsin tulelt ning segasin juurde toorjuustu ning vahukoore. Pisut jahtunud segu toimetasin pritskotti ning täitsin sellega profiterolid. Kui pallikesed olid täiesti maha jahtunud tõstsin nad suletava karbiga külma tahenema. Soovi korral võib kaunistada šokolaadiga.


Rhubarb Mint Profiterol 
May 2010 Daring Baker's Challenge: Piece Montée

Pate a Choux (Yield: About 28)
¾ cup (175 ml.) water
6 Tbsp. (85 g.) unsalted butter
¼ Tsp. salt
1 Tbsp. sugar
1 cup (125 g.) all-purpose flour
4 large eggs
For Egg Wash: 1 egg and pinch of salt

Pre-heat oven to 425◦F/220◦C degrees. Line two baking sheets with parchment paper.

Preparing batter:
Combine water, butter, salt and sugar in a saucepan over medium heat. Bring to a boil and stir occasionally. At boil, remove from heat and sift in the flour, stirring to combine completely. Return to heat and cook, stirring constantly until the batter dries slightly and begins to pull away from the sides of the pan. Transfer to a bowl and stir with a wooden spoon 1 minute to cool slightly. Add 1 egg. The batter will appear loose and shiny. As you stir, the batter will become dry-looking like lightly buttered mashed potatoes. It is at this point that you will add in the next egg. Repeat until you have incorporated all the eggs.


Piping:
Transfer batter to a pastry bag fitted with a large open tip (I piped directly from the bag opening without a tip). Pipe choux about 1 inch-part in the baking sheets. Choux should be about 1 inch high about 1 inch wide.

Using a clean finger dipped in hot water, gently press down on any tips that have formed on the top of choux when piping. You want them to retain their ball shape, but be smoothly curved on top.

Brush tops with egg wash (1 egg lightly beaten with pinch of salt).

Baking:
Bake the choux at 425◦F/220◦C degrees until well-puffed and turning lightly golden in color, about 10 minutes. Lower the temperature to 350◦F/180◦C degrees and continue baking until well-colored and dry, about 20 minutes more. Remove to a rack and cool.


For the Rhubarb Mint Cream:

about 400-500 g chopped rhubarb
about 100 g mint leaves
4 tablespoons sugar (or more if you prefere)
1 tablespoon starch
4 tablespoons cream cheese
1 tablespoon heavy cream

Chop rhubarb and place in a blender with mint leaves. Process until smooth. Combine it with sugar and starch in a sauce pan, bring to boil while stirring, remove from heat. Add cream cheese and cream. Stir well and let it cool.

Fill the choux with pastry cream using pastry bag. Chill completely in fridge.


Bon appétit!

...or you may drizzle with melted chocolate and add some stawberryes to decorate. 
Have fun and enjoy!


2 comments:

  1. Pihlaka kondiitrid tegid keedukreemiga profitroole - neid väikseid täidisega keedutainaküpsetisi ostsin mingi vahe päris sageli. Rabarberi-mündikreemi proovin valge šokolaadiga teha ;) Aitäh inspiratsiooni eest!

    ReplyDelete
  2. Hei Mariann! ...sa oled juba teine inimene, kes neid keedutaina palle keedukreemiga seostab. Mul millegipärast seostusid need ainult kohupiimaga :) Järgmine nädal olen Eestis, ehk õnnestub mul siis su inspiratsiooni testida?! ;)

    ReplyDelete