Wednesday, September 8, 2010

Lihaleib e turske pikkpoiss

Vahepeal on nii palju juhtunud, et ei oskagi kuskilt alata. ...Kaks viimast ööd praktiliselt magamata... ma olen väsinud ja samas õnnelik! :) Aga õnneks täna algab meil siin puhkus! (see tähendab ka lõpmatuna tundunud varahommikuse trummipõrina kadumist, juhuuu!)

Peamine sündmus loomulikult oli esmaspäevane U2 kontsert, mis oli väga võimas, lahe, äge jne!!! Kontserdi staadionile ligipääs, parkimine, sissepääs oli neil siin väga kenasti korraldatud, sellega polnud meil üldse probleeme. Meile isegi meeldis see, et igal sektoril oli oma sissepääs, mis säästis suurest tunglevast rahvamassist (50 000 inimest), kes kõik tahavad väravate avades end esimesena sisse pressida. Selle sektordusega oli muidugi väike probleem ka, nimelt läksime sõpradega koos, aga minu pilet oli hoopis staadioni teises otsas, täpselt vastas, kuid nihverdasime kuidagi väga osavalt ja sujuvalt mind ka ikka koos nendega sisse, et ma ei pidanud seda kontserti üksi nautima - see on ikka midagi sellist, mida tahaks sõpradega jagada... Tormituultest ja vihmasajust hoolimata, mis lükkas kontserdi alguse üle tunni aja edasi, läks kõik väga sujuvalt, rõõmsalt, isegi ülevas meeleolus kuni sinnamaani kui oli vaja autonina kodupoole seada. Liikluses on türklased kuidagi väga saamatud, meil õnnestus muidu 30 minutiline teekond läbida kolme ja poole tunniga!!! millest 3 tundi, me seisime enamvähem paigal, meeter-meetri haaval liikusime edasi, vahepeal isegi seiskasime mootori... Õnneks oli ikkagi nii suurepärane kontserdielamus käes (hääl sai kähedaks lauldud/kisatud), et me ei lasnud end sellest "pikast" koduteest häirida.

Eile oli viimane ramadani öö, see tähendab, et alates tänasest õhtust on neil jälle kõik lubatud (söögid, joogid, alkohol, sigaretid). Ühesõnaga meile selgus, et eile oli aastas kõige halvem päev üldse Istanbulis ööelu nautida. Otsustasime peale õhtusööki kalarestoranis võtta paar napsu kuskil linna populaarsemas klubibaaris. Esiteks läksime Nişantaşı ühte baari, mis oli hilisest kellaajast hoolimata peaaegu inimtühi, istusime ikka korra maha ja tegime ühed dringid ja otsustasime edasi Taksimi minna, kus on peamine Istanbuli ööelu. Ma olin peaaegu šokeeritud... kuhu on kadunud kõik inimesed??? Šoti klubi oli üldse kinni, proovisime veel õnne ühes katusebaaris, olime sealgi ainukesed kliendid. Täiesti uskumatu! Ei mingit tantsu ega tralli sellises suurlinnas nagu Istabul, kus peaks rahvast ja turiste ju igale poole jaguma?!

Olgu, nüüd siis lihaleivast, mis ongi põhimõtteliselt et puhas liha, natuke porrut ja paprikat ka värviks juures. Leib kahel põhjusel: leivavormis küpsetatud; sobib hästi leiva peale lõigata nii soojalt kui ka külmalt.


Vaja läks:
1 kg hakkliha (mina kasutasin veise-lambahakkliha)
1 porru (heledam varreosa)
1 punane paprika
2 spl maitsestamata jogurtit või hapukoort
1 spl kuivatatud oreganot (värske oleks muidugi parem)
1 spl liha maitseainet (kasutasin türgi kebabimaitseainet)
soola ja pipart

Keerasin ahju 180 kraadile soojenema ning valmistasin ette leivavormi.

Hakkisin porru ja paprika peeneks ning segasin ülejäänud komponentidega kokku. Maitsestasin soola ja pipraga. Surusin lihataina leivavormi ning küpsetasin ahjus umbes 1 tund. Peale ahjust väljavõtmist lasin lihaleival pisut puhata enne vormist väljavõtmist ja lahtilõikamist, valasin ka üleliigse vedeliku ära.



Meatloaf



Meatloaf is traditional Estonian dish, it's something from my childhood. In Estonian it's called "Pikkpoiss", it would mean "a long boy". I don't know where this funny name comes from but I would like to name mine meatloaf as Meat Bread, cause it's baked in bread form and it is as good when it's served warm as it is cold on the sandwich in the next day.

You need:
1 kg ground meat (I used beef and lamb mix)
1 leek (only lighter part, chopped)
1 red paprika (finely chopped)
2 tablespoons yogurt or sour cream
1 tablespoon dried oregano
1 tablespoon spicy spice mix for meat (I used kebab spice mix)
salt and pepper to taste

Pre-heat your oven to 180 C degrees and prepare your bread or pound cake baking dish.

Mix all ingredients together and season with salt and pepper, fill your baking dish and bake about 1 hour. Let it rest for couple of minutes, pour off excess juices (setting aside for gravy if desired), remove the loaf from the pan and slice into 2 cm thick slices.

Serve warm with green salat and potatoes.


No comments:

Post a Comment