Tänaseks ei ole ka enam Istanbulis suviselt sooja ilma, öösel ladistas vihma ning päev on olnud nii pime ja udune ning vaevalt vaid 10 kraadi sooja, brrrrr! Vähemasti saame veidi aklimatiseeruda enne Eestisse tulekut. :) Nüüd aga küpsetiste juurde, mis päeva paremaks teevad!
Daring Bakers november 2010 ülesanne oli teha itaaliapärane Crostata. Kuna ma enda tartiga õigel ajal valmis ei saanud, siis oli hea võimalus piiluda, mida teised head teinud olid ja mulle väga meeldis see idee teha kastani täidisega crostata, mida Catalina oma blogis esitleb.
150g nisujahu, sõelutud
75g tuhksuhkrut, sõelutud
0,25 tl soola
75g külma võid, väikesteks tükkideks lõigatud
75g tuhksuhkrut, sõelutud
0,25 tl soola
75g külma võid, väikesteks tükkideks lõigatud
2 munakollast
poole sidruni riivitud koor
poole sidruni riivitud koor
Segasin kausis kokku kõik kuivained. Valasin jahusegu lauale, tegin keskele tühimiku ning panin sinna keskele võitükid, lahtiklopitud munakollased ja riivitud sidrunikoore. Hakkisin suure noa abil jahu külgedelt keskele tõstes tanast seni kuni enam kuiva jahu laual polnud. Vajutasin tainapuru peopesadega tainapalliks kokku ning panin kile sisse, surusin õhukesemaks kettaks ning asetasin külmkappi vähemalt 2 tunniks. Senikaua valmistasin täidise.
Täidis:
600g puhastatud kastaneid (koorelt, koorimata 1 kg)
250ml piima
250ml vahukoort
50g tuhksukrut
2 tl vanillsuhkrut
2 spl rummi
120g tumedat šokolaadi (70%), sulatatud
600g puhastatud kastaneid (koorelt, koorimata 1 kg)
250ml piima
250ml vahukoort
50g tuhksukrut
2 tl vanillsuhkrut
2 spl rummi
120g tumedat šokolaadi (70%), sulatatud
Turult ostetud kilole kastanitele tegin terava noa abil peale sisselõike ning panin koos külma veega potti ja keetsin neid umbes 10 minutit. Võtsin kuumast veest kahvli abil kastaneid välja ning koorisin nii kõva pealiskoore kui ka õhukese sisekoore (NB! Kuumalt on kastaneid lihtsam koorida, abiks võib võtta ka juurviljakoorimise noa.) See nokitsemine võttis päris kaua aega... ja mina tegin selle ettevalmistustöö juba eelmine õhtu ära.
Kooritud kastanid panin koos piima ja vahukoorega keedupotti ning keetsin neid tasasel tulel vahetevahel segades umbes 45 minutit kuni vedelik oli peaaegu ära auranud. Lasin pisut jahtuda, segasin juurde tuhksuhkru ning vanillsuhkru, umbes pooled kastanitest tõstsin blenderkannu, lisasin rummi ja püreestasin. Samamoodi toimisin ka teise poole kastanitega, aga nendele lisasin sulatatud šokolaadi. (Üsna keeruline oli neid püreestada kuna vedelikku oli suhteliselt vähe ning lõpptulemuseks oli üsna paks pastataoline tainas aga sain spaatli abiga hakkama.)
Crostata kokkupanek ja küpsetamine:
Keerasin ahju 180 C kraadile soojenema ning võitasin sisse oma sakiliste äärtega madala pirukavormi (diameeter 30 cm).
Võtsin külmikust seisnud taina, rullisin õhukeseks ümmarguseks kettaks, veidi suuremaks kui minu tart'i vormi põhi, et tainas kataks ka vormi servad. Tõstsin taina vormi ning veendusin, et põhi ja kõik servad olid ühtlaselt tainaga kaetud, üleliigse eemaldasin või panin sinna kust jäi pisut puudu. Taina peale panin ühtlase kihina šokolaadi-kastanisegu, mille peale rummiga maitsestatud segu. Tõstsin ahju ning lasin 15 minutit küpseda, siis alandasin kuumust 160 C kraadini ning lasin veel 15 minutit küpseda kuni crostata servad olid ilusad hele-kuldsed. Võtsin koogi ahjust ning lasin sellel täielikult maha jahtuda enne vormist eemaldamist ja lahtilõikamist.
Jahtunud crostatale võib peale raputada tuhksuhrut või nagu mina tegin, sidruniglasuuri (sidrunimahl ja tuhksuhkur) ning karamellkastet.
No comments:
Post a Comment