Ilusat advendiaega ja jõuluootust!
Meie kodus valmis eile esimese advendi puhul selline jõulune pehme piparkook aga kuidagi imekombel eile, selle maitsmiseni me ei jõudnudki. Täna kaunistasin täiesti jahtunud koogi tuhksuhkruga, endal kõrvus kajamas aisakellade viis ja mõtted ilusal Eesti lumisel ilmal... Võtsin tassi kuuma kohvi kõrvale ja juba esimesest ampsust pidin meelivalt üllatuma, et kook on täpselt selline nagu ma ette kujutasin. Välimuselt paistab küll pisut kuiva võitu, aga tegelikult pole seda üldse ning koogis olev pohlamoos annab lisaks piparkoogi maitsele just sellist mõnusat hapukat maitset nagu oleks piparkoogid hapuka glasuuriga kaunistatud. Minu poolest võiks see kook olla jõulukeeksi ja piparkookide kõrval kohustuslik advendiaja küpsetis.
Kõrvalepõikena, meil on siin Istanbulis ilus kuldne sügis. Osad puud on oma lehed langetand, osad veel kaunis kolla-punases pidurüüs. Õues paistab päike ja soojakraade üle viieteistkümne vahel isegi pea kakskümmend. Kui pilk koogilt tõsta, pole advendimeeleolu siin miskit loomas. Nipet-näpet oleme kodu kaunistanud ka, suurt ei miskit, kuusest rääkimata. Selle jaoks oleks vist vara ka veel...
Retsept Pireti blogist Puhas rõõm, muutsin vaind nii palju, et panin pohlamoosi poole dl jagu rohkem, sest ei tahtnud seda natukest alles ka jätta. Võibolla selle pärast ongi koogil eriti hea hapukas lisamaik ning kuiv pole see ka üldse kuigi Nami-Nami blogis oli selle sama koogi juures kommentaar: kuiv. Lisaks, kasutasin ilmselt pisut suurema diameetriga vormi, et tund aega ma tal ka ahjus küpseda ei lasnud, pool tundi ja mu kook oli valmis ning tikuproov puhas, ei näinud mõtet kooki niisama ahjus kuivatada.
100 g toasooja võid
1,5 dl tumedat muscovado suhkrut
2 muna (M)
1 dl maitsestamata jogurtit (5%)
1,5 dl pohlamoosi (Põltsamaa)
3 dl jahu
3 tl piparkoogimaitseainet (Meira)
1 tl küpsetuspulbrit
ning lisasin ka näpuotsaga soola
Keerasin ahju 170 C kraadile soojenema. Määrisin lahtikäiva koogivormi või ja õhukese jahukihiga
Vahustasin miksriga või ja suhkru, lisasin munad ükshaaval, siis jogurti ja pohlamoosi, ise kogu aeg edasi miskerdades. Eraldi anumas segasin kokku kõik ülejäänud kuivained ja lisasin need tainasse. Mikserdasin nüüd ettevaatlikumalt kuni kõik oli ühtlaselt segunenud, lõpu segasin spaatliga läbi. Valasin taina koogivormi (diam 26 cm) ja küpsetasin ahjus pool tundi kuni kuiva tikuproovini. Kui kasutada väiksema läbimõõduga vormi, tuleb kook paksem ja küpsetusaeg pikeneb.
Raputasin jahtunud koogile peale tuhksuhkrut.
Soft Gingerbread(cookies) Cake
If you love gingerbread cookies you definately adore this lovely cake in this kind of season.
26 cm round cake:
100 g butter, room temperature
1,5 dl dark muscovado sugar
2 eggs (M)
1 dl plain yogurt (5%)
1,5 dl cranberry sauce
3 dl all-purpose flour
3 teaspoons gingerbread cookie spice (bitter orange, cinnamon, cloves, ginger)
1 teaspoons baking powder
and pinch of salt
Mix together butter and sugar with electrical mixer. Add eggs one at the time, yogurt and cranberry sauce continuously mixing. Another bowl mix together flour, spice, baking powder and salt, add it to wet mixture and mix well. Pour it to the baking dish and bake about 30 minutes or until inserted wooden stick comes out clean.
Let it cool completely and dust with confectioner sugar if you like.
No comments:
Post a Comment