Friday, March 22, 2013

Apelsini Šiffoonkook - Orange Chiffon Cake


Jenny, meie kallis abiline, teab mu huvi küpsetamise vastu ja uuris, kas ma olen kunagi Orange Chiffon Cake'i teinud. See kook on tema lapsepõlvemälestustest ja tuletab talle kodu meelde (Filipiini saared). Pidin tunnistama, et ei ole seda varem küpsetanud ja pole sellest isegi suurt miskit kuulnud. Koolist ma ei mäleta, et meile seda oleks õpetatud... Natuke internetiavarustest uurides, selgus, et see kook on algupäraselt Californias 1920. aastatel leiutatud, retsept hiljem maha müüdud ning tänapäeval üldse enam mitte nii populaarne.. ilmselt need on need põhjused, miks pole mulle see kook enne kõrvu jäänud. Nüüd siis proovitud ja ma ütleks, et kui algul kartsin, et tulemus on kuiv ja maitsetu, siis tegelikult olenemata sellest, et nii suur kook ei sisalda ühtegi kreemi ei peale ega vahele määrituna, on ta maitsev ja mahlane ka täiesti iseseisvana. Rikkalik maitse pärineb apelsinidest ning pehmus ja mahlasus osalt apelsinimahlast, osalt kasutatud õlist rasvainena.

Kuna ikka veel on meil niiöelda küpsetamise keeld kodus, siis põhjuse ju ikka leiab ning pisipõnni pooleteise aastaseks saamise tähistamine on ju täiesti piisav põhjus koogi küpsetamiseks.

Võtsin aluseks Joy of Baking.com retsepti, kus on kõik kenasti suurematele huvilistele lahti kirjutatud ja tulemus tuli tõeliselt hea, vähemalt Jenny arust, kuna mul endal puudub ju varasem kogemus selle koogi osas. Kui ma peaksin veel seda kooki tegema siis spetsiaalse vormi puudumisel teeksin 3/4 taina kogusest - mul täitus suur ilma auguta küpsetusvorm ning veel lisaks 2 mini vormi. Hoolimata sellest, et meil kodus koogisööjaid hetkel napib ning külalisi ka oodata ei olnud, kadus see kook päris kiiresti.

6 suurt muna, lisaks 1 munavalge (toasoojad)
180 g sõelutud nisujahu
45 g maisitärklist
300 g tuhksuhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
2 spl riivitud apelsinikoort (ainult oranzi osa)
120 ml rapsi-, maisi- või päevalilleõli
180 ml värskelt pressitud apelsinimahla (2-3 suurt apelsini)
1 tl vanillisuhkrut

Kui munad oli veel külmad, eraldasin valged kollastest ning katsin kausid kilega ja lasin umbes poolt tundi seista, et munad toatemperatuurile soojeneksid.

Senikaua valmistasin ette kõik ülejäänud koogi koostisosad, sõelusin jahu, riivisin apelsinikoore ja pressisin mahla. Minul kulus vajaliku koguse saamiseks kahe suure apelsini koor ning nendest saadud mahl aga need olid ka tõeliselt mahlased apelsinid. Pressitud mahla kurnasin läbi sõela enne mõõtmist, et viljalihatükid ja seemned eraldada.

Keerasin ahju 170 C soojenema ning otsisin välja suure lahtikäiva koogivormi (24,5cm), hiljem selgus, et vaja oli veel ka kahte väikest (15cm) lisaks, sest tainast sai kokku nii palju! Vormi ma ei võitanud, et kook saaks küpsedes vormi servapidi "üles ronida" ning säilitaks niimoodi maksimaalse kohevuse.

Eraldasin 300 g tuhksuhkrust 50 g, mis läks munavahustamisel käiku. Vahustasin munavalged esialgu kergelt vahtu, siis hakkasin vähehaaval tuhksuhkrut lisama kuni munale jäid tugevad visplijäljendi tipud, mis ei vajunud enam alla.

Mikserdasin suuremas kaussis kokku kõik ülejäänud kuivained ja riivitud apelsinikoore, tegin segusse lohukese, kuhu lisasin munakollased, õli ja apelsinimahla ning mikserdasin ühtlaseks massiks. Segasin spaatliga segu veel läbi ning lisasin munavalge vahu tainale kolmes jaos ja ettevaatlikult segades. Valasin taina vormi ning "sõitsin" spaatliga taina vormis läbi, et võimalikke õhuauke välja saada ning küpsetasin ahjus umbes 30-40 minutit kuni kuiva tikuproovini. Tegelikult pidanuks kook isegi kuni 60 minutit ahjus olema, aga kuna mu kook sai lõpuks kolme vormi jagatud ning seega ka küpsetusaeg oluliselt vähenes.

Kooke ahjust välja võttes, keerasin need kohe pahupidi pudelile jahtuma, et ahjusooja tekitatud kohevus kookidest jahtudes ei kaoks. Vormist eemaldasin koogid alles siis kui nad olid täiesti maha jahtunud. Kaunistasin tuhksuhkruga.



Orange Chiffon Cake

Adapted from Joy of Baking.com 

6 large eggs plus one additional egg white (30 grams)
180 grams sifted flour

45 g cornstarch
300 grams caster sugar
1 tablespoon baking powder
0,5 teaspoon salt
2 tablespoons grated orange zest (outer orange skin)
120 ml vegetable, corn, canola, or sunflower oil
180 ml freshly squeezed orange juice (2 - 3 large oranges)
1 teaspoon vanilla
1/2 teaspoon cream of tartar (optional) 


Separate the eggs while they are still cold. Place the egg yolks in one bowl and the whites (along with the extra egg white) in another. Cover with plastic wrap and bring to room temperature (about 30 minutes). 

Preheat the oven to 325 degrees F (170 degrees C) and have ready a 10 inch (25 cm) two piece ungreased tube pan.

In the bowl of your electric mixer, fitted with the paddle attachment, (or use a hand mixer) place the flour, starch, sugar (minus 50 grams), baking powder, salt, and orange zest. Beat until combined. Make a well in the center of the flour mixture and add the egg yolks, oil, orange juice, and vanilla extract. Beat until smooth (about one minute). Scrape down the sides of the bowl as needed.

In a separate bowl, with the whisk attachment, beat the egg whites until foamy. Add the cream of tartar (optional) and continue to beat until soft peaks form. Gradually beat in the remaining 50 grams of sugar and beat until stiff peaks form. With a large rubber spatula or wire whisk, gently fold the egg whites (in three additions) into the batter just until blended (being careful not to deflate the batter).

Pour the batter into the ungreased tube pan and bake for about 55 to 60 minutes, or until a wooden skewer inserted into the center of the cake comes out clean. (When lightly pressed, the cake will spring back). Immediately upon removing the cake from the oven invert (turn upside down) the pan and place on a bottle or flat surface so it is suspended over the counter. Let the cake cool completely before removing from pan (about 1 - 1 1/2 hours).

To remove the cake from the pan, run a long metal spatula around the inside of the tube pan and center core. Invert onto a greased wire rack. Dust the top with confectioners sugar (powdered or icing). Serve with softly whipped cream (or ice cream) and fresh fruit.

Store in an airtight container for a few days at room temperature or for about a week in the refrigerator. This cake can also be frozen for a couple of months.

Serves 8-10 people.

2 comments:

  1. AnonymousMay 06, 2014

    Minu jaoks jäi kook veidi kuiv, kuid maitse oli suurepärane.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kahju, et tulemus pisut kuiv sai, paljuski oleneb jahu sordist (niiskusest) kui ka ruumi ja ahju niiskuse mõjust.
      Kreemidega annab ju alati tulemust parandada või tassikese teega seda kooki nautida...

      Delete