Friday, March 15, 2013

Sultan's Delight - Hünkar Beğendi


Nimetus tuleneb sellest, et see oli ühe sultani lemmikroog, mis koosneb grillitud baklažaani püreest, kuhu on lisatud juustu ja bechamel kastet, ja püree peal lambakuubikud tomatises kastmes. Koolitusel valmistasime roa täpselt nii nagu see klassikaliselt olema peaks meie meisterkoka juhendusel - tulemus oli tõesti väga maitsev!

Kodus aga pidin tegema püree osas muudatusi kuna kallis abikaasa on nii tublisti juba mitmendat kuud dieedil ja jahutooted ning rasvased juustud on veel endiselt keelatud. Grillisin baklažaani gaasi leegil nii nagu püree tarvis, kenasti pehmeks, koorisin, lõikasin õhukesed viilud, kastsin lahtilöödud munasse ja praadisin pannil, viile kahvliga laiaks litsudes (mõte tuli Jennylt, kes on filipiinlane ning nende rahvusköögis seda köögivilja just sellisel viisil süüaksegi).

Ükspäev oli meil keeltekoolis juttu Türgi köögist laiemalt. Üllatusin väga, kuuldes, et baklažaan on nende rahvusköögis väga olulisel kohal - nimelt see toiduaine on üle 300 roa koostisosaks. Enne Türki kolimist ei osanud ma selle köögiviljaga suurt midagi peale hakata muud kui viiludena grillida.

Aga, et mu postitus oleks oma nime vääriline siis panen selle kirja niimoodi nagu me seda koolitusel tegime. Pilti ma kahjuks seal ei teinud, aga googeldades leiab palju isuäratavaid pilte.

Õhtusöök neljale:
Püree jaoks:
2 suurt baklažaan (parem on ümmargune kui piklik sest seal pole seemneid)
1 spl võid
1 spl jahu
pool klaasi piima (vajadusel rohkem)
30 g riivitud juustu
natuke riivitud muskaatpähklit
maitse järgi soola

Pese baklažaan, tee noa otsaga torked üle terve viljaliha ning grilli otse tulel/gaasil igast küljest kuni nahk on tuhastunud ja vili seest pehme. Lase natuke jahtuda või lase külma vee alt läbi, koori ning tükelda.

Kuumuta kastrulis või ja jahu omavahel kokku segades. Lisa piim ja vispelda segu ühtlaseks kastmeks. Lisada hakitud baklažaan, juust ning maitsestada. Vajaduse korral lisa piima kui püree liiga kuiv tundub.

Liha jaoks:
250 g lambaliha kuubikuid
pool sibulat, peeneks hakitud
1 - 2 tomatit, kooritud ja hakitud
kimp peterselli, peeneks hakitud
umbes klaas vett
jahvatatud musta pipart
väike kaneelikoor
soola vastavalt maitsele

Pruunista lambaliha kuumal, kuival pannil igast küljest. Lisa sibul ning jätka kuumutamist kuni sibul muutub klaasjaks. Lisa tomatid ja petersell, kuumuta veel aegajalt segades mõned minutid. Lisa vesi, lase keema tõusta, maitsesta ja pane soovi korral kaneel kastmesse ning keera tuli võimalikult väikseks, et liha aeglaselt pehmeks küpsetada. Vahepeal kontrolli, lisa veidi vett kui kõik on ära aurustunud. Koolitusel meil nii kaua aega polnud aga liha võib lausa tunde potis vaikselt kuumutada, mida kauem kuumutada seda pehmem tulemus. Viimaks maitsesta lõplikult.

Serveerides vajadusel soojenda püree (mina alustaksin liha tegemist kõigepealt ning püree valmistaks natuke enne serveerimist, et see kenasti soe püsiks), aseta püree taldrikule niimoodi, et keskele tekiks lohuke liha jaoks. Tõsta lihakastet lohukesesse kaunista petersellilehega ning serveeri kohe.



Sultan's Delight - Hünkar Beğendi 

Meaning that the sultan liked it. The dish consists of the puree of grilled eggplant with cashar (yellow) cheese topped with cubed lamb stew. 

Serves 4:
for the stew
250 g cubed lamb
0,5 onion, finely chopped
2 tomatoes, peeled, chopped
little cinnamon stick
salt and pepper
parsley, finely chopped
1-1 1/2 cup hot water

Place the meat into the hot pot. When browned on all sides, add onion and sautee the onions for a couple of minutes. Add tomatoes and parsley. Stir for a couple of minutes. Add cinnamon. At this point add the hot water and let simmer on low heat until meat is tender, approximately an hour. Add more water if need be.

for the eggplant puree
2 eggplants
1 tablespoon flour
1 tablespoon butter
0,5 cup of milk
30 g grated yellow cheese
little nutmegsalt as needed

Meanwhile, wash and prick the eggplants with a knife on each sides. Place eggplants on gas burner or under broiler turning them frequently until eggplant is collapsed and skin is charred. You can also bake them until flesh is soft, but charred tastes better. Let cool and then peel eggplants and discard stems. 
Chop eggplants finely.

Heat butter in a pot. Add flour and stir constantly to make a roux on low heat. Add warm milk slowly. Whisk to make the mixture smooth. Add eggplant puree and mix well. Add salt, nutmeg and cheese. Mix well. Simmer for 2-3 minutes.

Make a bed on a plate with eggplant puree and place meat on top of eggplant puree. Sprinkle with chopped parsley and serve.

No comments:

Post a Comment