Thursday, July 1, 2010

Juuretisega saia alustamine

Seda saia võiks nimetada minu leiva "Valgeks Nõbuks", juured on samad... :)

Jätsin ükskord poole rohkem juuretist leivatainast alles ning järgmine kord sai poolest juurestisest tehtud leib nagu tavaliselt aga poolele panin hoopis nisujahu hulka ning jätsin ka sellest tainast eraldi juuretise - saia juuretise, nüüd mul seisab külmkapis kaks eraldi juuretise topsikut. 

...Olgu, päris esimene kord kui ma saia teha proovisin, siis ma tegelikult unustasin saia juuretist kõrvale panna, aga kuna see kerkis kenasti, julgesin ma saiategu uuesti proovida. Minu järgmine mure oli aga, kas see juuretis jääb kestma ja kas ta ka järgmistel kordadel kerkib, sest linnase ekstrakti ma selles tainas ei kasuta, lisasin hoopis lusika jagu jogurtit, et häid ja tainast kergitavaid baktereid juurde tekitada.

Minu viimane saia-leivategu sattus äikeselisele päevale. Sättisin vormid kenasti päikse kätte sooja kerkima aga mõne aja pärast hakkas hoopis õues müristama ja äike välkuma. Ma nüüd siis ei teagi, et kas äike oli mu saia vormist ülekerkimise põhjuseks või toimib mu saiajuuretis ise jõudsasti. Seekord tegin igaks juhuks ilma igasuguste lisanditeta saia, kui ei oleks kerkinud, poleks ka väga kahju olnud.


Vedela taina jaoks:
saia tainast juuretis (1-2 dl) (esimene kord kasutasin leivatainast juuretist, sai tuli ka pisut tumedam)
3,3 dl mineraalvett
1 spl maitsestamata naturaalset jogurtit
u 150 g nisujahu

Valasin suuremasse kaussi mullitava toasooja mineraalvee, lisasin sinna supilusika jagu jogurtit ning topsist juuretise. Jahu lisasin segule vaid niipalju, et tekiks keefiri konsistentsi laadne vedel tainas. Katsin kausi puhta köögirätikuga, asetasin sooja (jätsin lihtsalt köögilauale, sest meil on siin toa temp 25-27 kraadi) umbes 12 tunniks. Hommikuks mingit olulist mullitamist või vahutamist kausis polnud märgata aga jätkasin ikkagi vapralt.

Saia taina jaoks:
12 h seisnud vedel tainas
2 spl suhkrut (või maitse järgi, esialgu võib lisada vähem)
0,5 tl soola (ka maitse järgi, esialgu võib lisada vähem)
u 300-400 g nisujahu

Lisasin vedelale tainale, suhkru (ma lisasin ka pisut mett), soola ja jahu nii palju, et tekkis vedelapoolsem tainas. Mina nii palju jahu ei lisanud, et tainas oleks käe küljest lahti löönd, sest küpsetan oma saia vormis, kuid ilma vormita saia tainas peaks olema kindlasti tihkem. Enne vormipanekut võtsin paar peotäit tainast ja panin säilituskarpi järgmise saia juuretise tarvis!

Vormi katsin toidukilega ning tõstsin sooja kohta kerkima umbes kuueks tunniks.

Küpsetamine (küpsetan oma saia alati koos leibadega):
240 kraadises ahjus 10 minutit
230 kraadises ahjus 10 minutit
220 kraadises ahjus 10 minutit
200 kraadises ahjus 10 minutit
180 kraadises ahjus seni kui on valmis (kontrollida saab puutiku abil) 

(Mina küpsetan veel oma saiad ja leivad vormist väljavõetuna ja tagurpidi pööratuna ahjus üle u 200 kraadi juures, sest silikoonvormis ei küpse servad ilusaks krõbedaks ja kuldpruuniks.)

Kuna sai ei säili nii kaua pehme ja värskena kui leib, siis teen alati ainult ühe saia, muidu aga toimin samamoodi nagu leibadega - pintseldan veega küpsemise ajal ning lasen rätiku all jahtuda ja säilitan plastikkotis.


Sourdough White Bread

Sourdough bread is bread made without added yeast. By making a "starter" in which wild yeast/bacterias can grow. The sourdough baker can raise bread naturally as our grand parents did for thousands and thousands of years before a packet of yeast was an available convenience at the local market. A sourdough starter is a stable symbiotic culture of bacteria and yeast present in a mixture of flour and water.

I started my first sourdoug white bread useing some of my black bread starter.

For Sourdough:
1-2 dl starter (from your previous batter)
3,3 dl mineral water
1 tablespoon natural yogurt
~ 150 g all-purpose flour

In a large bowl dissolve your starter in mineral water. It is important to use non-chlorinated water because chlorine will kill the gas-generating bacteria in the starter. Add yogurt and finally add gradually flour to get sour cream like texture. Cover with towel and keep it in warm place overnight (12 hours). Sourdough may bubble and double in size.

For bread batter (comes 1 breads):
Sourdough
2 tablespoons honey (or sugar)
0,5 teaspoon salt
~300-400 g all-purpose flour

Grease bread baking dishes with butter.

Take your covered bowl with sourdough, add honey and salt, stir well. Gradually add flour until good flexible batter. I mix batter with my bare hands and the batter will be quite sticky in the end. You may use electric mixer as well but I prefer to make it old-fashioned way.

Don't forget to take some batter and put aside - it is your starter for next time. Put it into the jar and keep it in the fridge. You can keep it there up to 2 weeks before it's getting bad.

Now you may add various seeds, dried fruits, nuts or even meat or grated cheese to create new flavors for your breads. You may do flat bread as well or different pies. Fill baking dishes little more than half way, cover and leave in the warm place to rise again for 6-8 hours.

Baking:
240 C 10 minutes
230 C 10 minutes
220 C 10 minutes
200 C 10 minutes
180 C 10 minutes or until ready (you may check with wooden stick)

You may brush your breads with some water on top every time you decrease the temperature in the oven. This will avoid for getting too hard shell on bread.

Bake until golden brown remove from oven and let them cool under the towel. I store them in plastic bag.

No comments:

Post a Comment