Sunday, September 5, 2010

Jahuta valge šokolaadi-ploomikook

Soojakraadid on veidikegi siin järgi andnud, mõned hoovihmad sekka ja õhus on jälle pisut värskust tunda. Hommikutel olen isegi jääkohvi asemel sooja kohvi joonud ning õhtuti sooja teed. Ahjus on valminud isegi mõned koogid ning hõrgud road... Elu hakkaks nigu tagasi oma kohale loksuma. Mõnus!

Olin varem valmis mõelnud, et turult välja valitud ja koju veetud ploomidest saab jahuta tumedast šokolaadist kook, aga kui ma kapis oma varusid üle kontrollisin, vaatas mulle tumeda šokolaadi asemel hoopis virn valget šokolaadi vastu. Mõtlesingi siis, et miks ei võiks ma teha hoopis jahuta valget šokolaadi kooki?!? Mõeldud - tehtud ja sõltuvus selle koogi järele tekkinud :)


Võtsin:
300 g valget šokolaadi (ma kasutasin Lindt'i, 3 tahvlit, tükeldatud)
60 g võid (+ vormi määrimiseks)
60 g vahukoort
4 muna (L), eraldatud (toa temperatuuril)
2 tilka sidrunimahla
2 spl suhkrut (+ vormi ettevalmistus)
u 8 ploomi, poolitatud, kivid eemaldatud

Valmistasin ette toorained. Katsin ümmarguse lahtikäiva koogivormi põhja küpsetuspaberiga, servad määrisin kokku võiga ning puistasin üle suhkruga. Keerasin ahju 160 kraadile soojenema. 

Sulatasin või koos vahukoorega keedunõus ning lasin sel keema tõusta. Lisasin tükkideks murtud valge šokolaadi, võtsin kastruli tulelt ning segasin seni kui kõik šokolaad oli sulanud. Vispeldasin sisse munakollased ükshaaval aga kiirelt tegutsedes.

Munavalged vahustasin sidrunitilkadega heledaks vahuks, seejärel lisasin suhkru ning vahustasin visplijäljendite tekkimiseni aga siis ka kohe lõpetasin vahustamise, et ma muna üle ei vahustaks.

Vispli abil lisasin umbes neljandiku munavalgevahust šokolaadisegusse, segasin läbi ning siis kallutasin šokolaadi munavalgevahule ja segasin väga ettevaatilult ja võimalikult vähe, et vahtu mitte alla kloppida. Valasin taina ettevalmistatud koogivormi, jaotasin ühtlaselt puhastatud ploomid koogile, need uppusid tainasse :) Küpsetasin 160 kraadises ahjus 40-50 minutit.


Kook ahjus kerkis nii kõrgele, aga maha jahtudes vajus kokku tagasi :) Ilmselt ploomidest tekkiv niiskus paisutas tainakihi sisse suure õhumulli, mis pärast uuesti koogist väljus, aga maitse ja tekstuur oli koogil siiski suurepärane, pisut meenutas juustukooki.



Flourless White Chocolate Cake with Plums

You need:
300 g white chocolate (I used Lindt)
60 g unsalted butter (+ some for coating pan)
60 g heavy cream (35%)
4 room temperature eggs (L), separated
2 drops lemon juice
2 tablespoons sugar (+ some for coating pan)
u 8 plums, halved, pitted

Bring all ingredients to room temperature. Grease round cake pan with butter and line bottom with parchment paper. Dust the sides of the pan with sugar. Pre-heat your oven to 160°C degrees.

In a medium saucepan over low heat, melt butter with cream, stirring until smooth and let it began to boil. Remove from heat, add chocolate, stir until completely melted. Gradually whisk in egg yolks.

Place egg whites in large bowl. Add lemon juice and beat with electric mixer on high speed until mixture becomes foamy. Gradually add sugar. Beat mixture until peaks are stiff but not dry; do not over beat. Using whisk, fold about 1/4 of egg whites into chocolate mixture and then gently fold all of the chocolate back into the big bowl of egg whites. Fold until it just blends together, some white streaks may remain; do not over mix!

Pour batter into prepared pan and spread evenly with spatula. Place evenly halved plums on top, they will sink in. :)

Bake 40-50 minutes or until the tops display a thin crust with a slightly moist interior. Remove from oven and let cool completely. Place in refrigerator for 6 hours or overnight.

No comments:

Post a Comment