Saturday, September 18, 2010

Maitserohelisega ahjumunad

Kes on mu tegemisi jälginud ja mind juba tunneb, see teab, et mulle ei meeldi niisama praemuna valge osa, lemmik on just see vedelaks jäetud munakollane! Mmmm, krõbeda saiaga parim... Niisiis katsetasin ühte retsepti, et muuta praemunavalge mulle meeldivamaks... ja mulle niimoodi täitsa meeldis isegi :) Ühe portsjoni tegin originaalretsepti järgi (aga küpsetasin tavalises praeahjus u 210 kraadiga), teise portsjoni jaoks veidi muutsin nn kokkusegamise järjestust (segasin munavalge, koore ja maitserohelise eelnevalt kokku, valasin võiga määritud vormi, munakollased kõige peale ja siis küpsetasin u 7 minutit), et näha kas on üldse vahet ja mis vahe on. Peab ütlema, et eriti vahet polnud ja originaalretsept paistis isegi huvitavam ja isuäratavam ahjust välja võttes. :) Sellest katsetamisest tekkis mul veel kolmas ideegi, see võibolla oleks veel kõige parem aga seda ei ole ma jõudnud veel proovida (teha nii, nagu ma eelnevalt kirjeldasin, aga munakollased panna peale 3 minutit küpsenud munavalgesegu peale ja lasta siis veel 3 minutit küpseda).


Kahe portsjoni jaoks:
2 tl võid
2 spl vahukoort
2 küüslauguküünt
värskeid basiilikulehti
värskeid mündilehti
värsket tilli
4 muna
soola, pipart

Keerasin ahju u 210 kraadile soojenema ning määrisin 2 pisikest pirukavormi paksult võiga kokku. Valasin mõlemasse lusika jagu vahukoort ning tõstsin kõrvale, kuniks ahi soojenes ja muud ettevalmistustööd tehtud said.

Hakkisin küüslaugu ja maitserohelise peeneks (võib asendada ja kasutada ka muid saadaolevadi maitsetaimi). Lõin eraldi kahte teetassi munad ettevaatlikult lahti, et ma munakollast katki ei teeks (kummassegi tassi 2 tk).

Tõstsin vormid kuuma ahju, lasin koorel keema tõusta. Valasin kummassegi vormi tassidest lahtilöödud munad, puistasin maitserohelisega üle, natuke ka soola ja pipart peale ning tõstsin ruttu ahju tagasi. Lasin neil seal u 5 minutit küpseda, kuni munavalge oli valmis kuid kollane veel keskelt vedel. (Kui meeldib läbiküpsenud munakollane, lasta vormidel veel lisaks paar minutit ahjus olla.) Muna küpseb ka ahjust väljavõttes kuumas vormis edasi. Serveerisin koos värske röstsaiaga.



Baked Eggs with Fresh Greens
(original recipe)

For two servings:
2 teaspoons butter
2 tablespoons heavy cream
2 garlic, minced
fresh basil leaves, chopped
fresh mint leaves, chopped
fresh dill, chopped
4 eggs
salt and pepper to taste


Preheat your oven to 210 C degrees.

Carefully crack 2 eggs into each of 2 small bowls or teacups (you won't be baking them in these) without breaking the yolks. (It's very important to have all the eggs ready to go before you start cooking.)

Grease two individual ramekins with butter and place 1 tablespoon of cream in each dish and place in hot oven, bake until hot and bubbly. Quickly, but carefully, pour 2 eggs into each gratin dish and sprinkle evenly with the greens, then sprinkle liberally with salt and pepper. Place back in oven for 5 to 6 minutes, until the whites of the eggs are almost cooked. (Rotate the baking sheet once if they aren't cooking evenly.) The eggs will continue to cook after you take them out of the oven. Allow to set for 60 seconds and serve hot with toasted bread. 

No comments:

Post a Comment