Saturday, December 11, 2010

Jõulused Peedimuffinid

Täna Tartus. 7 kraadi külma ja paks, paks lumi maas. Ilus!

Eile käisime Sulliga pikal-pikal jalutuskäigul, ning siis oli vaid 3 kraadi külma, Sulli keksis rõõmust lumes, mis oli nii mõnus ja pehme nagu puuder, hea, et ta mul rihma otsas oli, muidu oleks vist lume alla võinud ära kaduda... Täna aga 7 kraadi tema jaoks on liiga külm, tõmbas küüru selga ja tahtis kohe tuppa tagasi. No mis siis ikka, tuleb toast akna tagant seda talveilu nautida.

Viimased kaks päeva on olnud elu nigu seiklusfilmis... Saime neljapäeval Riia lennujaamale kahetunnise hilinemisega maandutud, aga enam edasi mitte kuidagi - kõik lennud tühistati. Kuna me ei julenud järgmise päeva lendude peale ka lootma jääda, tahtsime Tallinna või Tartu AirBaltiku bussiga transfeeri ning hea oli, et tulema saime, järgmise hommiku väljalennud olid samamoodi tühistatud. Bussireis Riiast Tartu võttis aega 5 tundi aga vähemalt olime rõõmsalt ja õnnelikult päral. Ühel meie pereliikmel nii hästi sellel neljapäevasel lumetormiööl ei läinud, nimelt istusid terve ööpäeva Padaorus lumevangis, nende buss on vist siiani seal, inimesed aga evakueeriti sõjaväe roomikutega Viru-Nigulasse. Asjaosalise kommentaar: nagu filmis! :) Hea, et nad said säilitatud hea tuju vaatamata sellele, et rinnuni lumevangis istusid, ei süüa, sooja juua ega võimalust tualetti minna, pealegi seljas teatririided ja jalas kõrgete kontstega saapad... Aga lõpp hea - kõik hea! Oleme kõik turvaliselt soojas kodus.

Enne Eestisse lendu oli meil Istanbulis tüdrukute pidzaamaõhtu, terve päev shopingut, lõõgastus maniküüris ning lõpuks pikk ja huvitav vestlusring sõbrannadega kodusohval. Ma veel naljatades ütlesin, et meil on "Peediõhtu" - boršisupp, peedimuffinid ja hõõgvein, mis on ju ka üks nn "peet". Kõik oli väga maitsev igatahes! Kuna mina kostitasin oma sõbrannasid peedimuffinitega, siis siin ka retsept.


20 muffini jaoks:
5 dl nisujahu (sõelutud)
3 dl suhkrut
2 tl küpsetuspulbrit
2 tl kaneeli
1 tl riivitud muskaati
1 tl nelgi pulbrit
0,5 tl kardemoni
1 tl vanillsuhkrut
0,5 tl soola
2 muna (L)
1,5 dl päevalilleõli
5 dl peedipüreed (1 kg toorest, koorimata peeti)
2 tl värskelt riivitud ingverist pressitud mahla
1 dl rosinaid
1 dl piimašokolaadi täppe

Keerasin ahju 180 kraadile soojenema. Ja valmistasin ette muffinivormid.

Segasin ühes kausis kokku kõik kuivained.

Teises suures kausis segasin miksri aeglasel käigul omavahel kokku kõigepealt muna ja õli, siis lisasin sinna järgemööda peedipüree, ingverimahla ja kõige lõpuks jahusegu, mikserdasin vaid kuni kuiva jahu enam polnud. Lusika abil segasin tainasse rosinad ja šokolaaditükid. Täitsin vormid kolmveerand täis ja küpsetasin muffineid 30 minutit ja võibolla paar minutit pealegi, ilusaks pruuniks.

Peedipüree:
1 kg toorest peeti (koorimata, pestud)

Küpsetasin 200 C kraadises ahjus 30-60 min, (olenevalt peedi suurusest) pehmeks, lasin jahtuda. Koorisin peedid ning püreestastasin. Lihtsam oleks muidugi poest valmiskeedetud peedid osta või isegi keedetud,riivitud, on püreestamine ja kogu protsess kiirem, lihtsam.







Rich Beetroot Muffins for Xmas


For 20 muffins:
5 dl all-purpose flour 
3 dl sugar
2 teaspoons baking powder
2 teaspoons cinnamon
1 teaspoon grated nutmeg
1 teaspoon glove powder
0,5 teaspoon cardamon
1 teaspoon vanilla sugar
0.5 teaspoon salt
2 eggs (L)
1.5 dl sunflower oil
7 dl beetroot purée
2 teaspoons freshly grated and squeezed ginger juice
1 dl raisins
1 dl milk chocolate chips


Preheat oven to 200 C degrees and grease your muffin pan or fill with paper cups.


Stir together all dry ingredient in a bowl.


In a separate big bowl, beat together eggs and oil. Add puree and ginger juice, stirring to thoroughly combine. Add dry ingredients, stirring gently until just incorporated. Stir in raisins and chocolate chips. Spoon evenly into muffin cups. Bake about 30 minutes or some minutes more until wooden stick comes out clean.

For the Puree:
1 kg medium beets

Preheat oven to 200 C degrees. Place washed beets on a baking sheet. Place in the oven and roast about 1 hour or until the beets are fork tender. Remove from oven and allow the beets to cool enough to handle. Remove the skins, place in a food processor and puree the beets (you should have 5 dl puree).

No comments:

Post a Comment