Wednesday, May 4, 2011

Hapuoblikasupp kruupide ja põdravorstiga

...meenutusi lapsepõlvest... kuigi ma pole nüüd 100% kindel, et kas ema ja vanaema tegid maal hapuoblika suppi kaa või ainult nõgesesuppi, mis on oma ülesehituselt üsna sarnane. Aga oblikaid meil heinamaa kraaviservadel kasvas küll ja neid sai niisama krõmpsutatud kui jooksmisest ja mängimisest ära sai väsitud.

Eile siis oli meil jälle turupäev. Maasikahooaeg kogub jõudu ning herneid on turul lademetes, tõin 2 kg kaasa, see on nüüdseks juba otsas :). Põhimõtteliselt on maasikad ka otsas, see tähendab tegelikult purgis :) ...keetsin härra soovil maasikamoosi, sellist, kus oleks maasikatükid sees. Eks näis, kuidas mul see õnnestus aga moosikeetmiseks oli täna ideaalne päev, sest õues ladistab äiksevihma.

...nendest hapuoblikatest olen ma juba mitu nädalat turul mööda jalutanud aga seekord sõbranna õhutusel võtsin minagi ühe pundi supi jaoks, pealegi värske kartul ju juba ka müügil, sõbrantsilt peotäis kruupe kaa ja sealt siis see supiidee alguse saigi... Täna avastasime külmikust Eestist kaasatoodud hinnalise põdra-suitsuvorsti, ei raatsinud me seda kuupäeva möödalaskmise tõttu minema ka visata, siis sai seegi "potti visatud". Muidu varemalt olen seda suppi teinud lahjana, lihtsalt keedetud kartuli ja munalisandiga aga seekord sai minu oblikasupp õige toitev ja hää!


Suppi 4-6 sööjale:
1,5 dl kruupe
1,5 L vett
0,5-1 tl soola
4 värsket kartulit
250 g suitsutatud põdravorsti
suur punt hapuoblika lehti
jahvatatud pipart

Serveerimiseks (2) keedumuna ja törts hapukoort.

Pesin kruubid voolava kuuma veel all puhtaks ning panin koos pooleteise liitri veega pisukese soolaga supipotti keema. Kui vesi keema tõusis, alandasin kuumust ja lasin kruubil kaane all peaaegu pehmeks keeda. Samal ajal koorisin ja hakkisin kartulid kuubikuteks ja tükeldasin vorsti. Kiiret ei olnud mul kuhugi, sest kruup keeb üsna kaua pehmeks, ma küll kella ei vaadanud aga ma arvan, et möödus vähemalt pool tundi, enne kui otsustasin, et nüüd on õige aeg kartulid lisada. Järgmisena praadisin vorstitükid pannil läbi ning lisasin needki leemele. Vahepeal panin keema ka 2 muna. Lõpuks pesin oblikalehed, eemaldasin sabad ja hakkisin peeneks. Kuna kartuli pehmekskeemine ei võta kaua aega, siis seni kui ma oblikatega valmis sain, oligi juba paras aeg supi lõppviimistluseks - oblikad supi sisse, supp lasta keema tõusta, pisut pipart veskist, 2-3 minutit ja valmis.

Serveerisin suppi hakitud keedumuna ja hapukoorega (st jogurtiga siin Türgi puhul).

Väljas oli vaatamata vihmale nii mõnusalt soe, et kolisin oma supisöömisega rõdule - oeh kui mõnus! Värske õhk vist mõjus isule hästi, et ma sõin kohe kaks kausitäit! ;)




Sorrel Soup

In Estonia sorrel is called "hapuoblikas" (sour dock) and is used to make soup. Sorrel is a green a lot like spinach but with a noticeable sourness. Pick sorrel while the leaves are young and tender. Not just for soup, sorrel is an excellent green to include in mixed salads. 



..this soup is something that reminds me my childhood with my dear grandma in our countryside...


For 4-6 servings:
1,5 dl uncooked oat groats, washed
1,5 L of water
0,5-1 teaspoon salt
4 new potatoes, diced
250 g smoked elk sausage (optional), chopped
a large bunch of sorrel leaves
ground pepper to taste

Served with boiled eggs (2) and sour cream.

Combine water and groats in a large saucepan, bring to a boil. Reduce heat, and simmer 30-40 minutes or until almost tender. Then its time to add potatoes. Heat chopped sausage on frying pan first and add to the soup. Meanwhile wash and remove the stems from the sorrel leaves, chop and add the sorrel to the soup. Stir until the leaves are wilted. Add water, pepper and salt if necessary and simmer until the potatoes are soft.

The soup could be enjoyed as it is, but I personally love this soup with the addition of the eggs lightly scrambled with a fork and added to the soup just before serving and spoonful sour cream will make the soup richer and more enjoyable.

No comments:

Post a Comment