Tuesday, August 23, 2011

Diplomat Pudding

Kui nägin telekast, kuidas meisterkokk Eric Lanlard oma saates Glamour Puds seda lihtsat aga suurepärast magustoitu valmistas, tekkis mul vastupandamatu isu seda ise järele proovida. Tegemist on sellise magusroaga, mida mina nimetaksin lihtsalt veidi pidulikumaks või külluslikumaks saiavormiks aga kuna see kuulus retsept pärinevat 19. sajandi algusest, siis ei söandanud ma seda nime muutma hakata, olgu ta siis pealegi inglisepäraselt pudding ja veel pealegi Diplomat - uhke eks! Koostisosi olin ma aga paraku sunnitud pisut muutma, kuna siin ei leia ma sellist saia nagu brioche ja ka suhkrustatud puuviljadest oli meil kodus vaid Küprose reisilt pärit apelsinikoore hoidis. Ehee, ja rummi tilkagi meil ka majas ei leidunud, see sai asendatud hoopiski luksuslikuma XO konjakiga. Hmmm, njah, neid muudatusi sai vist lõpuks kokku juba nii palju, et ma oleksin võinud ka vabalt seda rooga Luksuslikuks saiavormiks ümber nimetada ja kogu retsepti leiutamise au endale võtta... aga see ei oleks üldsegi nii põnev eks. :)

Kuna meil kodus saia ei sööda, siis ei hakanud ma suurt röstsaia ostma, ning ostsin hoopis ahjusooja ümmarguse prantsuse saia. Vahele põikeks veel veidi Istanbuli kaubandusest, et meie poe pagariletis müüakse tavalist pikka prantsuse saia, 1/2 prantsuse saia ja ka päris pisikesi 1/3 saiu. Niimoodi murdarvud ongi kohe nimes kasutusel, ma pole enne sellist asja näinud, et tundus huvitav mainida. Eestis on see väiksem sai nimega pikuke (juustupikuke vähemalt on või oli kui ma seda kunagi Fazeri saialetist ostsin).


Kahele:
40 g hakitud suhkrustatud puuvilju
25 g rosinaid
25 ml tumedat rummi
9 saia viilu (soovitavalt brioche saia)
sulavõid saiade pintseldamiseks ja vormide määrimiseks
2 muna (M)
60 g suhkrut
25 g vanilje suhkrut
0,5 dl piima
pisut pruuni suhkrut peale puistamiseks

Keerasin ahju 170 C kraadile soojenema ning võitasin sisse kaks ramekin vormi.

Rosinad ja peenemaks hakitud suhkrustatud apelsinikoore panin koos alkoholiga kaussi maitsestuma.

Lõikasin vajaliku arvu saiaviile, pintseldasin neid mõlemalt poolt sulavõiga ja röstisin ahjus krõbedaks ja kuldkollaseks. (Röstsaia kasutades, peaks saiast enne vormi suurused kettad välja lõikama.)

Munad kloppisin suhkruga lahti, lisasin vanilje ja piima. Vormi põhja esimeseks kihiks läheb röstitud sai, selle peale rummised puuviljad (koos rummiga), siis natuke munasegu, ja niimoodi kihid kuni kolm viilu ühe vormi kohta on kasutatud. Ülejäänud 3 saiaviilu lõikasin pooleks ja katsin nende viiludega vormi. Tilgake munasegu veel peale ja krõbeda tulemuse saavutamiseks ka pruun suhkur kõige otsa ning siis vormid ahju. Retsepti järgi peaksid nad ahjus olema 1 tund. Minul aga olid saiad juba 40 minutil nii pruunid, et pidin küpsetamise lõpetama.


Mina soovitaksin seda magussööki nautida täiesti mahajahtununa kuigi saates tundus, et Eric sõi seda üsna kohe peale ahjust väljavõtmist.


Diplomat Pudding by Eric Lanlard


Ingredients
80g chopped glacé fruits
50g golden sultanas
50ml dark rum
1 brioche loaf
4 eggs
125g caster sugar
50g vanilla sugar
100 ml milk (original 750 ml is too much!)
Melted butter, to brush the brioche
50g dark brown sugar

Preheat the oven to 170°C. Soak the glacé fruits and sultanas in the rum. Butter four ramekins.

Slice the brioche and cut little discs equal in size to your ramekins. You will need three discs for each ramekin. Toast the brioche discs briefly in the oven so they are lightly golden.

In a bowl, beat the eggs, caster and vanilla sugar and mix in the milk. Take a slice of toasted brioche brush with butter and place on the bottom of each buttered ramekin.

Cover with a layer of soaked glacé fruits and sultanas and pour over some of the egg mixture and repeat until all three slices of brioche are used. Cut the final slice of brioche in half and overlap slightly on the top of each pudding, sprinkle the top with some brown sugar.
Make sure that the final slice of brioche is well soaked with egg mixture so that it produces a nice golden colour when baked. Place the ramekins in the oven for an hour. (My puddings were ready with 40 minutes)

2 comments:

  1. This is a really lovely pudding. This is my first visit to your blog, so I've taken some time to browse through your earlier entries. I'm so glad I did that. I really like the food and recipes you feature here and I'll definitely be back. I hope you have a great day. Blessings... Mary

    ReplyDelete
  2. Thank you Mary! I'm so glad you found some time to check my blog. And I hope you will find something interesting to try yourself and stop by in the future as well. Sunny greetings, Birgit

    ReplyDelete