Sunday, October 31, 2010

Kollased kõrvitsapannkoogid

Tegin eile poolest kilost kõrvitsast püree (keetsin kõrvitsakuubikud ilma maitseaineteta pehmeks, kurnasi ning blenderdasin püreeks), et saaksin täna-homme kõik oma kõrvitsa ideed teostatud... Hetkel kerkib radika serval kõrvitsapüreega pähklileib (ja see kerkib palju paremini kui tavaline köömneleib), hommikusöögilaual olid meil ilusad kollased kõrvitsapannkoogid koos kõrvitsa-valgešokolaadi kakaoga, ning pisut püreed jäi veel järgigi, et ilmselt täna või homme lähevad ka kõrvitsa-rosinamuffinid ahju. ...ja siis peaks selleks sügiseks kõrvitsaga ühel pool ka olema vast ning isud rahuldatud... või siis peaks hoopiski turult veel kõrvitsat tooma, ning purkidesse valmis püreed tegema, et saaks hiljemgi ilusaid kuldkollaseid küpsetisi vaaritada. Hmm, päris hea idee vist isegi!


Vaja läks:
2,5 dl nisujahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
1 tl vanillsuhkrut
2 spl sulatatud võid
2 dl maitsestamata jogurtit (hapukoort)
2 spl suhkrut
1 tl riivitud ingverist pressitud mahl
1 tl kaneeli
natuke riivitud muskaati
0,5 tl meresoola
1 muna, eraldatud
õli praadimiseks

Segasin omavahel sõelutud jahu, küpsetuspulbri ning vanillsuhkru. Eraldi suuremas kausis segasin kõrvitsapüree, sulatatud või, jogurti, suhkru, maitseained, ingverimahla ning munakollase. Segasin sinna juurde jahusegu. Munavalge vahustasin soolaga eraldi kausis aga mitte väga tugevaks vahuks, et pärast tainasse munavalgevahu tükid ei jääks. Segasin munavahu õrnalt tainasse ning küpsetasin supilusikasuurused pannkoogid vähese õliga kuumal pannil mõlemalt poolt pruuniks. Serveerisin pannkooke mee, murakamoosi ja mustsõstra toormoosiga. 


Saturday, October 30, 2010

Peedisupp veiselihaga

See supilugu sai alguse teisipäevaselt turult, kui sõbrantsiga sai kilo peeti ostetud ja see pärast sõbranna juures sõbralikult pooleks jagatud. Tema sai oma supi juba ammu valmis tehtud ja kiitis väga, et see oli nagu tal kodus isa keedetud supp. Kertu ei olnud miskipärast seda suppi kordagi siin Türgis teinud, seostas seda ainult Eestiga millegipärast, nüüd siis killuke Eestit tema Türgi kodus. :)

Boršisupp on küll mu üks lemmiksuppe aga mulle ei meeldi millegipärast see sõna "borš", kuidagi nii võõras on see mulle nüüd, eriti just kirjapildis, imelik... Peedisupp ilusas eesti keeles kõlab kuidagi palju paremini. Võibolla selle pärast, et nüüd kui ma ise Eestis ei ela, tundub see nimi sellele supile võõras nagu polekski kodumaalt pärit...

...pidin siis ka järgi proovima selle supi nii nagu sõbrants seda tegi... ja oli tõesti hea ja kodune!


Vaja läks:
pisut õli praadimiseks
~400 g veise guljašiliha
2 porgandit, viilutatud
1 sibul, hakitud
3 küüslauguküünt, hakitud
2 peeti, riivitud (toorest)
soola, pipart
keevat vett nii palju, et saaks paraja paksusega supp

Lõikasin veiseliha pisemateks suupärasteks kuubikuteks. Ajasin õli pannil kuumaks ning pruunistasin veiselihatükid. (Mina teen oma supid kogu aeg suure vokk-panni sees, aga hea paksupõhjaline supipott sobib ka väga hästi.) Samal ajal hakkisin porgandid, sibula ja küüslaugu. Lisasin needki üksteise järel liha juurde praadima. Maitsestasin segu soola ja pipraga. Lõpuks sain ka peedi riivitud ning lisasin pannile. Kuna minu liha väga rasvane ei olnud, siis pidin õige pisut õli vahepeal juurviljade kuumutamiseks lisama. Vett ei lisanud ma enne kui kõik sai rasva sees pisut läbi kuumutatud. Lõpuks siis lisasin sortsu keevat vett ning lasin kaane all tasasemal tulel juurikatel ja lihal pehmeks haududa. Vahepeal käisin suppi segamas ning lisasin vähehaaval veel vett kui see oli ära auranud, kokku kuumutasin suppi umbes tunni jagu, et liha mõnusalt pehmeks saaks. Lõpuks lisasin keedetud vett veel nii palju, et sai paraja paksusega supp ja lasin veel korra keema tõusta (nagu pildilt paistab, siis mulle meeldivad paksemad supid). Vajadusel maitsesta lõpus ka soola ja pipraga.

Mulle meeldib peedisuppi süüa hapukoorega, minu puhul siin siis jogurtiga.


Wednesday, October 27, 2010

Suhkrused pohlamoosipontsikud

Kas teile tuleb pontsikutega lapsepõlv meelde? Mulle küll! Nämmaa!!!

Oktoobri Daring Kitchen ülesanne oli teha pontsikuid, esimene katse mul ebaõnnestus täielikult. Ma muidugi lootsin, et saan õlis praadimisest kõrvale hiilida ja pontsikud hoopis ahjus valmis küpsetada, ega ikka saa küll nii... Proovisin tookord šokolaaditäidisega neid teha, polnud kohe üldse pontsikute moodigi, tavaline kukkel, andsin alla ja tegin ülejäänud tainast sama täidisega nn kaneelirulle hoopis. Ma ei tea, tainas ei kerkinud ka nii nagu vaja, võibolla olin ise pisut kannatamatu ja ei oodanud piisavalt...

...Läksin siis poodi ja ostsin päevalille õli, sest kodus mul peale oliivõli muud polnud aga fritüürida selles õlis ei ole hea. Esmaspäeval hingasin sügavalt sisse ja proovisin uuesti.. Ja teine katse õnnestus suurepäraselt! Tainas kerkis metsikult ning pallid tulid õhulised ja pehmed, kuigi võtsin aluseks sellesama Alton Brown'i pärmitaina pontsikute retsepti. (Võtsin muidugi ka tarka nõu kuulda, et ma selle challenge'ga järgiks rohkem retsepti ning ei prooviks sellest kõrvale kalduda ja "parandusi" teha. Natuke siiski tegin, panin osa piima asemel Ayran't (petti))


Hea, et ma pontsikute tegemisele niisama lihtsalt alla ei andnud!

Retsept siis järgmine (väikeste mugandustega):
360 ml piima, toasooja (ma panin 100 ml piima ja ülenäänud osa hapupiima)
70 g võid, sulatatud, jahutatud
14 g kuivpärmi
70 ml sooja vett (35°- 41°C)
2 muna (L), kergelt klopitud
1 dl suhkrut (+ pontsikute kaunistuseks)
1,5 tl meresoola
1 tl riivitud muksaatpähklit
650 g sõelutud nisujahu (~11,2 dl aga parem on kui on võimalus kaaluda)
~0,5 L rapsiõli (mina kasutasin päevalille, aga igasugune maitsevaba õli sobib)

Soojendasin piima koos hapupiimaga pisut. (Näpusoojaks, piim tõmbab küll koos hapupiimaga veidi klimpi, aga sellest pole midagi). Sulatasin või, ning jätsin sellegi jahtuma. Kuivpärmi segasin käesooja veega pisemaks kausis kokku ja jätsin ta seisma umbes viieks minutiks (selle ajaga pärm lahustus ja segu pisut vahutas).

Valmistasin ette ühe suure kausi taina kergitamise jaoks, kuna tainas kerkib vähemalt kahekordseks, siis valisin kausi ikka piisavalt suure ning õlitasin selle.

Peale viie minuti möödumist segasin ühes teises suuremas kausis spaatli abil (võib kasutada ka puulusikat) kokku piimasegu munadega, siis lisasin sinna või, segasin kõik läbi ja veendusin, et segu oleks näpusoe, et ta pärmibakteritele liiga ei teeks. Lisasin pärmivahu, segasin kergelt ning lisasin suhkru, soola, muskaadi ja nisujahu ja segasin kuni kuiva jahu enam polnud. (Tainas peaks tulema selline pehme, et käsitsi sõtkumine tähendaks mõttetut möksimist... enne kerkimist jääb tainas küll selline ebaühtlane ja mitte nii elastne, sile ning siidine nagu tavaline saiatainas, aga ole mureta, kerkimine teeb kogu oma töö.) (Kui sul on KitchenAid, või midagi sellelaadset, siis vaata taina tegemist ingliskeelsest retseptist.) Kallutasin saadud taina õlitatud kaussi, katsin toidukilega ning tõstsin sooja kohta kerkima. Siinkohal peab olema kannatlik, tainas peab kerkima esialgsega võrreldes 2x suuremaks. Mul kulus seekord tund aega, aga võib kuluda ka oluliselt rohkem, oleneb ruumi soojusest, niiskusest jne.

(Ingliskeelne retsept läheb nüüd siin minu omast lahku, sest koolis õppisime, et pontsikuid tehes peaks laua ja töövahendid jahu kasutamise asemel hoopis õliseks tegema, et tainast töödelda kuna jahu tekitab fritüüri õli sisse eralduvaid söestuvaid jahuosakesi, aga neid me ju ei taha eks, sest see annaks meie pontsikutele ka halva meki. Ja niimoodi õliga toimetades ei tekkinud mul ka mingit probleemi.) Niisiis kallutasin kerkinud taina õlitatud tööpinnale. Mina rulli ei kasutanudki, sest tainas on nii hästi alluv ja pehme, et suurema vaevata sain ta umbes 1,2 cm paksuseks. Surusin 5 cm läbimõõduga rõnga abil ringid välja ning tõstsin nad suuremate vahedega õlitatud küpsetuspaberile (kekrimisruumi peab jätma). Katsin pontsikud toidukilega ning lasin neil kerkida umbes 30 minutit.

Katsin pliidi kõrval oleva tööpinna paberist köögirätikuga ja valasin ühte kaussi umbes dl jagu tavalist suhkrut pontsikute veeretamiseks.

Kuumutasin õli potis (185°C) (mul kraadiklaasi pole, testisin õli kuumust leivatükiga, kui see hakkas särisema, tähendab, on piisavalt kuum. Kui õli on jahedam, siis pontsikud imavad õli endasse, kui õli on liiga kuum siis pontsik küpseb pealt liiga kiiresti ning seest jääb tainas tooreks.)

Ettevaatlikult tõstsin ühe kaupa pontsikud õli sisse üksteise kõrvale umbes 6 tk (vali küpsetamiseks õige kogus vastavalt poti suurusele ja oma osavusele). Keerasin pontsiku vahukulbi abil ümber umbes 30 sekundi möödumisel ja küpsetasin ka teiselt poolt pruuniks (algretseptis oli küpsetusajaks 1 + 1 min). Valmis pontsikud tõstsin köögipaberile nõrguma. Kui kõik 6 potist väljas olid, veeterasin neid suhkru sees (jahtunult suhkur enam ei haaku nii hästi). Küpsetasin niimoodi kõik pontsikud valmis.


Moositäidis:
~400 g pohlamoosi

Püreestasin pohlamoosi enne pritskotti panemist, et marjatükid pritsimist ei segaks. Surusin tülli pontsikusse ning tõmbasin kergelt välja tagasi samal ajal pontsikut moosiga täites. Osa moosi tuli muidugi välja tagasi, aga sellest pole ka midagi, sest kui kõik pontsikud pritsitud said,  kastsin moositäpi koha veelkord suhkru sisse ja nii ei pane see moos sealt kuhugi enam plehku.

..Samal päeval soojalt neid süües oli raske end taltsutada, isegi ilma moosita olid nad nii maitsvad..


Soojendav kanahautis rukola salatiga

Eile oli jälle toimetamist, et blogi jäi unarusse aga retsepte mul muudkui kuhjub ja kuhjub... Ma tõesti loodan, et varsti saan uuesti järjele oma blogimisega, sest ilmateade lubab vihmaseid ilmu siia Istanbuli kanti. Aaa, tegelt ei tea midagi, kuidas mul selle ajaga on edaspidi.. sest, meil on siin ka selline sooduspakkumiste portaal nagu Eestis, et iga päev on igasuguseid erinevaid sooduspakkumisi.. ja oleme sealt juba soetanud kaks erinevat voucherit ja mõlemad kokkamise teemalised.. sushi meisterdamine ja küpsiste kaunistamine. Väga vahva, saab jälle osavamaks ja targemaks! Ootan juba põnevusega!

Teisipäev tähendab viimasel ajal minu jaoks sõbrannaga turule minemist (tore traditsioon). Sain tublisti oma külmkapi varusid täiendada... juustud, oliivid, viigimarjad, kõrvits jne jne... Ma peaks ka popi ratastega turukoti soetama, et kaamelistaatusest väljuda :). Seekord oli turul uus üllataja hurmaa. Hetkel ~20 kr/kg, huvitav, mis selle hinnaga siis saab kui tipphooaeg päris käes? Vähem kui 10 kr/kg? Mulle sobib igatahes! Ja viimaks ostsin ka kilo kastaneid, eks näis, kuidas mul need õnnestuvad...

Nüüd siis meie nädalavahetuse "kanasalati võistluse" I koht!


Kanahautise jaoks:
pisut õli liha pruunistamiseks
4-5 kana kintsuliha tükki
natuke soola liha maitsestamiseks
1 porgand, ribadeks lõigatuna
1 sibul, ribadeks lõigatuna
3 küüslauguküünt, viilutatud
1 tl kuivatatud tüümiani (türgi keeles: kekik :))
0,5 tl türgi punast vürtsist kebabimaitseainesegu
2 spl Worcestershire kastet
1 punane paprika, ribadeks lõigatuna

Praadisin kanaliha tükid mõlemalt poolt kuumas õlis pruuniks, siis alles maitsestasin liha soolaga. Lisasin kanale porgandid ning kaane all tasasemal tulel lastin neil seal haududa umbes 5 minutit.  Lisasin sibula, küüslaugu, maitseained ja Worcestershire kastme ning lasin kaane all veel umbes 20 minutit haududa, vahepeal käisin segamas ning kanatükke ümber pööramas kuni lõpuks juurviljad olid pehmed ning kaste mõnusalt kana ümber (vedelik peaks olema lõpuks ära auranud). Lõpuks lisasin paprika ning kuumutasin veel õige pisut (2-3 min), et paprika jääks pisut krõmpsuv. (Võibolla Eesti kanaliha ei tahagi nii pikka haudumist, siinne oli pisut vintskemat sorti.)

Samal ajal valmistasin ka salati.

Salati jaoks:
~75 g puhastatud rukola lehti
1 tl kvaliteetset oliivõli
1 tomat, hakitud
soola, pipart, suhkrut õige pisut
1 tl balsamico't
1 tl ananassimahla
riivitud parmesani või cheddar juustu

Segasin kausis kõik salatikomponendid kokku (v.a juust), maitsestasin soola, pipra ja õige pisut ka suhkruga.
Tõstsin salatikuhjad kahele taldrikule, sättisin kõrvale kanahautise ning raputasin riivjuustu peale.

See oli meie pere lemmik! Aplaus! :)


Monday, October 25, 2010

Soe kookose-ingverikana rukola salatiga

Mul tuli nädalavahetusel hirmus kanaliha isu ja poes oli müüa vaid suured pakendid kana kintsuliha (rinnafileed pidasin ma pisut liiga kuivaks), et söödetud saanuks korraga isegi kaks peret. Et siis kaks päeva järjest on meil kodus olnud kanapäev! Väga tore, mulle meeldis :)

Ja nendest kahest päevast tulenevalt, et oleme õhtusöögiks salatit manustanud, olen täna hommikul paarisaja grammi võrra kergem. Hurraa!! Okei, võibolla tuli see hoopis eilsest metsajalutuskäigust... Eh, tegelikult ju väga vahet polegi... kui lisaks maitsvale õhtusöögile selline boonus hommikul kaalule astudes avaldub... :)

...Ma nimetasin need kaks õhtusööki naljaga pooleks "Sooja kanasalati võistluseks". Ja kõigepealt siis auväärt II koha omanik! :)


Kanasalat kahele..

Kana jaoks:
õli praadimiseks
4-5 kana kintsuliha tükki
soola liha maitsestamiseks
2 dl kookospiima
~1 kuhjaga teelusikatäis riivitud ingverit
0,25 tl tšillihelbeid (või maitse järgi, mulle meeldib vürtsine)
Santa Maria laimipipart
soola ja musta pipart maitse järgi

Kuumutasin õli pannil ning pruunistasin kanatükid mõlemalt poolt. Seejärel maitsestasin liha soolaga ning valasin üle kookospiimaga ning jätsin kaane alla keskmisele tulele hauduma. Vahepeal käisin kastet segamas ning kanatükke ümber pööramas ning umbes poole hautamise ajal lisasin juurde ingveri, tšilli ja laimipipra. Enne serveerimist maitsestasin veel soola ja pipraga.

Seni kuni kana pannil kaane all küpses, valmistasin salati...

Salati jaoks:
~75 g puhastatud rukola lehti
1 tl kvaliteetset oliivõli
1 tl ananassimahla
soola, pipart
1 küps tomat

Pesin rukola ning segasin kausis kokku oliivõli, mahla, soola ja pipraga. Jagasin kahele taldrikule ilusaks kuhjaks ning sobitasin sinna tomatisektorid. Tomatile raputasin pisut pipart lisaks peale.
..Kui kana oli ka pehmeks küpsenud, sättisin selle kõige otsa, tõstsin natuke kastet ka peale. Ja head isu!


...pean ütlema, et kana ja kaste olid väga maitsvad, aga oleks veel palju paremini kokku sobinud hoopis soojade nuudlite või riisiga... et siis minupoolne soovitus. :)

Sunday, October 24, 2010

Kirju omlett

Seda omletti sai päris ammu tehtud, aga kuna see nii vahva välja tuli, siis kahju oleks seda mitte jagada. Keerulist ju pole siin mitte midagi kuid tegemist väga maitsva ja värvilise hommikusöögiga. :)


Vaja läks:
2 muna (L)
2 spl hapukoort
1 küüslauguküüs, peeneks hakitud
1 paprika, ratasteks lõigatud
2 väikest värsket hapukurki, viilutatud
pisut õli praadimiseks
soola ja pipart maitse järgi

Kloppisin muna soolaga lahti ning lisasin pesto ja hapukoore ning vispeldasin kuni kõik oli kenasti omavahel segunenud. Segasin juurde ka peeneks hakitud küüslaugu. Ajasin panni õliga kuumaks, lisasin munasegu, jaotasin paprika ja kurgi muna peale ning lasin kaane all keskmisel kuumusel haududa kuni omlett oli ka pealt valmis küpsenud. Lõpuks võib maitse järgi soola ning veskist värskelt jahvatatud pipart peale raputada.