Thursday, February 24, 2011

Idud idanema! ..ja see on imelihtne!

Haigus hakkab tasapisi järele andma, et leian endas jälle jaksu oma köögitoimetusi siia kirja panna, need sain ma veel enne voodireziimi korda saata... Nimelt haaras mind uus ja põnev idude kasvatamise maania (see vist Eestis uus popp asi nüüd), tee juhatas kätte üks mu Eesti sõbrants, kes juba selles vallas tublisti katsetanud. Mõeldud-tehtud või tehtud-mõeldud aga ühest ökopoest ma idude kasvatamiseks vajalikud nõud ja seemned kokku ostsin, vedasin need Istanbuli kaasa, sest siit ma arvatavasti selliseid asju ei leiaks, ja üks ports idusid mul nüüdseks idandatud ja juba ka nahka pistetud.

Pisike kihutuskõne ka Maalehest: Talvisel ajal kesiselt saadaolevaid vitamiine ja mineraale saab ammutada idudest.

Idud sisaldavad rikkalikult kiudaineid ja vitamiine. Idu faasis avalduvad taime kõik head omadused: näiteks vitamiin ja B grupi vitamiine on mitmekordselt.

B12 vitamiini peetakse loomseks vitamiiniks, kuid idus on see olemas ning taimetoitlased selle puuduse all ei kannata. Idandatud seemned pakuvad konkurentsi apteekides müüdavatele toidulisanditele, sest nad sisaldavad suures koguses väärtuslike ensüüme, proteiine, mineraalaineid, mikroelemente ja looduslikke vitamiine. Idanditest arvatakse abi olevat nina-, kurgu-, kopsu- ja nahahaiguste ning nakkushaiguste puhul, järjekindel idude söömine ennetab külmetushaigusi ja parandab juuste ning peanaha tervist.



Esimese korraga läks ikka nats aiataha ka, nimelt panin õpetuse järgi ainult kõige peenematele (lutserni) seemnetele paberi alla, et need idandamisnõu põhjas olevatest aukudest plehku ei pistaks. Tegelikult peaksin aga vajalikuks kõigile seemnetele paberit alla panna, sest kui idud hakkasid läbi aukude kasvama, siis see ka kõige parem variant polnud, ummistasid õhuaugud ja idud tahtsid katki minna kui neid sealt august välja püüdsin aidata.

Teiseks viskasin ma ühe korruse jagu idusid minema kuna pidasin idudele tekkinud peeneid valgeid karvakesi hallituseks, pole ju midagi imestada siin niiskes Istanbulis, kus laudlinagi tahab suvel laual hallitama minna... rääkisin pärast ka oma sõbrantsile seda lugu, ta oli ka esimest korda ära ehmund ja idud ära visand, aga oli uurinud selle kohta, et kui idudele liiga palju niiskust tekib, siis tekivad nn niiskusekarvad, mis ei ole hallitus, siis peaks jätma idandamisnõule kaane peale panemata, et üleliigne niiskus välja pääseks ning probleemi pole. Eks ma siis järgmine kord nüüd tean.


Paljud idud kasvatavad endile teisel või kolmandal päeval väikesed valged mikrokiudjuured, mis näivad valge vatina. See on täiesti normaalne arenguetapp, tegemist ei ole hallitusega. Mikrokiudjuured on värskuse tunnuseks ja need kaovad niiskusrežiimi muutudes või idandi vananedes. /ETTA

Tegin kõik õpetuse järgi, panin igasse kasvunõusse idupakil soovitusliku koguse seemneid ning kastsin neid 2x päevas puhta joogiveega. Nõrgunud vee aga valasin lilledele kosutuseks.

Esimene idusabaots oli näha juba 2. päeval mungoa idudel, teistel veel sabasid ei paistnud.


...ja sealt edasi 3. ja 4. päeval kasvasid kõik idud nagu imeväel, võiks öelda silmaga nähtavalt.


4. päeva õhtuks olid mu idud juba nii suureks kasvanud ja esimesed väiksed lehedki külge tulnud, et otsustasin nad säilituskarbiga külmikusse tõsta, osa pistsin rõõmsalt kohe põske ja krõmpsutasin.

Lutserni seemneid ma soovitaks idanema panna pigem õige pisut vähem kui soovitud kogus, sest idanedes tundus nagu oleks keegi sinna vahepeal seemneid juurde külvanud :)


Grow Your Own Sprouts...

Discover how much fun it is to cultivate your own fresh and crunchy shoots and sprout and it's so easy! 

Sprouts and shoots are the perfect accompaniment to a well-balanced diet at any time of the year and are a great source of vitamins and minerals. 

How to grow your own sprouts? ...google or read more from WikiHow or RealFoods.

No comments:

Post a Comment