Wednesday, February 9, 2011

Juustused friikartulid seente ja sibulaga


...jätkates seda teemat, et ma Eestis olles pole söögiga pidanud eriti vaeva nägema... siis veetsin pika nädalavahetuse Peipsiveerel, paksu metsa sees keset põhjatuid soid ja jäätunud järvi. See koht on kõigest muust kärast nii kaugel, et isegi elektriliinid sinna ei ulatu. Olime seal rõõmsasti reede õhtust esmaspäeva hommikuni nn lumevangis, vabatahtlikult. Meie, naised, pidime ilma külmaks nõiduma, et see meie sõiduteed veidigi külmetaks, et saaksime linna tagasi ja turvaliselt autoga selle lõigu läbida, mida ükski traktor ei ole suutnud peale suure lume (st praktiliselt selle talve algusest saati) lahti ajada. See traktorite lugu on omamoodi komöödia, sõitsid seal kõik kraavi üksteise järel ja siis käidi neid kraavist välja upitamas, lund tuli lihtsalt ühe korraga maha liiga palju, et isegi linttraktori võim ei käinud sellest üle. Nüüd siis tulebki päris viimane lõik läbida niinimetatud tankiga, mis teeb hetkel maale sõidu omamoodi vahvaks ettevõtmiseks, saanitekid jne..



Alati enne linnast lahkumist tuleb hästi läbi mõelda, mis toidumoona linnast vaja (ka naabrimehe tarvis mõne kilomeetri taha), sest poodi seal ligiduses pole ning kogu nädalavahetuse menüü tuleb ennem valmis mõelda, nojah mitte päris... siinkohal on abiks igasugust head ja paremat kraami peitev kelder, kui poest toodu peaks lõppema, siis keldrist saab ikka laua rikkalikult ja mitmekesiselt katta. Ühesõnaga, et juttu mitte liiga pikaks ajada, siis jälle ei olnud mul söögitegemisega muret, sest olin seal kalliks külaliseks, kõik hea ja veel parem kõhutäide tuli lahkelt pererahvalt (tegelikult ühed kohevad kohupiimapannkoogid ma siiski valmistasin). Sealt innustust ja inspiratsiooni saades ladusin täna minagi head ja paremat kodus leiduvat pannile ning valmistasin sellest ahjuroa, tõsi küll, seapekki mu külmik ei sisaldanud, puuküttega ahjust rääkimata... tuli hoopis "lahja ja laisa linnainimese" ahjuroog! :)

Nelja portsjoni jaoks:
400g pakk külmutatud friikartuleid
115g šampinjoni konservseeni, viilutatud
1 sibul, hakitud
pisut õli praadimiseks
100-120 g riivitud juustu
soola (ja pipart) maitse järgi

Valmistasin friikartulid vastavalt pakendi juhisele 220 kraadises ahjus, aga pikendasin küpsetus aega kuna armastan krõbedamaid kartuleid. Ahjukuumadele kartulitele võiks raputada peale soola ning neid segada pisut, et sool ühtlasemalt jaotuks.

Sibula ja seened praadisin vähese õliga pannil läbi seni kuni kartulid ahjus pruunistusid. Valmis friikartulid jagasin pooleks, esimese poole jaotasin ahjuvormi põhjale, sinna peale kummutasin pannilt seened ja sibulad ning ajasin need kartulitele laiali, riputasin peale umbes poole riivjuustust, järgmine kiht kartuleid ning kõige peale veel järelejäänud riivjuust. Tõstsin vormi ahju tagasi ning lasin juustul sulada (5-10 min).


Serveerida kuumalt ja ketšupiga! :)



Chips Cheese Casserole with Mushrooms and Onions

For four servings:

400g pack of frozen french fries
115g canned mushroom, sliced
1 onion, chopped
a little oil for frying
100-120 g of grated cheese
salt (and pepper) to taste

I made french fries according to package instructions in the oven 220 C degrees about 30 min. Remove  potatoes in the oven sprinkle a little salt, and mix them.

Fry the onion and mushrooms in a skillet with a little oil until the potatoes are in the oven. Layer ingredients - half of ready-made french fries, all mushrooms and onions from skillet, about half of grated cheese, second half of potatoes, and remaining grated cheese on top. Raise back to the oven to melt cheese (5-10 min).

Serve hot and with ketchup! :)

No comments:

Post a Comment