Saturday, August 13, 2011

Šokolaadised puuviljamüsli ampsud

Uue kodu sisustamine ja korrastamine käib täie hooga... eile ja täna siis jälle väikesed edasiminekud. Kardina kangad said valitud, kuigi meil veel mööbel pole kohale jõudnud, et suht mälu järgi käis see kõik aga loodan, et valik sai hea, vähemalt kardinad iseenesest mulle väga meeldisid, nüüd jääb loota, et nad ka lõpuks kõik kokku sobivad.

IKEAst sai ostetud garderoobikapp, kapi jupid lasime lisatasu eest endale koju tuua ja tellisime ka montaaži kuna endal siin tööriistu napib. Miks ma seda aga räägin? Maksime kapi kohaletoomise ja kokkupaneku teenuse eest, ja see summa ei olnud üldse mitte väike! Ja kuna kapp sisaldas ka riidepuude riputustorusid ja sahtlite käepidemeid, siis need anti meile poes kohe kaasa, et me need väiksed jupid ise koju tooks. Olgu, meil ju pole raske neid ise koju tuua, muidugi saame hakkama. Aga, mis montaaži käigus täna selgus, et kuna me need asjad tõime ise koju, siis ei leidunud neid ka töömeeste montaažilehel ja nad esialgu keeldusid neid paigaldamast (seekord oli ainult 2 meest, ei olnudki 3, hihii :) ). Ma siis tegin töömeestele kurba nägu, et meil pole akutrelli ja muid tööriistu, et need asjad külge saada ja käisin seal kapi ees mõtlikult, ei oska ju nii palju keelt ka, et kõik selgeks rääkida. Ja üleüldse, mu arust kapp on koos ja töö teostatud siis kui kõik jupid, mis sinna külge peavad käima on ka seal küljes, kuidagi teisiti on minu jaoks täiesti arusaamatu ja ebaloogiline. Vanemal mehel hakkas ilmselt minust kahju ja hakkas neid vaikselt sinna ette mõõtma ja akutrelliga sahtlitele auke puurima... noorem aga oli tõre ja tükk aega pomises miskit, et me ei olevat selle paigaldamise eest maksnud jne ...vahel on ikka hea olla naine, vähemalt ühel mehel hakkas must kahju ja kapp sai otsast lõpuni kenasti kokku pandud. ...huvitavalt ikka käivad siin need asjad...

Kui nüüd blogi teema juurde tulla siis niinimetatud müslikäki mõte oli mul juba ammu, lõpuks sain selle ka teostatud ühe leivateo käigus, kui niikuinii ahju olin sunnitud kuumaks kütma. Järgmine kord teeksin aga poole koguse, sest algul polnud mul plaanis nii palju erinevaid kuivatatud puuviljasid kasutadagi aga lõpuks said retseptile lisatud kõik kapinurgas seisnud mustad ploomid, virsikud ja viigimarjad.


Kahe pika "vorsti" jaoks:
5 dl kaerahelbeid
3 dl sarapuupähkleid
4 dl kuivatatud virsikuid
2 dl kuivatatud ploome
4 dl kuivatatud viigimarju
180 - 200 g tumedat šokolaadi (70%)
80 g võid
100 g suhkruga kondenspiima

Keerasin ahju 200 C kraadile soojenema ning valmistasin ette paberiga küpsetusplaadi.

Kaerahelbeid ja pähkleid röstisin kuumas ahjus oma 10-12 minutit, vahepeal käisin neid segamas ka. Liiga pruuniks pole neid mõtet ka röstida, ebameeldiv kõrbemaitse võib juurde tekkida. Tõstsin välja ja lasin pisut jahtuda.

Mõõtsin kuivatatud puuviljade kogused välja ning hakkisin neid pisut väiksemaks, et hiljem blenderdada lihtsam oleks. Puuviljad segasin kokku kaerahelveste ja pähklitega ning blenderdasin kolmes osas üsna peeneks massiks (osad pähklid jätsin terveks, arvasin, et nii on vahvam). Kui kõik peenestatud sai, sulatasin šokolaaditükid koos võiga mikrolaineahjus (10+10+10 sekundit, vahepeal segades). Lõpuks segasin šokolaadi "müslipuru" sisse, lisasin kondenspiima ja tekkis selline voolitav mass. Kuna kogus oli suur, siis tegin kaks pikka vorsti küpsetuspaberi abil. Osa veeretasin peopesas ka ümmargusteks trühvliteks. "Müslivorstid" panin külmikusse tahenema, et hiljem käia külmiku ust kulutamas ja endale sealt vorstist maiustamiseks viile lõigata.






Healthy Chocolate Oat Snacks with Nuts and Fruits


5 dl rolled oats
3 dl hazelnuts
4 dl dried peaches
3 dl dried black plums
4 dl dried figs
180-200 g dark chocolate (70%)
80 g butter
100 g sweetened condensed milk






Preheat oven to 200 C degrees. Line a baking sheet with parchment paper and rost oats and hazelnuts until nice and light brown. Don't over bake. Let them cool slightly.


You may cut dried fruits little smaller to ease the blender work. Mix fruits with roasted oats and nuts and process in a food processor or blender (I did it in 3 separate batches). 


Melt chocolate with butter in microwave (10+10+10 sec, stirring occasionally). Add melted chocolate and condensed milk to the mixture and roll balls if you like or make sausage shapes in parchment paper. Let them stand in refrigerator to harden couple of hours. If you did sausages, cut slices before serving.

No comments:

Post a Comment