Saturday, June 11, 2011

Kaneeli-suhkru paisukesed

Inglise keeles on selle asja nimi popovers, aga mis see eesti keeles võiks tähendada? Hmm, ei tea. ...Härra küsis, et kas need on pontšikud? Nojah, miks ka mitte, ahjupontšikud. Igatahes mitte kaneeliampsud, nagu ma neid algul ekslikult tahtsin nimetada, sest ühe ampsuga sellist hämmastava kujuga kerkinud asja küll kohe kuidagi süüa pole võimalik. Algul kui ma selle retsepti leidsin, kunagi aasta tagasi, siis ei osanud ma ettegi kujutada, et need nii suureks kerkivad ja panin mustandina kirja kaneeliampsud :) Vot sulle ampsu! Sellegi poolest on need hiiglaslikuks kerkivad kakukesed väärt proovimist sest nad on ahjusoojana meeletult maitsvad ning kui neid teha, saab esimesel korral ikka väga üllatuda, kuidas nii vähesest tainast võiks ahjus midagi nii suurt välja vormuda, ma olin sunnitud igatahes Härrat vahepeal kööki kutsuma, et näidata, mis meil seal ahjus toimub. Lahe!


Kui sul pole kõht hommikul korisevalt tühi, siis miks mitte valmistada neid hommikusöögilauale, sest nad on vahva vaheldus pannkookidele. Sobivad süüa niisama kaneeli-suhkruselt kui ka koos moosi või magusa kohupiimaga või miks mitte ka värskete marjadega. Sest sinna kakukese sisse tekib nii vahvaid lohukesi, et neid võib igasuguse hea kraamiga vahetult enne söömist täita. :)


12 kakukese jaoks:
2 spl võid (sulatatud)
3 muna (L)
2,4 dl piima
1 tl meresoola
1,5 tl suhkrut
2,4 dl nisujahu

Kaneeli-suhkru katte jaoks:
~0,6 dl sulatatud võid
1 dl suhkrut
1 tl kaneeli

Keerasin ahju 205 C kraadile soojenema ja määrisin muffinivormid võiga kokku (mul on silikonist kaks 6-muffini küpsetamise vormi).

Mikserdasin kausis esmalt kokku kõik taina komponendid peale jahu. Kui segu oli ühtlane, lisasin jahu ja mikserdasin veel umbes 10 sekundit kuni jahu tainasse segunes. (Tainas tuleb vedel, ära ehmu.) Jagasin taina vormidesse, täitsin vormid vaid poole jagu ning tõstsin ahju 30-35 minutiks, kuni kakukesed kerkisid ilmatuma suureks vormist välja ning värvusid ilusaks kuldpruuniks.

Ahjus, umbes poole küpsetusaja peal.

Võtsin kakukesed ahjust ning pintseldasin kohe kuumana kokku sulavõiga ja veeretasin neid siis kaneeli-suhkrusegus. Ilma võiga pintseldamata ei jää suhkur kakukeste külge.


Cinnamon-Sugar Popovers

These cinnamon-sugary treats are sooo good, all-around glorious. The best way to eat them is nice and warm out of the oven, as a breakfast! But, they will still be yummy the next day if kept in a air-tight container.



Recipe from here
makes 12 pcs

Ingredients for batter:
2 tbsp butter, melted
3 large eggs
2,4 dl whole milk
1 tsp sea salt
1,5 tsp granulated sugar
2,4 dl all-purpose flour

for cinnamon-sugar coating:
~0,6 dl butter, melted
1 dl granulated sugar
1 tsp cinnamon

Preheat oven to 205 C degrees. Butter a standard-sized muffin tin for 12 muffins and set aside.

In a blender, combine the butter, eggs, milk, salt, and sugar. Whiz for a few seconds until combined. Add in the flour and whiz for about 10 seconds until fully combined. The batter is runny, don't worry. Pour into the greased muffins cups, filling each 1/2 of the way full.

Bake for 30-35 minutes, or until deep brown in colour. Meanwhile combine the cinnamon and sugar in a medium-sized bowl an melt the butter.

Brush each popover with the melted butter, and then dredge each in the cinnamon-sugar while they are still hot.

2 comments:

  1. Suurepärane retsept, aitäh! Lapsele väga meeldisid.

    ReplyDelete
  2. Palun, palun! Tore, et meeldisid. :)

    ReplyDelete