Friday, December 25, 2009

Piparkoogi-pähkli Jõulutort





Tegime koolis päris ise, algusest peale, piparkoogi tainast. Eelmine õhtu käisin ekstra selle tarvis koolis suhkrut kõrvetamas. Ma pole kunagi varem suhkrut kõrvetanud ning ilmselt ilma teadja kõrvalseisjata oleks ma ammu arvanud, et keedan katuse tõrvamiseks sobivat materjali vms ja oleksin kodus selle ära visanud, kuid tegelikult pidigi suhkrukõrvetamine sellisena välja paistma. Uhke tunne oli küll kui lõpuks tainas valmis sai. :)


Nii aga kuna ma piparkooke ei ole veel aega saanud küpsetada, siis otsustasin jõululõuna tarvis küpsetada piparkoogi tordi. Lõunasöök oli täisuslik, koos vahvate sõpradega, kes kõik olid nii tragid olnud ja midagi lauale panemiseks kaasa meisterdanud. Mina siis panustasin järgneva tordiga seda imetoredat jõuluüritust.




Põhjad
1 kg piparkoogitainast

Kreem
500 g hapukoort (20%)
200 g vanillimaitselist kohupiima
100 g valget šokolaadi

Määrimiseks
murakamoos
pohlamoos

Kate
250 g hapukoort (20%)
2 dl maapähklivõid
130 g valget šokolaadi
50 g hakitud pähkleid

Rullisin taina küpsetuspaberil paraja suurusega tükiks, et saaks koogivormiga surudes parajad rattad. Mina sain oma kilosest tainast 5 ümmarguse koogivormi suurust ketast. Küpsetasin koogipõhjad 200 kraadises ahjus, selleks kulus ligikaudu 12 minutit ühe põhja kohta.

Sulatasin šokolaadi ja segasin ülejäänud kreemi komponendid hulka ning asusin kooki kokku panema. Vahele määrisin ka kihiti erinevaid moose.

Jätsin koogi külmikusse seisma, et küpsis pehmeneks ja maitsed seguneksid.  Alles järgmine päev enne küllaminekut katsin koogi valge šokolaadi maapähklivõi kattega ning viimistlesin ääred röstitud pähklitega. Katte jaoks sulatasin šokolaadi ning soojendasin teises kausis ka maapähklivõi ja hapukoore segu, et need šokolaadiga paremini seguneks.


No comments:

Post a Comment