Friday, March 26, 2010

Sarapuupähkli-apelsini mõrušokolaaditrühvel

Teised trühvlid, mida koolitöö jaoks tegin, nõudsid rohkem mässamist ja nõude määrimist, kuna tahtsin neid teha veidi erilisemaid. Trühvli massi tuli nii meeletult palju, ma vist alustades ei mõelnud väga selge peaga :), et tegin igasuguseid erinevaid variante viimistlustest, kuid kirjutan siin kõige kaunimatest.


300 g tumedat šokolaadi (kasutasin 100 g 70%, ülejäänud 50%)
200 ml vahukoort
10 g puhastatud, hakitud apelsini koort (umbes poole apelsini koor)
10 g likööri (kasutasin Riga Black Balsam Currant)
umbes 25 g röstitud ja kooritud sarapuupähkleid
100 g tumedat šokolaadi trühvli aluse tegemiseks

Mul oli alustuseks abiks väike õetütar, kes aitas mul pestud apelsinikoored valgest kooreosast puhastada, mulle jäi vaid hakkimise vaev.

Kuumutasin kastrulis vahukoore keemiseni, tõstsin tulelt ning tükeldasin sisse suure hulga šokolaadi (3 tahvlit ja natuke veel pealegi). Segasin vispliga kuni kõik šokolaad oli täiesti sulanud ja moodustunud kreemjalt paks mass. Segasin juurde peeneks hakitud apelsini koore ning jätsin jahtuma, et lisada viimaks ka liköör.

Täitsin lusikaga jäävormi lohukesed ning tipuks panin röstitud sarapuupähkli. Lootuses, et need sealt lohukestest kergesti välja tulevad, panin vormi külmkappi, kuid niisama lihtsalt ma neid sealt kätte ei saanudki. Kuna kell oli palju, jätkasin oma trühvlitegu ka järgmine päev. Alustuseks sulatasin vesivannil veel ühe tumeda šokolaadi, et teha väikestes paberist kommivormides trühvlitele põhi. Tõstsin lusikaga natuke sulašokolaadi vormi põhja ning selle otsa jäävormist mütsikese. Jäävormist sain trühvlid nii kätte, et kastsin vormi korra põhjapidi kuuma vee sisse, ning pähkist kinni hoides sain trühvli kätte. Järgmine kord tean, et minu jäävormid ei sobi trühvlite tegemiseks, sest kui aus olla, siis isegi jääd on sealt raske kätte saada.

Kihiliseks saaks teha ka lihtsamini... kõigepealt peaks sulašokolaadiga trühvli põhjad valmis tegema, laskma külmas veidi taheneda, ning siis trühvlimassi peale tõstma, pähkel kaunistuseks ja külma tahenema. Kirjutasin oma keerulise variandi, et seletada seda trühvli välimust, millised nad minul said. Väga peen mu arust. :)

Jäävormidest ülejäänud segu kallasin suurepõhjalisse säilituskarpi ning panin külmkappi tahenema (2-3 tunniks). Väikese lusikaga võtsin parajad tükikesed tahkunud šokolaadimassist ning veeretasin kakaopulbris ilusateks ümmargusteks pallideks, pähkli peitsin ka sisse ära.

Sellest kogusest sai terve hulk pallikesi, et ma ei jõua neid kokku lugedagi. Õhukindlas säilituskarbis peaksid nad säilima kenasti 10 päeva, pean vist osa minema turupeal maha müüma :) Järgmine kord teeksin vaid kolmandiku kogusest, et oleks parasjagu maiustamist kahele.


No comments:

Post a Comment