Thursday, December 3, 2009

Talle-tomatisupp

Täna oli õues veidi vilum ilm - kraadidelt külmem ja tuuline - selline ilm kohe nõuab sooja vürtsist kõhutäit päeva lõpetuseks, et soe uuesti naha vahele saada.



Supi sisse panekuks:
450 g talle liha (tagatükk)
1 suur porgand
2 väikest sibulat
4 küüslauguküünt
1 klaas vett
500 g tomatipastat
3 loorberi lehte
roseepipart (jahvatatuna veskist)
maitsestamiseks soola ja veel jahvatatud musta pipart

Tükeldasin talle liha kuubikuteks (umbes 3x3 cm), praadisin tulikuumal pannil vähese oliiviõliga igast küljest põnusalt pruuniks. Kui liha pannil särises koorisin ja hakkisin ruttu porgandi, sibulad ja küüslaugu. Sibulat ja küüslauku ma väga peeneks seekord ei hakkinud. Kui liha oli kenasti pruuni värvi saavutanud, tühjendasin praepanni supipotti, panin potile kaane ka peale, et liha soojas hoida seni kuni köögivilju praadisin. Lisasin uuesti pannile törtsu oliivõli ja praadisin köögiviljad ka kenasti pruuniks. (Selgituseks, et praen mitte ainult maitse parandamiseks, vaid ka selle pärast, et porgandis sisalduv A vitamiin (beeta-karoteen) on inimesele omastatav kui porgand on eelnevalt rasvainega kuumutatud.) Nii, kui kõik praetud, lisasin köögiviljad ka lihale hulka. Tõstsin poti tulele. Lisasin tsipa vett, tomatipasta, loorberi ja ohtralt soola ja pipraid, eks igaüks ikka oma maitse järgi. Supp podides kaane all tasasel kuumusel veel umbes 15 minutit, et supi leem ja maitsed omavahel seguneksid.

Neile, kellele tomatisupid meeldivad, on see supp ka kindlasti suurepäraseks kõhutäiteks. Minule väga meeldis.

No comments:

Post a Comment