Saturday, October 30, 2010

Peedisupp veiselihaga

See supilugu sai alguse teisipäevaselt turult, kui sõbrantsiga sai kilo peeti ostetud ja see pärast sõbranna juures sõbralikult pooleks jagatud. Tema sai oma supi juba ammu valmis tehtud ja kiitis väga, et see oli nagu tal kodus isa keedetud supp. Kertu ei olnud miskipärast seda suppi kordagi siin Türgis teinud, seostas seda ainult Eestiga millegipärast, nüüd siis killuke Eestit tema Türgi kodus. :)

Boršisupp on küll mu üks lemmiksuppe aga mulle ei meeldi millegipärast see sõna "borš", kuidagi nii võõras on see mulle nüüd, eriti just kirjapildis, imelik... Peedisupp ilusas eesti keeles kõlab kuidagi palju paremini. Võibolla selle pärast, et nüüd kui ma ise Eestis ei ela, tundub see nimi sellele supile võõras nagu polekski kodumaalt pärit...

...pidin siis ka järgi proovima selle supi nii nagu sõbrants seda tegi... ja oli tõesti hea ja kodune!


Vaja läks:
pisut õli praadimiseks
~400 g veise guljašiliha
2 porgandit, viilutatud
1 sibul, hakitud
3 küüslauguküünt, hakitud
2 peeti, riivitud (toorest)
soola, pipart
keevat vett nii palju, et saaks paraja paksusega supp

Lõikasin veiseliha pisemateks suupärasteks kuubikuteks. Ajasin õli pannil kuumaks ning pruunistasin veiselihatükid. (Mina teen oma supid kogu aeg suure vokk-panni sees, aga hea paksupõhjaline supipott sobib ka väga hästi.) Samal ajal hakkisin porgandid, sibula ja küüslaugu. Lisasin needki üksteise järel liha juurde praadima. Maitsestasin segu soola ja pipraga. Lõpuks sain ka peedi riivitud ning lisasin pannile. Kuna minu liha väga rasvane ei olnud, siis pidin õige pisut õli vahepeal juurviljade kuumutamiseks lisama. Vett ei lisanud ma enne kui kõik sai rasva sees pisut läbi kuumutatud. Lõpuks siis lisasin sortsu keevat vett ning lasin kaane all tasasemal tulel juurikatel ja lihal pehmeks haududa. Vahepeal käisin suppi segamas ning lisasin vähehaaval veel vett kui see oli ära auranud, kokku kuumutasin suppi umbes tunni jagu, et liha mõnusalt pehmeks saaks. Lõpuks lisasin keedetud vett veel nii palju, et sai paraja paksusega supp ja lasin veel korra keema tõusta (nagu pildilt paistab, siis mulle meeldivad paksemad supid). Vajadusel maitsesta lõpus ka soola ja pipraga.

Mulle meeldib peedisuppi süüa hapukoorega, minu puhul siin siis jogurtiga.




Borscht - Red Beetroot Soup

This is something from my childhood and memories from my sweet home Estonia. It is called in Estonian: borš, but I like to call it simply as beetroot soup (in Estonian: peedisupp). 

Hot borscht is a hearty soup. It is almost always made with a broth made of beets. It usually contains heavy starchy vegetables including potatoes and beets, but may also contain carrots, spinach, and meat. It may be eaten as a meal in itself, but is usually eaten as an appetizer with thick dark bread.



4-6 serves:
a little oil for frying
~ 400 g beef, pre-cut into stew size pieces

2 carrots, halved sliced
1 onion, chopped
3 cloves of garlic, chopped
2 beetroot, grated (raw)
salt, pepper to taste
boiling water so much that could be a sufficient thickness of the soup

In a medium frying pan, heat the oil and fry beef stir and cook until the meat is well browned all over. Add one by one the carrots, onion, garlic and grated beets and cook, stirring frequently, for about 10 minutes, until they are just tender. Add some extra oil if needed, salt and pepper to taste, then stir to mix and cook for 5 minutes more.

Add a little boiled water, cover and cook on medium heat, stirring frequently. If there is not much stock left, add water to it. Cook until the meat it tender (depending on your beef, it will take from 20 minutes to 40 minutes). 

Add boiling water so much that could be a sufficient thickness of the soup. Bring to a boil. Adjust seasoning to taste.

Ladle into intividual serving plates and top with a dollop of plain yogurt or sour cream. Serve with bread.

No comments:

Post a Comment