Tuesday, March 8, 2011

Hõissa Vastlad!!!

Täna on üks tore päev, kui ainult Istanbuli ilm ka normaalsemaks hakkaks... Ilmateade lubas meile siia tänaseks ja homseks vägevat tuult ja lumetormi. Käes nad nüüd ongi, tuleb lund ja rahet vaheldumisi ja tuul vingub nii kõvasti akna taga, et rõdul mööbel ei taha omal kohal püsida. Sulliga õue minnes oli mul ka pisut mure, et äkki tuul viib mu koerakese kaasa :)

..Aga soojaks köetud toas tormi eest varjus olla on kaa vahva, sest vaatamata sellele, et meie siin ei saa vastlapäeva puhul liugu lasta ega suitsulihaga hernesuppi süüa, siis kukleid saame me aga küll kahe suupoolega pista. Proovisin teha ka eelmine aasta kukleid, aga neid ei anna tänavustega võrreldagi!!! Tänane retsept pärit Perenaine.ee'st ning järgisin näpuga täpselt retsepti ja ainult jahu panin supilusika jagu rohkem, aga rohkem ka ei julgend jahuga liialdada kuigi tainas näppude küljest päris lahti ei löönud, sest sõtkumise lõpuks oli tainas mu arust juba piisavalt ilus küll, sitke ja läikiv, nagu Eva sõnul olema pidigi. Kukleid veeretada oli sellest tainast imelihtne, kerkisid ka kui mühin ja kuklid jäid küpsedes pehmed ja hõrgu maitsega. Nojah, eks tainas oli ju palju võid ja suhkrut, aga need meie elu maitsvaks ja magusaks teevadki! Soovitan seda retsepti!!!



Mina tegin seekord kahekordse koguse tainast, sest lubatud 12 kuklist oleks mulle ilmselgelt väheseks jäänud, sest jätkasime ka see vastlapäev eelmine aasta alustatud traditsiooni, et Härra tutvustab oma Türgi kolleegidele Eesti kombeid. Minul sai sellest kogusest 30 natuke väiksemat kuklit kui nö keskmine kukkel, need rändasid peaaegu ahjusoojana kodust välja, ning lisaks 11 minikuklit nn Eesti kommuunile Istanbulis. :)


Tainas 10-12 keskpärase kukli tarvis:
2,5dl sooja piima
25g presspärmi või 1 pakk kuivpärmi (7g)
1 munarebu (+1 rebu määrimiseks)
0,5 tl soola
1 dl suhkurt
0,5 tl purustatud kardemoniseemneid (5-7 kupart)
7 dl nisujahu
100 g võid

Täidiseks:
mustsõstramoos
vahukoorekreem:
     200 ml vahukoor
     250 g kohupiimapastat
     2-4 spl suhkrut (oleneb, kas kohupiim on juba eelnevalt magus või mitte)
     1 tl vanillsuhkrut

Hõõru presspärm vähese (36-kraadise) piimaga vedelaks ja lisa ülejäänud piim. Kuivpärm sega esmalt vähese jahuga ning klopi siis (ca 40-42 kraadise) piima hulka. Lisa toasoe muna, sool, suhkur ja kardemon. Sõelu kaussi pool jahukogusest ja sõtku paar minutit. Seejärel lisa edasi sõtkudes ülejäänud jahu, jättes esialgu 1 dl järele. Lisa tükkidena pehme või ja sõtku tainas uuesti ühtlaseks. Sõtkumist jätkates lisa vähehaaval nii palju jahu, et tainas oleks elastne ja läikiv ning lööks käte ja kausi küljest lahti.

Kata tainakauss rätikuga ja tõsta sooja kohta kerkima. Tainas peaks kerkima 2x, milleks võib kuluda tund või isegi rohkem.

Raputa laud vähese jahuga üle, kaabi tainas kausist välja. Sõtku kergelt läbi, et suured gaasimullid lõhustuksid. Vormi soovitud kuju ja suurusega saiad ning tõsta küpsetuspaberiga kaetud plaadile. Kata kareda rätikuga ning lase soojas kohas ja tuuletõmbuseta kohas 2-kordseks kerkida. Pintselda toasooja lahtiklopitud munaga, (kuhu on lisatud tilk vett ja õige pisut soola) ja küpseta ahju keskosas 225-kraadi juures 10-12 minutit.

Lõika jahtunud kuklitel ülemine osa õhukeselt ära, määri alumised pooled moosiga ja tõsta peale vahukoorekreem. Aseta kaanekesed uuesti peale ja raputa üle tuhksuhkruga.

Vahukoorekreemi jaoks vahustasin vahukoore poole suhkruga. Segasin eraldi kausis kokku kohupiimapasta (Süzme yogurt), ülejäänud suhkru ja vanilliga, et *kohupiim pehmeneks ja oleks kergem vahukoorele lisada. Ühendasin ettevaatlikult segud ning panin kreemi pritskotti. 


*meil siin tegelikult päriselt pole kohupiima, aga see süzme yogurt on midagi kohupiimapastale väga sarnast. Ta on paks, isegi tihe võiks öelda ning rasvasuselt ka veidi rammusam (~4%) kui siin teised saadaolevad jogurtid.

Vastlapäeval võivad lilled ka tulla, kui juhtub naistepäev samale päevale sattuma... :)


Ilusat ja maitsvat naistepäeva teile kõigile!!!




Semla or Vastlakukkel (Estonian)

The name semla (plural, semlor) is a loan word from German Semmel, originally deriving from the Latin semilia, which was the name used for the finest quality wheatflour or semolina. The oldest version of the semla was a plain bread bun, eaten in a bowl of warm milk. But modern version of Estonian semla consists of a cardamom-spiced wheat bun which has its top cut off, and is then filled with whipped cream and jam if you like.The cut-off top serves as a lid and is dusted with powdered sugar.

In addition to today being International Ladies Day, its also a Shrove Tuesday on second Tuesday in February, during Lent. Shrove Tuesday is rather big thing in Estonia and on that day people do the following things:
  • sledding downhill with family (in case there is snow)
  • eat split pea and smoked ham soup (really good)
  • eat Semla (it is must if you miss the other two :) )

For 10-12 Semla buns you'll need:
2.5 dl of warm milk
25d fresh yeast or 1 package active dried yeast (7g)
1 egg yolk (+1 yolk for egg wash) at room temperature
0.5 teaspoon salt
1 dl sugar
0.5 tsp ground cardamom
7 dl wheat flour, sifted after measuring
100 g butter at room temperature (melted)

Filling:
black currant jam
whipped cream (200 ml)

Rub pressed yeast with a little of warm milk (36 C), add the remaining warm milk. If you use dried yeast, mix it with half of flour first and then add the warmed milk (40-42C), mix, add egg, 
salt, sugar and cardamom. Add almost all remaining flour (let 1 dl aside), knead, add butter knead to smooth again, add little by little remaining flour and work the mixture into a nice yeast dough that doesn't stick to your hands and the bowl. Cover the bowl with a clean kitchen cloth or film and place into a warm place to rise. Leave until doubled in size (1 hour).

Knead the dough lightly, then roll into 10-12 balls (or more if you'd like smaller semlor) and place onto greased baking sheets. Cover with a towel, and allow to rise until doubled in bulk, 35 to 40 minutes.

Now brush buns with a beaten egg wash and bake in a preheated 225 C oven for about 10-12 minutes, until the buns are nicely golden brown. Transfer onto a metal rack to cool, and cover with a kitchen towel (this keeps the buns soft and moist).

Cut a top off each lenten bun. Fill each shell with a spoonful of jam, pipe whipped cream on top. Replace the cut-off top onto the buns, and dust with confectioner's sugar before serving.

No comments:

Post a Comment