Monday, March 28, 2011

Punane läätsesupp

Kallid eestimaalased, mul on nii kahju uudistest jälle lugeda, et teile sinna aina lund ja tuisku ilmataadi poolt juurde antakse. Meil Istanbulis on õues juba suur kevad - päike paistab, pargis lilled õitsevad ja sooja juba 17 kraadi. Päikese käes pole enam jopet isegi selga vaja... Tuleks see kevad juba rutemini Eestisse kaa! (Eks mu soovidel on muidugi omad kasud ka sees, tulen ju minagi juba kahe nädala pärast jälle Eestisse, tahaks siis linnulaulu kuulda, kevade õhku sisse ahmida ja lumikellukesi ja sinililli päikselistes kohtades imetleda...)

Tegin kodus üle pika aja ise süüa :) seekord ehtsat Türgi suppi, muidugi oma väikeste mugandustega, aga mulle maitses. Järgmine kord paneksin võibolla vähem läätsesid, ma ei osanud neid esimene kord doseerida, ning supp sai pisut paks, et pidin keedetud vett pärast juurde lisama, aga see võttis jälle supi maitsekust vähemaks... kirjutan retsepti juba vähendatud läätse kogusega, siis peaks supp tulema selline nagu siin Türgi restoranid pakuvad - Mercimek çorbası.


4-5 portsjonit:
1 sibul
2 spl oliivõli
1 keskmist porgandit
2 punast paprikat
~1 liiter keedetud vett (või puljongit)
1,5 dl punaseid läätsesid
1 tl meresoola
2 tl jahvatatud punast pipart (mul oli Türgi kebabi maitseainesegu)
2 spl tomatipastat
poole sidruni mahl
jahvatatud musta pipart

Hakkisin köögiviljad parajateks tükkideks ning lisasin järgemööda õliga kuumaksköetud vokkpannile: sibul, porgand, natukese aja pärast paprika ning valasin kuuma vett peale ning lisasin ka läätsed. Lasin supil keema tõusta ning keetsin oma 20 minutit kuni läätsed olid pehmed. Valasin kogu supi blenderkannu ning püreestasin. Valasin supi uuesti keedupotti, pigistasin sidrunist mahla supi sisse ja lasin veelkord keema tõusta. Vajadusel lisa veel kuuma keedetud vett ning maitsesta lõplikult soola ja pipraga.

Serveeri kuumalt koos sidrunilõiguga, et soovi korral saaks supile veel sidrunimahla peale pigistada, ning krõbeda saia või leivaviiluga.




Turkish Mercimek çorbası - Red Lentil Soup
Ingredients (serves 4-5):
1 chopped onion 

2 tablespoons olive oil
1 chopped carrot
2 chopped red paprika

1,5 dl red lentils
1 liter of water (or stock)
1 teaspoon sea salt

2 teaspoons red pepper
2 tablespoons tomato paste
0,5 fresh lemon juice

additionally salt, pepper to final taste

Peel and chop the onion and carrots finely. Fry in the oil until they start to soften, but are not browned. (The onions should look transparent). Add chopped paprika, lentils and water, with some seasoning (go easy at this stage). Simmer over a gentle heat until the lentils are soft about 20 minutes. Blend in a food blender. Pour it back to the pot, add lemon juice and heat it up once again. Add boiled hot water if needed and season with salt and pepper to taste.

Serve hot with wedges of lemons to squeeze in to the soup to taste. Some nice crusty bread makes a perfect accompaniment!

Once made, the soup can be kept cool in the fridge for several days and consumed at your leisure with delight and satisfaction.

No comments:

Post a Comment