Saturday, June 4, 2011

Võilillemesi

"Kuidas sa seda võilille mett tegid? Käskisid mesilastel ainult võilillelt õietolmu korjata ja siis korjasid neilt selle mee kokku?"

"Kas võilillemesi on midagi sellist nagu "Vale murakamoos"?"

...selles laadis küsimusi oli veelgi kui teatasin erinevatele inimestele rõõmsalt oma saavutustest, et ma võilillemett tegin aga kõik ei tule praegu enam meelde. Ja tegelt on iseenesest nendes mõlemas küsimuses pisike tõetera sees - mängisingi ise ju ühte mesilast, kes maja taga õielt õiele keksis ja kogu selle ilusa võilille kollase osa topsikusse kogus ning hiljem sellest "mee" valmis keetis. Ma kogusin õielehed kohe ilma roheliste nupsudeta, nii et need jäid pisut õnnetult minust aasale võilille varre otsa kõlkuma. Ja kuna need võililled olid korjatud kaugel eemal linna- ja maanteetolmust, ei hakanud ma neid ka vee all eraldi loputama, et kõik väärtuslik õietolm ikka "mee" sisse saaks.


Võilillemesi:
~0,7 L võilille kollaseid osi
1 L vett
1 kg suhkrut
0,5 sidrunit (koos koorega)


Korjasin lilli päiksepaistelise ilmaga ja ainult võilille kollast osa, ilma rohelise nupsuta! Panin saagi koos liitri külma veega keedunõusse ning lasin keema tõusta. Jätsin poti kaanega kaetult sooja pliidi servale üleöö tõmbama (6-8 h). Hommikul kurnasin sõela abil tõmmise ja pigistasin peopesas võililledest viimsegi piisa välja. Valasin vedeliku tagasi keedupotti ning kaalusin sinna sisse suhkru ja viilutasin sidruni. Lasin sel keeda kuni vesi piisavalt aurustus ning tekkis siirupitaoline vedelik (~2 h või rohkem). Sidruniviilud õngitsesin potist välja, neid võib kasutada tee magustamiseks või koos võisaiaga nahka pista, viimane oli eriti hää!  Saadud "mee" villisin kaanega suletavatesse purkidesse ning lasin täiesti maha jahtuda enne kui purgid külmikusse tõstsin. Kaua selline mesi säilib, puudub mul kogemus, aga arvestades suhkru kogust ei tohiks kiiret riknemist karta.


Võilillemesi on mesimagus, sobib kasutada seal, kus muidu mett kasutaksid (pannkookide, võisaia peal jne) ning maitseb üldjuhul ka neile, kes muidu mett ei armasta või on tavalise mee vastu allergilised.



Dandelion Honey

Dandelion honey is great on toast, muffins, pancakes... with tea... Good stuff!!! :)



You'll need:
~0,7 L dandelion petals
1 cups water
0,5 lemon, thick slices
1 kg granulated white sugar

Pick dandelion flowers during the daylight on a sunny day while in full bloom, remove petals, then measure petals only.

Place petals in a heavy saucepan along with the water. Bring to a boil. Remove from heat and let steep for 6-8 hours.

Strain dandelion tea through cheesecloth and discard solids. Place in a heavy saucepan and bring to a low boil. Add sugar while stirring until sugar is dissolved. Add sliced lemon (with peel). Let it simmer to desired syrupy thickness (may take up to 2 hours or more). Remove lemon slices. Pour into jars, let cool completely and store in fridge.

No comments:

Post a Comment