Monday, June 6, 2011

Purukook moosiga

Eelmine nädalavahetus oli Peipsiveerel kalapüük ja suur "pere" koos. Mina sain "merele" tervelt kolm korda, kaks esimest neist tulin tühjade kätega tagasi, okei, kogemusi sain tüürimehena kuhjaga ja kobrast nägime kaa! Kolmas kord aga õnnestus isegi minul kalamehena suurepäraselt, kinni sain nabitud ühe suurema haugipoisi, kelle me siis ka endaga kaasa võtsime.. oeh, mul on alati nii kahju nendest kinnipüütud kaladest, aga kala maitseb mulle ju kaa.. ülejäänud kolm haugi olid aga õnneks veel üsna pisikesed, et lasime need vette tagasi, las kasvavad veel. No ega tegelt ei ole ma üldse õige kalamees kah, mulle meldib merel käia, loodust nautida, kalapüügi protsess, ootusärevus jne... aga kinnipüütud kaladega ei taha ma üldse tegemist teha ennem kui juba söögilauas. Keda kalajutt ja -retseptid huvitavad, siis pererahvas puhastas haugi ära, lõikas viiludeks, maitsestas soolaga ja praadis pannil munasse ja jahusse kastetuna pruuniks, ning lõpus lisas pannile sortsu vett ja lasi kaane all kalal õige hääks ja pehmeks haududa, pikalt pole vaja siis enam kuumutada (selline oli meil, kalameestel, üks hommikusöök. Nämma!) :)

No ja kuna suur pere oli koos ja lauale oli ka kooki vaja, siis see ülesanne oli loomulikult minule jäetud. Mõtlesime, et oleks vaja mingit sellist kooki, mis kõigile maitseb, suurtele ja väikestele, ning ära oleks vaja tarvitada moos, sest uus ports tuleb juba ju õige pea peale. Natuke nuputasin ja välja nuputasin - purukook moosiga, klassika! Ja tõesti, see maitses kõigile, isegi peremehele, kes kooki muidu ei armasta, selle üle oli mul eriti hea meel! :)


36 x 32 cm plaadikoogi jaoks:
200 g võid
8 dl jahu
2 dl suhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
0,25 tl soola
3 spl piima

5 dl moosi (soovitavalt hapukam) meil oli tikri- ja mustsõstratoormoos, mõlemaid umbes pooleks

Keerasin ahju 200 C soojenema, ning valmistasin ette küpsetusplaadi -paberiga. (Noh, tegelt on ju maal ikka puupliit, et kraadidest ma seal suurt ei teadnud, usaldasime oma nina ja piilusime aegajalt ahju.)

Hakkisin kõik ühes suures kausis peale piima ja moosi noa abil ühtlaseks peenikeseks puruks, lõpuks lisasin piima ja hakkisin veel veits. Puistasin 2/3 kogusest ettevalmistatud küpsetusplaadile ühtlase kihina, kuhu peale määrisin ettevaatlikult moosi ning puistasin ülejäänud puru kõige peale. Küpsetasime 30-35 min kuni kook oli põhja alt ja ka pealmised purutükid ilusa kuldpruuni värvusega.

Lasime koogil puuplaadil köögirätiku all täielikult maha jahtuda. Serveerisime kohvi kõrvale või klaasi piimaga.





Jam Crumb Cake Bars

It's hard to keep fingers away from these delicious bars... addictive!!! 
I have warned you! :)



For 36 x 32cm cake you'll need:
200 g butter
8 dl flour
2 dl sugar
1 teaspoon baking powder
0.25 teaspoon salt
3 tablespoons milk

5 dl of jam (preferably sour in taste)

Line 36x32 cm cake tray with parchment paper and pre-heat your oven to 200 C degrees.


For the crumb, mix first 5 ingredients with a knife or in a food processor until fine crumbs form. Add milk and mix some more. Scatter 2/3 of the crumb mixture into the cake tray. 
For the filling, gently pour and spread the jam over the crumb base. Scatter the rest of the crumb mixture on top. And bake  for 30-35 minutes, or until the cake is lovely golden brown on bottom and top. 


Cool completely, then cut into squares and serve with class of cold milk or cup of coffee.

No comments:

Post a Comment