Friday, October 7, 2011

Juurvilja-juustuvorm

Kui inimestel parasjagu midagi huvitavat või tarka öelda pole, siis tavaliselt tehakse ilmast juttu... Niisiis, lähenema hakkab juba oktoobri keskpaik ja meil Istanbulis ilmad endiselt mõnusalt suvised. Päeval 24 soojakraadi ringis, päikese käes veelgi soojem. Just paras, ei liiga palav ega külm, pikkadeks jalutusteks parim ilm. Käisime siis eile pargis värskeõhuvanne saamas, neljajalgne sõber ka kaasas... oeh, kuidas talle meeldis seal, nii palju huvitavaid lõhnu ja kõik oravad said kõrgele puu otsa kihutatud. Tubli koer!

Värske õhk väsitab ja teeb hullupööra näljaseks. Peale paaritunnist pargis jalutamist on selline kodune ja kosutav ahjuroog minu arust parim ja eriti hea, kui see juba sind kodus külmikus ootab :) Njah, viimasel ajal ma ei jõua eriti korraliku söögitegemiseni, kõht on selleks hetkeks juba nii tühi, et lähen kergema ja kiirema vastupanu teed - võileivad või piimaga krõbinad. Vormiroogade puhul on aga hea see, et kui suurema vormi jagu süüa varem valmis teha, siis saab sealt viilu kaupa toitu kiirelt üles soojendada  v õ i  siis kohe külmalt süüa, kui nälg juba nii suur, et üldse kannatust pole :)


Kuuele sööjale:
5 keskmist kartulit
1 väiksem suvikõrvits
2 väiksemat peeti (keedetud või grillitud)
4 muna
3 spl jogurtit (hapukoort)
150 g Türgi valget juustu (feta sarnane)
umbes 50 g riivjuustu
soola ja pipart

Keerasin ahju 175 C kraadile soojenema ja valmistasin ette silikonist keeksivormi.

Koorisin ja viilutasin köögiviljad. (Kartulid ja suvikõrvits olid töötlemata, peet aga eelnevalt ahjus fooliumi sees valmis röstitud (200 C umbes tund aega). Mulle meeldib peete ahjus röstida, olenemata, mida ma selle peediga pärast peale hakkan, sest siis ei pea muud tegema kui nad puhtaks pesema, fooliumisse mässima ning ahju pistma. Maitse jääb magusam ja peedi punane värv jääb ka kõik alles mitte ei lähe keeduveega kaotsi.) Munad kloppisin kergelt vähese soolaga lahti, lisasin jogurti ja segasin ühtlaseks. Ladusin õlitatud vormi põhja kartuliviilud, riputasin üle soola ja pipraga, siis läks kiht suvikõrvitsaid, kiht peeti, kiht kartulit, jälle veidi soola ja musta pipart veskist peale. Valasin köögiviljad munaseguga üle ning pudistasin fetajuustu kõige peale. Vorm läks kuuma ahju umbes pooleks tunniks. Vahepeal riivisin juustu, tavalise, midagi Eesti juustu taolist. Poole tunni möödudes, jagasin riivjuustu ühtlaselt vormiroale ja lasin vormil veel umbes 10 minutit ahjus olla kuni juust sulas ja värvus ilusaks kuldpruuniks. Valmidust saab puutikuga testida, et kas läheb kartulitest ilusti pehmelt läbi.


Mina sõin seda vormirooga iseseisvalt, ainult natuke paksu jogurtit (hapukoort) võtsin kõrvale. Härra aga muidugi sõi seda lihaga.



Baked Vegetable Casserole

It is nice side dish or nutritious and satisfying meal by itself. Really easy to make and you may do this ahead and warm it slice by slice whenever you feel hungry.


About 6 serves:
5 medium potatoes, peeled, sliced
1 small zucchini, peeled, sliced
2 small beetroots, peeled, sliced (ready grilled or boiled)
4 eggs (M)
3 tablespoons yogurt or sourcream
150 g feta cheese
~50 g grated yellow cheese
salt and pepper

Preheat your oven to 175 C degrees and brush your baking dish with oil.

Place layer of potato slices, grind some salt and pepper on top, place zucchini as a next layer, then beetroot slices, then another layer of potatoes, again salt and pepper to taste. In a bowl, whisk eggs with al little salt and yogurt and pour over the vegetables. Spread feta cheese on top and bake about 30 minutes. Remove dish from the oven, sprinkle grated cheese over it and bake another 10 minutes until cheese melts and turns golden brown or until toothpick goes softly through the potatoes.

No comments:

Post a Comment