Friday, October 14, 2011

Lumised šokolaadiküpsised

Hurraa, täna sai ostetud lennupiletid Eestisse, viimati sai nii ammu seal käidud, et seda rõõmsam on meel ja ootusärevus juba lausa tapab. Järgmine reede pakin kohvrid, võtan oma väikse pambu kaenlasse ja oleme teel.

Eelmine nädal sai igavusest küpsetatud. Ja hea oli, et küpsetasin ennem küpsisepurgi ostmist, sest nüüd ma teadsin juba täpselt, et purgi ava peab ikka piisavalt suur olema, et küpsised sealt sisse-välja käima mahuks. Nüüd on mul suur ja uhke kuldse kaanega küpsisepurk olemas, peab vaid uue portsu küpsiseid küpsetama, et neid siis kapiserval vahvalt eksponeerida. Kunagi ammu leidsin sellise huvitava küpsise retsepti, kus või asemel on kasutatud sutsu õli ja välimuselt on nad lõpuks nii vahvad, nagu lumised oleks. Hihii, lumest rääkides, vast Eestis veel see aasta lumi nii varakult ikka maha ei saja, kuigi päris vahva ju oleks lumi ka ära näha eestis olles. mitte et ma igatseks külma aega, aga lahe oleks küll. Ei tea ju, millal uuesti jälle Eestisse käima saab? :)


Mina tegin poole koguse originaalretseptist ja sain 33 küpsist:
1,2 dl magustamata kakaod
2,4 dl suhkrut
0,6 dl päevalille õli
2 muna
1 tl vanilje suhkrut
2,4 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
0,25 tl soola

umbes pool dl puudersuhkrut küpsiste veeretamiseks

Segasin miksri abil kokku kakao, suhkru ja õli. Lisasin mikserdamist jätkates ükshaaval munad. Teises kausis segasin kokku ülejäänud kuivained ning ühendasin siis segud omavahel. Katsin kausi toidukilega ning tõstsin külmkappi umbes neljaks tunniks.

Aeg möödas, keerasin ahju 175 C kraadile soojenema ning valmistasin ette 2 küpsetusplaati.

Võtsin kahe teelusika abil tainast, kukutasin selle tuhksuhkrusse, raputasin kaussi, kuni kõik tainapall oli üleni tuhksuhkruga kaetud, vormisin käte abil veel ilusamaks palliks ja ladusin pallid päris suurte vahedega küpsetusplaadile. Hoiatan, need küpsised kerkivad päris palju! :)

Küpsetasin neid 10-12 minutit. Kindlasti jälgida aega ja mitte üle küpsetada, sest siis muutuvad küpsised kuivaks ja pole enam nii maitsvad.

Lasin küpsistel täiesti maha jahtuda enne kui nad õhukindlalt küpsisepurki ladusin.





Chocolate Crinkle Cookies



Recipe from Bitersweet Baker

(I made half of this recipe and got 33 cookies (2 baking sheets))


1 cup unsweetened cocoa powder
2 cups white sugar
1/2 cup vegetable oil
4 eggs
2 teaspoons vanilla extract
2 cups all-purpose flour
2 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon salt
1/2 cup confectioners’ sugar

In a medium bowl, mix together cocoa, white sugar, and vegetable oil. Beat in eggs one at a time, then stir in the vanilla. Combine the flour, baking powder, and salt; stir into the cocoa mixture. Cover dough, and chill for at least 4 hours.

Preheat oven to 350 degrees F (175 C). Line cookie sheets with parchment paper. Roll dough into one inch balls with lightly oiled palms. I used a size 50 cookie scoop to portion the dough, a tablespoon or rounded teaspoon would also work depending on what size you like. Coat each ball in confectioners’ sugar before placing onto prepared cookie sheets.

Bake in preheated oven for 10 to 12 minutes. Let stand on the cookie sheet for a minute before transferring to wire racks to cool.

No comments:

Post a Comment