Tuesday, November 15, 2011

Astelpajupannkoogid

Meie esimene isadepäev möödus rahulikult ja ilma suuremate pidustusteta, küll aga sepitsesin miskit ikka pliidi taga selleks puhuks valmis - hiliseks hommikusöögiks õhukesed ülepanni koogid astelpajumüsliga ja õhtusöögiks selle hooaja esimesed verivorstid, mis ma üllatusena isadepäevaks Eestist kaasa tirisin.

Kunagi ammu sai Luige laadalt see astelpajumüsli ostetud, aga siiamaani ei olnud me seda pakki lahtigi teinud, nüüd siis tegin otsa lahti ja esimeseks proovisin kasutada seda kasulikku kraami pannkoogitainas. Laadal pakuti seda muidu keefiriga segatuna, mis oli väga maitsev ja veeniski meid ostu sooritama. Peale selle sisaldab see müsli palju vitamiine, mineraalaineid ja oomega rasvhappeid, njah iseenesest palju neist nüüd kuumutades minu pannkookidesse alles jäi, aga maitsesid nad küll hästi.


10 õhukese pannkoogi jaoks:
2 muna (L)
2-3 dl piima (jagatud)
2 spl suhkrut
0.25 tl soola
2 dl nisujahu
2 spl astelpajumüslit
2 spl oliivõli + praadimiseks

Tavaliselt ma kunagi ei mõõda pannkoogitainasse minevaid koostisaineid, kõik käib tunde järgi ja nii juba aastaid. Seekord ma siis mõõtsin, et retsept ühe kalli inimese palvel siia kirja panna. Astelpajumüsli võib välja jätta ja piima lisada juurde kui tainas liiga paks saab, et pannil õhukeselt laiali valguda ei taha.

Esiteks kloppisin munad lahti, lisasin umbes poole piimast, suhkru ja soola, vispeldasin segu ühtlaseks. Lisasin jahu ja astelpajumüsli, vispeldasin edasi, tainas peaks saama selline üsna paks (niimoodi tehes väldin jahutükkide tekkimist), siis alles lisasin õli ja veel piima, et tainas lõpuks ikka suht vedel ja voolav saaks. Nüüd võiks tainas veidi seista, et jahu paisuks ja seoks paremini.

Praadimiseks tõstan väikse kulbi jagu tainast õrnalt õliga kaetud pannile, kallutan ja keerutan panni, et tainas ühtlaselt laiali saada ning praen koogid mõlemalt poolt ilusaks kuldseks. Osavamad võivad pannkooke visates ümber pöörata, õhukese labidaga saab aga ka asja aetud.

Astelpaju pannkooke võiks siis serveerida näiteks astelpajumoosi, astelpajumüsliga segatud hapukoorega või kohupiimaga, et seda maitsenüanssi tugevdada ja toetada.


Ilmselt veel päris mitu aastat pean ma Jan Richardit aitama, et isale selle päeva puhul miskit maitsvat meisterdada aga küll ta kasvab ja lõpuks nakatub minu kokkamispisikutest kui käed sõna kuulama ja jalad kandma hakkavad... :)




Crepes with Sea-Buckthorn Muesli

It's my basic crepe recipe with a sea-buckthorn twist this time. This is a simple but delicious crepe batter which can be made in minutes and usually I don't even measure the ingredients. (Sea-buckthorn muesli is optional, you may use vanilla instead to give some extra taste to your crepes.)


10 crepes:
2 eggs (L)
2-3 dl milk (divided)
2 tablespoons sugar
0.25 teaspoon salt
2 dl all-purpose flour
2 tablespoons sea-buckthorn muesli
2 tablespoons oliv oil + praadimiseks

In a large bowl, beat eggs and half of the milk together, add sugar and salt. Add flour and sea-buckthorn muesli, blend until smooth, then add olive oil and the rest of the milk to get nice runny batter. Set aside to rest for 30 minutes at room temperature.

Dip a piece of paper towel in olive oil and use to brush base of a non-stick crepe pan over medium heat. When hot, pour or scoop the batter onto the griddle. Tip and rotate pan to spread batter as thinly as possible. Brown on both sides and serve hot.

2 comments: