Sunday, December 13, 2009

Tomatine tallesupp punase veini ja jalapenoga

Lumi tuli maha ja valgeks läks maa... Loodan, et tänane ilmataadi kink, mis taevast alla sajab - ilus pehme lumi - ikka jõuludeni püsima jääb. Talvises meeleolus pean juba vaikselt plaani küpsetada jõulutaadi ootusest tulvil pehme plaadipiparkook, et jõululõhna tuppa tuua ja jõulutunnet südamesse luua... sellest ilmselt mõnes mu järgmises postituses kuid hetkel nõuab kere sooja soolase toidu järele.

Ja jälle on meie pere menüüs soojendav talleliha supp. Eelmisest supist sain julgust ja indu ning seekord sündis veelgi vürtsisem ja maitseküllasem kehakinnitus.



Supi sisse panekuks:
450 g talle liha (tagatükk)

maitsestamiseks meresoola ja jahvatatud musta pipart
õli praadimiseks
1 suur porgand
2 väikest sibulat
4 küüslauguküünt

500 g tomatipastat
1 värske jalapeno
1 klaas punast veini

1 spl mett (kuhjaga)
4 suurt rohelist oliivi
parmesani juustu serveerimiseks

Tükeldasin talle liha parajateks kuubikuteks, seekord veidi peenemaks, umbes 2x2 cm. Praadisin tulikuumal pannil vähese õliga igast küljest põnusalt pruuniks ja maitsestasin soola ja pipraseguga. Seni kui liha pannil särises koorisin ja hakkisin ruttu porgandi, sibulad ja küüslaugu. Lisasin pannile köögiviljad ning praadisin veel umbes viis minutit, lõpuks kummutasin praepanni supipotti, kuhu olin eelnevalt tühjendanud tomatipasta paki ja seganud juurde peeneks hakitud jalapeno. Kui supp kenasti potis podises lisasin juurde punase veini. Suppi juba kannatamatult mekkides tundus, et vürtsine supp vajaks juurde ka magusamat tooni ning lisasin suure kuhjaga supilusikatäis mett. Kõige lõpuks lisasin hiigelsuured oliivid, mille olin otsustanud veidi väiksemaks viilutada. Tõstsin paar kulbitäit kausikestesse ning lisasin juurde mõned liistakad parmesani juustu.



Supp tuli tõeliselt vürtsine, kes väga vürtsist ei armasta, võiks kasutada pool jalapenost ja/või pipart liha praadimisel üldse mitte kasutada.

No comments:

Post a Comment